Aluehallintovirasto

Året 2021 inleds i väntan på vaccinet (Västra och Inre Finland)

Jaa

I årets första beredskapskommitté sammanställde myndigheterna en gemensam helhetsuppfattning om corona-störningssituationen. Smittläget varierar i landskapen och varje vecka. Därför kan olika tjänster, till exempel idrottsanläggningar eller bibliotek, hålla öppet på olika sätt i kommunerna. Regionförvaltningverkets nya sammankomstbegränsningsbeslut publicerades 14.1.2021 och den träder ikraft måndagen 18.1.2021.

Under julen och första dagarna på det nya året har man i mindre mån än vanligt sökt sig till coronatest. Det försvårar bedömningen av det faktiska coronaläget bland befolkningen. Mängden vaccin som vi har fått till Finland och regionen är mindre än väntat men man har ändå redan kunnat vaccinera de viktigaste målgrupperna.

Spridningen av coronavirusvarianten till Finland fick beslutsfattarna på tå - ännu inte för sent för bekämpningsåtgärder

Ordförande Marko Pukkinen berättade att man från brittiska öarna redan har fått mycket erfarenheter av hur coronavirusvarianten som sprids där beter sig. ”Den här virusvarianten sprids mycket effektivt och blir en riktig plåga redan inom 6–8 veckor. Nu medan vi är i initialfasen för virusmutationen så finns det ännu tid att bekämpa den med de kända och effektiva bekämpningsåtgärderna som vi har använt för att förhindra spridningen av covid-19-viruset”, konstaterade Pukkinen.

Man har förberett sig för strålrisksituationer - både små och stora

Karim Peltonen som är ansvarig direktör för beredskap, kommunikation och samhällsrelationer vid Strålsäkerhetscentralen (STUK) berättade om strålrisksituationen som i början av december inträffade vid Olkiluoto kärnkraftverk och utvecklingsmålen som har tagits upp på grund av händelsen.

Peltonen berättade att ”störningssituationen vid anläggningsenhet 2 vid Olkiluoto var allvarlig eftersom det handlade om ett faktiskt larm. Ingen reell fara existerade emellertid vid någon tidpunkt.” Orsaken till händelsen visade sig vara överhettat kylvatten som utlöste en komplicerad radiokemisk process som ledde till att uppmätta förhöjda strålvärden utlöste automatiska försiktighetsåtgärder.  STUK har 24/7 beredskap och STUK startade då bedömningen och uppföljningen av läget samt kommunicerade om läget till media och olika intressegrupper.

Händelsen var unik i Finlands historia och ger betydande möjligheter att lära oss utveckla myndighetsverksamheten, konstaterar Peltonen och säger vidare att STUK med anledning av händelsen kommer att publicera egna rekommendationer efter mitten av mars.

Situationen i Olkiluoto 2-anläggningen visade hur viktiga kommunikationen och delningen av lägesbilden är samt de utmaningar och krav som myndighetssamarbetet utsätts för. Situationer med strålrisk kräver åtgärder av hela samhället, på alla nivåer.  ”Vår verksamhetsmiljö är komplex och det återspeglas också på strålrisksituationerna, både små och stora.  Det är viktigt att också dylika svåra och komplicerade situationer och skötseln av dem regelbundet övas, men också att vi lär oss när nånting händer”, poängterar Karim Peltonen.

På riksnivå är coronaläget nu mycket känsligt och det är alltjämt fullt möjligt att det epidemiologiska läget plötsligt och i stor omfattning försämras

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté konstaterar att myndigheterna har kunnat bevara en god funktionsförmåga trots den långvariga störningssituationen.

Vid alla störningssituationer, såväl coronaviruspandemin som situationer med strålrisk, krävs samordnat myndighetssamarbete, fungerande infrastruktur effektiv kommunikation och omfattande samarbete mellan myndighetsaktörerna. Regionförvaltningsverket har bland andra uppdraget att samordna beredskapen, vilket också beredskapskommittéarbetet gör.

 

För media:

överdirektör Marko Pukkinen p.0295 018 582 fornamn.efternamn@rfv.fi

direktör Tarja Wiikinkoski , p. 0 295 018 800, fornamn.efternamn@rfv.fi

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland

Mer information:

Mediainfo 14.1.2021: Sammankomster begränsas fortsättningsvis till högst tio personer i sjukvårdsdistrikten i västra och inre Finland

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands beslut 14.1.2021 (under offentliga delgivningar på rfv.fi)

Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om säkra avstånd och hygienrutiner (på webbplatsen minedu.fi)

Vilka offentliga tillställningar, sammankomster och aktiviteter gäller regionförvaltningsverkens beslut?

Vanliga frågor och svar om coronan och att ordna offentliga tillställningar på rfv.fi

Vasa sjukvårdsdistrikts webbsida om gällande rekommendationer och restriktioner i distriktet

Birkalands sjukvårdsdistrikts webbsida om gällande rekommendationer och restriktioner i distriktet (på finska)

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikts webbsida om gällande rekommendationer och restriktioner i distriktet (på finska)

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikts webbsida om gällande rekommendationer och restriktioner i distriktet

Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikts webbsida om gällande rekommendationer och restriktioner i distriktet (på finska)

Coronarådgivning för evenemangsarrangörer (mån–fre klockan 8–11.30 och 12.30–16): 0295 016 666, koronainfo@avi.fi

Västra och Inre Finland
Alkohol och servering
Företag- och sällskapsaker
Social- och hälsovård
Undervisning och kultur
Arbetarskydd

Yhteyshenkilöt

Viestintä

Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.

Puh:0295 016 000viestinta@avi.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme