Alvar Aalto -säätiö

Arkkitehti Elissa Aallon syntymästä 100 vuotta

Jaa

Arkkitehti Elissa Aallon (1922−1994) syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta marraskuussa 2022. Alvar Aallon kollega ja toinen puoliso oli tärkeässä roolissa useissa Aallon arkkitehtitoimiston rakennusprojekteissa 1950-luvulta lähtien. Elissa Aalto johti toimistoa miehensä kuoleman jälkeen vuosina 1976−1994. Alvar Aalto -säätiö juhlistaa Elissa Aaltoa vuoden 2022 aikana eri tavoin ja tuo esiin lahjakkaan ja määrätietoisen arkkitehdin ja suunnittelijan elämäntyötä kuuluisan miehensä rinnalla.

Elissa ja Alvar Aalto 1960-luvulla. Valokuva Eva ja Pertti Ingervo ©  Alvar Aalto -säätiö.
Elissa ja Alvar Aalto 1960-luvulla. Valokuva Eva ja Pertti Ingervo © Alvar Aalto -säätiö.

Elissa Aalto (os. Elsa Mäkiniemi) valmistui arkkitehdiksi 1949. Jo samana samana vuonna hän aloitti työskentelyn Alvar Aallon arkkitehtitoimistossa. Toimistossa oli tuolloin työn alla sekä useita arkkitehtuurikilpailuja, että laajoja julkisia toimeksiantoja niin kotimaassa kuin ulkomailla. Vuonna 1952 Alvar Aallon kanssa solmitun avioliiton myötä Elsa Mäkiniemi ryhtyi käyttämään nimeä Elissa Aalto. Arkkitehtipariskunta suunnitteli itselleen Päijänteen saareen kesähuvilan, Muuratsalon koetalon (1952–54), jossa vietti aikaa kesäisin.

Elissa Aalto työskenteli arkkitehtitoimiston useissa merkittävissä rakennushankkeissa johtavana arkkitehtina. Varhaisin niistä oli Säynätsalon kunnantalon (1949–52) rakennustyömaa. Kunnantaloa seurasivat mm. Jyväskylän kasvatusopillinen korkeakoulu (nyk. Jyväskylän yliopisto 1951–71), yksityistalo Maison Louis Carré (1956–65) Ranskassa sekä Pohjolan talo (1962−68) Reykjavikissa. Elissan itsenäisinä suunnitelmina tunnetaan mm. SOS-lapsikylä Espoon Tapiolassa (1964–65) sekä yksityistalo Villa Hauta-aho (1982–83) Sei­näjoella. Hänen Artekille suunnittelemissaan painokankaissa arkkitehtoninen luovuus sai muotonsa graafisissa kuoseissa nimeltään H55, Pisa ja Patio.

Vuosikymmenten myötä Elissa Aallon rooli Aallon ajatusten taitavana välittäjänä korostui. Aallon kuoleman jälkeen Elissa johti arkkitehtitoimistoa, vieden loppuun useita keskeneräisiä rakennusprojekteja, joihin lukeutuvat mm. Lahden Ristinkirkko (1969–79) ja Riolan kirkko (1966‒80) Italiassa sekä Essenin oopperatalo Saksassa (1959, 1983–88). Elissa Aallon johdolla valmistuneet Jyväskylän kaupunginteatteri (1964–82), Seinäjoen kaupunginteatteri (1981–87) ja Rovaniemen kaupungintalo (1963–88) täydensivät jo aiemmin Aallon suunnittelemia kaupunkikeskuksia. Arkkitehtitoimistoa työllistivät myös Aallon rakennusten korjaus- ja muutostyöt, joista pitkäaikaisin oli Viipurin kirjaston (1927–35) restaurointihanke.

Elissa Aallolla oli mittava rooli Aallon elämäntyötä vaalivan Alvar Aalto -säätiön perustamisessa vuonna 1968. Aallon kuoleman jälkeen hän osallistui laaja-alaisesti keskusteluun Alvar Aallon arkkitehtuuriperinnöstä ja rakennusten säilyttämisestä. Elissan myötävaikutuksella Aallon toimiston piirustus-, valokuva- ja asiakirjakokoelmat siirtyivät Alvar Aalto -säätiön omistukseen ja säilyivät näin yhtenäisenä kokonaisuutena.JUHLAVUONNA ESITELLÄÄN ELISSA AALLON ELÄMÄNTYÖTÄ


Arkkitehti Elissa Aaltoa muistetaan Alvar Aalto -säätiössä vuoden 2022 aikana eri tavoin. ”Elissa Aallon rooli niin Alvar Aallon, arkkitehtitoimiston kuin Alvar Aalto -säätiönkin tärkeänä tukipilarina on huomattava. Hänen elämäntyönsä pysyvinä maamerkkeinä ovat lukuisat loppuunsaatetut projektit, joukko huolella kunnostettuja arvorakennuksia ja yksi harvoista jakamattomana säilyneistä piirustuskokoelmista maailmassa”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

”Haluamme säätiössä nostaa esiin Elissa Aallon työn merkitystä ja hänen moninaista, aktiivista rooliaan Aallon arkkitehtuuriperinnön säilymisen puolestapuhujana. Hänen tärkeä panoksensa ulottuu aina tähän päivään saakka ja näkyy Alvar Aalto -säätiön työssä Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön valtakunnallisena vastuumuseona”, iloitsee Lindh.

Elissa Aaltoa ja hänen elämäntyötään on tutkittu varsin vähän. Juhlavuoden aikana säätiö kartuttaa edelleen tietoutta hänen henkilöhistoriastaan ja työskentelystään ja ottaa myös mielellään vastaan lisätietoja ja aineistoja hänen elämäntyöhönsä liittyen.Poimintoja Elissa Aalto 100 -juhlavuoden ohjelmasta:

- Arkkitehti Elissa Aalto -pienoisnäyttely on esillä Alvar Aallon ateljeessa 1.2.2022 alkaen

- Elissa Aalto -teemaopastukset käynnistyvät keväällä Aallon kotitalossa ja Aallon ateljeessa Helsingissä sekä kesällä Muuratsalon koetalolla ja Säynätsalon kunnantalolla Jyväskylässä

- Elissa Aalto -juhlavuoden tuotesarjan ensimmäinen osa julkistetaan helmikuussa. Tuotesarja tulee myyntiin Alvar Aalto Shopiin Jyväskylään, säätiön yleisölle avoinna olevien kohteiden museokauppoihin sekä verkkokauppaan shop.alvaraalto.fi

- Tilattava kiertonäyttely Elissa Aallosta suunnataan erityisesti Alvar Aalto -kaupungeille syksyksi 2022

- Arkkitehti Elissa Aallosta kertova julkaisu ilmestyy syksyllä 2022

- Juhlavuosi huipentuu 22.11.2022, jolloin vietetään Elissa Aallon 100-vuotissyntymäpäivää


Säätiön sosiaalisen median kanavissa voi seurata Elissa Aallosta kertovaa somepostausten sarjaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Elissa Aalto 100 -juhlavuoden koordinaattori Mari Forsberg
puh. 045 679 0920
mari.forsberg@alvaraalto.fi

Mediatiedustelut:
Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Kuvat

Elissa ja Alvar Aalto 1960-luvulla. Valokuva Eva ja Pertti Ingervo ©  Alvar Aalto -säätiö.
Elissa ja Alvar Aalto 1960-luvulla. Valokuva Eva ja Pertti Ingervo © Alvar Aalto -säätiö.
Lataa
Elissa Aalto Arkkitehtitoimisto  Alvar Aalto & Co. työntekijöiden ympäröimänä  keväällä 1986. Kuva © Alvar Aalto -säätiö.
Elissa Aalto Arkkitehtitoimisto Alvar Aalto & Co. työntekijöiden ympäröimänä keväällä 1986. Kuva © Alvar Aalto -säätiö.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto -säätiö

JYVÄSKYLÄ ja HELSINKI

040 135 6210https://www.alvaraalto.fi

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimon elämäntyö esillä Säynätsalon kunnantalon kesänäyttelyssä19.5.2022 12:14:49 EEST | Tiedote

Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimo (1908–1963) työskenteli lähes koko työuransa Artekin palveluksessa, ensin Aino Aallon läheisenä työparina ja tämän menehdyttyä pääsuunnittelijana ja taiteellisena johtajana. Hän oli äärimmäisen taitava, mutta vaatimattoman anonyymisti toimiva suunnittelija, jonka elämäntyön täsmällinen kartoittaminen odottaa vielä tekijäänsä. Säynätsalon kunnantalon galleriaan koostettu näyttely "Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimo – kiintopisteenä Artek" avaa suunnittelijan työskentelyä Artekissa.

Alvar Aalto Design Seminar BIOSYMBIOSIS - biolähtöisen muotoilun kansainväliset huiput 24.–25.5.2022 Jyväskylässä4.5.2022 16:18:51 EEST | Tiedote

Biolähtöisen muotoilun kansainväliset huiput esiintyvät Suomessa ensi kertaa 24.–25.5.2022 Jyväskylässä, Alvar Aalto Design Seminar BIOSYMBIOSIS-tapahtumassa. Ilmaista seminaariohjelmaa voi seurata, paitsi paikan päällä, myös virtuaalisesti ympäri maailmaa. Ohjelmaa striimataan mm. Lontoossa, Welltek-showroomin kautta Clerkenwell Design Week -tapahtumaan. Kaikille avoin ja pääsymaksuton, kaksipäiväinen seminaari järjestään Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa (Alvar Aalto, 1954-56). Tapahtuman esityskieli on englanti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme