ArcDia International Oy

ArcDia Oy:n koronavirustaudin osoittavan testin kehitys edistynyt merkittävästi

Jaa

Turku, 27. huhtikuuta 2020 – Suomalainen infektiodiagnostiikan laitevalmistaja ArcDia Oy on saavuttanut läpimurron testikehityksessään COVID-19-taudille.

Automatisoitu mariPOC®-diagnostiikkajärjestelmä on hengitystieinfektioiden testauksen markkinajohtaja Suomessa. Helppokäyttöisyyden ja nopeuden ansiosta mariPOC® soveltuu erityisesti akuuttien infektioiden nopeaan testaukseen perusterveydenhuollossa ja päivystyspoliklinikoilla.

ArcDia on saavuttanut läpimurron testikehityksessään COVID-19-taudille. ”Olemme osoittaneet yhteistyössä THL:n kanssa, että testimme tunnistaa hyvin ja tarkasti COVID-19-tautia aiheuttavan viruksen potilasnäytteistä”, sanoo ArcDian tuotekehitysjohtaja Janne Koskinen. ”Tuotekehitysprojekti on edennyt ennätysnopeasti. Tuomme markkinoille nopean ja tarkan mariPOC®-testin, joka yhdessä suomalaisten asiakkaidemme laitekapasiteetin kanssa mahdollistaa jokaisen oireilevan testaamisen”, Koskinen jatkaa.

”Samaan aikaan uuden koronaviruksen kanssa Suomessa on kiertänyt muita taudinaiheuttajia, kuten influenssa- ja RS-viruksia, joiden oireet muistuttavat koronavirusta. Viime viikkoina testaus on ollut terveydenhuollossa huomattavasti vähäisempää kuin aiempina vuosina”, sanoo ArcDian tuotepäällikkö Jenna Mäkilä. ”Tämä on johtanut siihen, että moni influenssapotilas on jäänyt ilman asianmukaista diagnoosia ja tehokasta hoitoa, koska terveydenhoitoon ei ole hakeuduttu aktiivisesti”, hän jatkaa. Virusepidemioiden tehokas torjunta edellyttää nykyistä laajempaa testausta sekä lukumääräisesti että muiden tautien kattavuuden osalta.

Uusi koronavirustesti liitetään osaksi ArcDian laajaa viruspaneelia, joka tunnistaa 11 yleistä taudinaiheuttajaa. Näin saadaan diagnoosi ja oikea hoito myös niille potilaille, joita vaivaa muu virus- tai bakteeriperäinen tauti kuin COVID-19. Lisäksi saataville tulee COVID-19-virukselle kohdennettu testi, joka mahdollistaa laajojen väestöjoukkojen testauksen.

”Suomen mariPOC®-laitekannan testauskapasiteetti on yli 7 000 laajaa hengitystieinfektiotestiä vuorokaudessa. Pelkkiä koronavirustestejä voisi tehdä 15 000 vuorokaudessa. Kustannuskysymys tämä ei ole, sillä mariPOC®-testit ovat edullisia PCR-testeihin verrattuna”, sanoo ArcDian toimitusjohtaja Vesa Kemppainen. ”COVID-19-testauksesta mariPOC®-laitteilla syntyvä aiempaa kattavampi reaalikainen kuva Suomen infektiotilanteesta on saatavilla mariCloudTM-pilvipalvelumme kautta, mikäli yhteiskunta niin päättää”, Kemppainen jatkaa.

mariPOC®-testitulokset kerätään automaattisesti ArcDian mariCloudTM-pilvipalveluun. Palvelu tuottaa reaaliaikaista tilannekuvaa virusinfektioista viranomaisten ja hoitohenkilökunnan käyttöön. Ajantasainen ja tarkka tilannekuva on avain torjuntatoimien optimoimiseen ja karanteenitoimista päättämiseen.

Nopeat mariPOC®-testit perustuvat infektiivisten taudinaiheuttajien proteiinien suoraan osoitukseen nukkatikkunäytteestä. Periaate sopii erinomaisesti taudin akuutin vaiheen diagnosoimiseen ja potilaan tartuttavuuden arviointiin. Markkinoille aiemmin tulleet tikkupikatestit perustuvat vasta-aineiden mittaamiseen verinäytteestä ja ne toimivat vasta kahden viikon kuluttua infektiosta. Vasta-ainetestit eivät sovellu taudin akuutin vaiheen osoittamiseen, mutta niillä voidaan selvittää ketkä ovat jo sairastaneet taudin. PCR-geenitestaus on hidasta ja testit eivät ole saatavilla laajojen potilasmäärien testaamiseen perusterveydenhuollossa. Lisäksi PCR-testit voivat antaa positiivisen tuloksen vaikka potilaalla oleva tauti ei olisi COVID-19 tai potilas ei ole enää infektiivinen.

Yhteyshenkilöt

Vesa Kemppainen
Toimitusjohtaja
ArcDia International Oy Ltd
e-mail: vesa.kemppainen[at]arcdia.com
puhelin: +358 40 522 7906

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ArcDia International Oy
ArcDia International Oy
Lemminkäisenkatu 32, 7.krs
20520 TURKU

https://www.arcdia.com/fi/

mariPOC®

mariPOC® on täysin automatisoitu testijärjestelmä, joka on suunniteltu akuuttien infektiotautien nopeaan tunnistamiseen. mariPOC® tunnistaa merkittävimmät hengitystie-, nielu- ja suolistoinfektioiden aiheuttajat. Tulokset saadaan tyypillisesti jo vastaanottokäynnin aikana. mariPOC® on Suomessa markkinajohtaja hengitystieinfektioiden automaattisessa testauksessa. mariPOC® on tunnettu helppokäyttöisyydestä, korkeasta tarkkuudesta ja luotettavuudesta. mariPOC® perustuu Suomessa kehitettyyn, patentoituun teknologiaan.

ArcDia International Oy

ArcDia International Oy kehittää, valmistaa ja markkinoi automatisoituja testijärjestelmiä infektiotautien maailmanmarkkinoille. Yhtiö aloitti toimintansa vuonna 2008 ja työllistää Turussa 29 henkilöä. Uutta teknologiasukupolvea edustavat tuotteet mahdollistavat keskuslaboratoriotasoisen tarkkuuden, laadun ja kattavuuden pikatestauksessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ArcDia International Oy

ArcDia Oy kehittää koronavirustestin perusterveydenhuollon käyttöön11.3.2020 15:06:34 EET | Tiedote

Turku, 11. maaliskuuta 2020 – Suomalainen infektiodiagnostiikan laitevalmistaja ArcDia International Oy kehittää mariPOC®-diagnostiikka-automaattiinsa testin uudelle koronavirukselle. mariPOC®-järjestelmä on hengitystieinfektioiden testauksen markkinajohtaja Suomessa. Helppokäyttöisyyden ja nopeuden ansiosta mariPOC® soveltuu erityisesti akuuttien infektioiden nopeaan testaukseen perusterveydenhuollossa ja päivystyspoliklinikoilla.

Turkulainen ArcDia Oy allekirjoittanut sopimuksen mariPOC®-teknologian lisensioimiseksi Kiinaan9.4.2019 10:43:12 EEST | Tiedote

Turku, 9. huhtikuuta 2019 – Suomalainen infektiodiagnostiikan laitevalmistaja ArcDia International Oy on solminut kiinanlaisen yhtiön Xinhua Healthcare Co Ltd:n kanssa merkittävän lisenssisopimuksen ArcDian kehittämän teknologian kaupallistamiseksi Kiinassa. Lisenssisopimus koskee ArcDian mariPOC®-järjestelmää, joka on hengitystieinfektioiden testauksessa markkinajohtaja Suomessa.