Aluehallintovirasto

Arbetskorgar för personlyft ska uppfylla kraven

Jaa

Under inspektionerna hösten 2020 har arbetarskyddsinspektörerna berättat för företag som säljer arbetskorgar för personlyft om kraven på kombinationer av arbetskorgar för personlyft och kranar. I fortsättningen kommer regionförvaltningsverket att under sina inspektioner förutsätta att endast arbetskorgar för personlyft som uppfyller kraven saluförs.

Sedan hösten förra året har arbetarskyddsinspektörer utfört inspektioner, genom vilka man vill säkerställa att endast sådana arbetskorgar för personlyft som uppfyller kraven saluförs. Ur arbetarskyddsmyndighetens synvinkel har det varit problem med arbetskorgar för personlyft som ska installeras på lastkranars och mobilkranars bom.

I Finland har arbetskorgar för personlyft hittills undantagsvis kunnat installeras på en lastkran eller mobilkran förutsatt att kranens högsta tillåtna last har varit tillräcklig. En sådan kombination är dock en arbetskorg för personlyft som avses i maskindirektivet och den ska uppfylla kraven i maskindirektivet då den tas i bruk.

En kombination av en lastkran eller mobilkran och en arbetskorg för personlyft som installerats på kranens bom är en anordning som är tillverkad för personlyft. Kombinationen ska uppfylla kraven för arbetskorgar för personlyft när den saluförs eller tas i bruk för första gången. Överensstämmelsen hos en kombination av lastkran eller mobilkran och en arbetskorg för personlyft som skaffas för personlyft säkerställs genom att bygga kombinationen i enlighet med standarden om mobila arbetsplattformar EN 280 eller genom att typbesikta den. Typbesiktningen får endast utföras av en inrättning som anmälts till EU. Om dessa krav inte uppfylls får kombinationen av arbetskorg för personlyft och lastkranen eller mobilkranen inte tas i bruk.

En köpare av en lastkran eller mobilkran ska också beakta eventuell användning vid personlyft och vid behov välja en kran som är avsedd även för personlyft. Arbetskorgen för personlyft ska vara avsedd för exakt den typ av lastkran eller mobilkran på vilken den ska installeras. Arbetskorgen för personlyft ska vara försedd med CE-märkning och åtföljas av en EG-försäkran om överensstämmelse på finska och svenska samt monterings- och bruksanvisning. I försäkran om överensstämmelse och anvisningarna ska det framkomma de typer av lastkran eller mobilkran som korgen får fästas vid för att kombinationen av arbetskorg för personlyft och kran ska uppfylla kraven.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Överingenjör Tapani Vänni, tfn 02951 63219, tapani.vanni@stm.fi
Social- och hälsovårdsministeriet, avdelningen för arbete och jämställdhet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoArbetarskydd - sunt arbete!
I egenskap av arbetarskyddsmyndighet säkerställer vi att arbetet i Finland är sunt, tryggt och rättvist. Vi övervakar hur arbetet utförs på arbetsplatser. Vi tillhandahåller också vägledning och rådgivning samt uppmuntrar arbetsplatser till självmant och förebyggande arbetarskyddsarbete.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme