Jyväskylän yliopisto

Arkkitehtuuri politiikan tutkimuksen kohteena

Jaa

Arkkitehtuurin poliittinen merkitys on korostunut viime vuosien aikana. Toistuvat asunto- ja ekologiset kriisit sekä tuoreet koronapandemian vaikutukset ovat osoittaneet, miten ajankohtaiset poliittiset kysymykset liittyvät kaupunkitilaan, rakennettuun ympäristöön sekä yhteiskunnallisiin valtasuhteisiin, joita ylläpidetään arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun kautta.

Aleksi Lohtaja, kuvaaja Anna Nurminen
Aleksi Lohtaja, kuvaaja Anna Nurminen

Keskustelua arkkitehtuurin ja politiikan suhteesta leimaa kuitenkin usein eräänlainen instrumentaalinen selitysmalli: arkkitehtuuri nähdään kapeasti välineenä, joka vastaa ulkoa päin tuleviin poliittisiin tavoitteisiin. Tällainen käsitys ”poliittisesta arkkitehtuurista” kulminoituu usein siihen, miten arkkitehtuuri toteuttaa erilaisia poliittisia ideologioita ja tuo yhteiskunnan valtasuhteita näkyväksi korostuneesti politisoituneiden rakennusten kautta.

YTM Aleksi Lohtajan väitöstutkimus ”Architecture as Spatial Configuration of Politics” esittää vaihtoehtoisen tavan tulkita arkkitehtuurin poliittisuus käsittelemällä arkkitehtuuria politiikan tilallisena konfiguraationa.

Painottamalla politiikan tilallista rakentumista ja arkkitehtuuria tapana jäsentää sitä, tutkimuksen lopputulos on, että arkkitehtuuriin tai laajassa mielessä kaupunkitilaan ja rakennettuun ympäristöön liittyviä poliittisia kysymyksiä ei voi palauttaa ulkoisten ideologioiden tai vallitsevien yhteiskunnallisten suhteiden representaatioihin ja vallalle alisteisiksi siitäkin huolimatta, että arkkitehtuurin suhteen on mahdotonta puhua täydestä taiteellisesta autonomiasta poliittisuuden keskeisenä lähtökohtana tai edellytyksenä.

Tutkimus esittää, että arkkitehtuuria voi lähestyä kiinteänä osana ’politiikan’ rakentumista. Sen kautta tuotetaan erilaisia sosiaalisia, poliittisia ja kulttuurisia käsityksiä siitä, mitä yhteiskunnassa pidetään mahdollisena. Tätä lähestytään tutkimuksessa erityisesti Walter Benjamin, Henri Lefebvren sekä Jacques Rancièren poliittisen ajattelun kautta.

Keskittymällä arkkitehtuurin yhteiskuntatieteellisiin painotuksiin, tutkimus uudistaa käsityksiä yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen rajankäynnistä arkkitehtuurin kanssa ja määrittää siten uudelleen arkkitehtuurin, tilan ja rakennetun ympäristön merkitystä politiikan tutkimuksen kohteina.

Tutkimusta on rahoittanut Koneen säätiö, Jyväskylän yliopisto ja Suomen kulttuurirahasto.

YTM Aleksi Lohtajan politiikan väitöskirjan ”Architecture as Spatial Configuration of Politics” tarkastustilaisuus pidetään 10.6.2022 klo 12 alkaen salissa H 306. Vastaväittäjänä toimii Reader Tahl Kaminer (Cardiff University) ja kustoksena Senior Lecturer Mikko Jakonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Julkaisun tiedot: 

Väitöskirja on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9161-6

Lisätietoja: aleksi.lohtaja@gmail.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Aleksi Lohtaja, kuvaaja Anna Nurminen
Aleksi Lohtaja, kuvaaja Anna Nurminen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme