Vaasan kaupunki - Vasa stad

Årets unga konstnär 2021 Joel Slotte i Tikanojas konsthem

Dela

Till årets unga konstnär 2021 valda Joel Slottes separatutställning kan i höst ses i Vasa. Verk av bildkonstnären, som är hemma från Karleby, ställs ut i Tikanojas konsthem under tiden 1.10.2021-23.1.2022. Med den här riksomfattande sett viktiga Årets unga konstnär-traditionen inleds ett samarbete mellan Tammerfors konstmuseum och Vasa stads museer.

Årets unga konstnär 2021 Joel Slotte i Tikanojas konsthem. Bild: Clas-Olav Slotte.
Årets unga konstnär 2021 Joel Slotte i Tikanojas konsthem. Bild: Clas-Olav Slotte.

Till Årets unga konstnär 2021 valda Joel Slotte (f. 1987) målar tekniskt mästerliga figurativa oljemålningar om vardagliga, i vissa avseenden absurda och fiktiva situationer. Som modell i verken står oftast konstnären själv eller hans vänner.

– Mina målningar föds ur vardagliga anekdoter, av erfarenheter och iakttagelser som jag har delat med mina vänner, av sådant som överhuvudtaget finns nära mig på något sätt. Jag vill rentav slösa tid på mina målningar, för ett långsamt och utdraget arbetssätt skapar också kristalliserade och tidsmässiga skikt, beskriver Joel Slotte.

Separatutställningen som är en del av priset, ordnas i höst i Tikanojas konsthem, och av de utställda cirka 50 verken är största delen oljemålningar. Även hans keramikskulpturer och teckningar med färgpennor är utställda. På utställningen visas också en video, där Slotte berättar om sitt arbetssätt.

Det nya samarbetet kompletterar bildkonstfältets färgstarka palett i Vasa

Årets unga konstnär-priset beviljas årligen en lovande ung konstnär som inte har fyllt 35 år. I det ingår ett av Tammerfors stad beviljat stipendium på 20 000 euro jämte separatutställningar. Joel Slotte, som i år erhöll priset, är i ordningen den 37:e Årets unga konstnär och hans utställningar ordnas i Tammerfors konstmuseum och i Tikanojas konsthem som hör till Vasa stads museer.

Priset som har delats ut sedan år 1984 har i uppgift att väcka diskussion samt att ge nutidskonsten större synlighet.

– Det är fint att få inleda samarbetet med Tammerfors konstmuseum, som i nästan 40 års tid har hjälpt till att ge unga begåvade bildkonstnärer större synlighet. Det här kompletterar fint bildkonstfältets färgstarka palett i Vasa, berättar museidirektör Elina Bonelius från Vasa stads museer.

Samarbetet i Vasa lyfter å ena sidan fram en regional ung konstnär och å andra sidan är utställningen i Tikanojas konsthem också en satsning på barns och ungdomars konstfostran. Utställningen presenteras som en del av Tikanoja konsthems 70-åriga jubileumsårsprogram.

Konstnären som bor och arbetar i Helsingfors är hemma från Karleby. Han har studerat vid Nordiska konstskolan 2007-2009 och utexaminerades från Konstuniversitetets Bildkonstakademi som magister i bildkonst år 2016. Hans verk finns utställda bl.a. i museet för nutidskonst Kiasma, Helsingfors konstmuseum samt i Stiftelsen Pro Artibus och Bildkonstakademins samlingar.

Årets 2021 unga konstnär har valts av en jury, i vilken har ingått: Taina Myllyharju (ordf.) chef för Tammerfors konstmuseum, utställningschef Tapani Pennanen, Leevi Haapala direktör för Museet för nutidskonst, Kiasma, Laura Köönikkä konstkurator vid Finnish Art Agency, bildkonstnär Anna Hyrkkänen, Tampereen taiteilijaseuras representant, Joni Lehtimäki representtant för Tampereen taideyhdistys samt bildkonstnär Katariina Salmijärvi representant för Konstnärsgillet i Finland.

Infobilder: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/37xJzrHE4RA6ZIPa/fo

Joel Slotte: https://www.joelslotte.com/

Nyckelord

Kontakter

Museidirektör Elina Bonelius, Vasa stads museer, tfn 040 4872856, elina.bonelius@vaasa.fi

Bilder

Årets unga konstnär 2021 Joel Slotte i Tikanojas konsthem. Bild: Clas-Olav Slotte.
Årets unga konstnär 2021 Joel Slotte i Tikanojas konsthem. Bild: Clas-Olav Slotte.
Ladda ned bild
Joel Slotte: Sormien nuolija ja syreeni, 2020.
Joel Slotte: Sormien nuolija ja syreeni, 2020.
Ladda ned bild
Joel Slotte: Laulu ryövärinpesästä, 2020.
Joel Slotte: Laulu ryövärinpesästä, 2020.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum