Armas Tallinna –näyttelyssä kurkistetaan helsinkiläisten Tallinnan matkojen värikkäisiin tunnelmiin 1980-luvulta tähän päivään
Helsingin kaupunginmuseossa 15.10.2021 avautuva Armas Tallinna – tarinoita naapurista -näyttely tarkastelee helsinkiläisten suhdetta naapurikaupunkiimme Tallinnaan. Ääneen pääsevät kaupunkilaiset itse, joilta lämminhenkisen näyttelyn kuvat ja tarinat on kerätty. Hauskat – joskus hiukan nolotkin – yhä rakkaina vaalitut tunnelmat ulottuvat 1980-luvulta tähän päivään ja johdattavat kävijän eri puolille Tallinnaa, historiallisiin tapahtumiin ja kaupungin nopeasti muuttuviin maisemiin.

Helsingin kaupunginmuseon uudessa Armas Tallinna – tarinoita naapurista -näyttelyssä pääsee kurkistamaan helsinkiläisten valokuva-albumeihin ja matkapäiväkirjoihin. Tallinnan-matkojen muistot vievät keskelle kumouksellista Rock Summer 1988 -konserttia, hämärälle taksimatkalle kohti kaupungin laitamia ja hikoilemaan virkaintoisten tullivirkailijoiden eteen tupakkakartongit takin alta pilkottaen. Uusimmissa tarinoissa tuntuu pandemia-ajan poikkeusolojen aiheuttama syvä kaipaus armaaseen naapurikaupunkiin. Eri vuosikymmenille sijoittuvat muistot piirtävät kuvan suomalaisesta matkaajasta muun muassa Virun aulassa patsastelevana ”porona”, urheana Suomenlahden ylittävänä purjehtijana ja viron kielen ja kulttuurin harrastajana. Toisaalta ne kertovat myös suurempaa tarinaa neuvosto-Viron vaikeista olosuhteista, maan uudelleenitsenäistymisestä ja muutoksesta kohti modernia teknologiayhteiskuntaa.
Helsingistä on tehty kautta aikojen matkoja Tallinnaan. Sotien jälkeen seurasi hiljaisempia vuosikymmeniä, mutta 1980-luvun lopulla Neuvostoliiton poliittiset muutokset ja kasvanut laivaliikenne tekivät suomalaisista jälleen näkyvän osan Tallinnan kaupunkikuvaa. Helsinkiläisten suhde Tallinnaan on pysynyt läheisenä, vaikka matkojen syyt ovat ajan myötä muuttuneet. Viinaturismin sijaan yhä useampi helsinkiläinen matkustaa Suomenlahden yli esimerkiksi työn, opintojen, rakkauden tai kulttuurin vuoksi.
”On ollut hienoa nähdä, miten monenlaisia tarinoita Tallinnasta on haluttu kertoa. Huumorilla ja suurilla tunteilla höystetyt kertomukset naurattavat, koskettavat ja myös yllättävät. Monia muistoja yhdistää lämmin suhde lahdentakaiseen kaupunkiin ja sen ihmisiin”, kertoo näyttelyn tuottaja Rania Taina.
Armas Tallinna -näyttely avautuu 15. lokakuuta museon neljännessä kerroksessa, joka on omistettu vaihtuville näyttelyille. Nelosen konseptiin kuuluu kokeilevuus sekä museokäsityksen laajentaminen tunteita herättävillä sisällöillä, jotka voivat olla esimerkiksi näyttelyitä, tapahtumia tai kokemuksia. Audiovisuaalisia ja toiminnallisia elementtejä hyödyntävän näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut Sampo Pyhälä. Näyttelyn graafisesta ilmeestä vastaa Samppa Ranta.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä Tallinnan kaupunginmuseon ja Suomen Viron-instituutin kanssa Viron uudelleenitsenäistymisen 30-vuotisjuhlan kunniaksi. Rinnakkainen ystävyysnäyttely SoomEST vabaduse viise otsimas 1961‒91 (Suomesta vapauden biisejä etsimässä) on esillä Tallinnan kaupunginmuseossa 14.8.2021–29.9.2022, ja sitä täydentävä julistenäyttely TALSINKI ühised mälestused (Yhteiset muistot) oli esillä Tammsaaren puistossa 1.8.2021-30.9.2021.
Medialla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn ennen avajaisia ma-ke 11.-13.10.2021. Tutustumiskierrosten sopiminen: viestintäsuunnittelija Katja Pyykkö, Helsingin kaupunginmuseo, p. 040 572 2905, katja.pyykko@hel.fi
Armas Tallinna – tarinoita naapurista
15.10.2021–27.2.2022
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros
Aleksanterinkatu 16
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
näyttelyn tuottaja Rania Taina, Helsingin kaupunginmuseo, p. 040 579 8850, rania.taina@hel.fi
tutkija Sari Katainen, Helsingin kaupunginmuseo, p. 040 480 3361, sari.katainen@hel.fi
Kuvat







Linkit
Tietoja julkaisijasta

https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/
Helsingin kaupunginmuseo
Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita.
Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa, ja sinne on aina vapaa pääsy. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.
Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota: Hakasalmen huvila, Ruiskumestarin talo, Työväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja kirjastojaosto kokoontuu 17.5.202212.5.2022 15:08:09 EEST | Tiedote
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto kokoontuu päätöksentekoon torstaina 17.5.2022.
Espan lavan avajaisia vietetään 19.5. – tapahtumatarjonta on ennätyksellisen runsasta alkusyksyyn saakka12.5.2022 12:30:00 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki satsaa tulevana kesänä tavanomaista enemmän Espan lavan live-tapahtumiin kaupunkilaisten viihtyvyyden lisäämiseksi ja keskustan elävöittämiseksi koronarajoitusten väistyttyä. Kesäohjelmisto käynnistyy torstaina 19. toukokuuta kahden valovoimaisen esiintyjän, Maria Ylipään ja Emma Salokosken, voimin. Kesäkausi huipentuu pidennettyyn päättäjäisviikonloppuun 1.−4. syyskuuta.
Päätöstiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 10.5.202210.5.2022 19:30:40 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 10.5. päätöstiedote on julkaistu kaupungin verkkosivuilla.
Sasha Huber and Petri Saarikko’s work of art entitled Foundation near completion in Tapulikaupunki10.5.2022 10:00:56 EEST | Press release
The Tapulikaupunki district of Helsinki is about to receive its first public work of art. Artists Sasha Huber and Petri Saarikko are building a set of sculptures that shows the footprint of Tapulikaupunki residents.
Sasha Hubers och Petri Saarikkos verkhelhet Perusta färdigställs i Stapelstaden10.5.2022 09:59:57 EEST | Tiedote
I Stapelstaden i Helsingfors håller man på att sätta upp stadsdelens första offentliga konstverk. Där skapar konstnärerna Sasha Huber och Petri Saarikko en skulpturhelhet som visar fotavtryck av Stapelstadens invånare.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme