Salon taidemuseo Veturitalli

Arnold Newmanin valokuvanäyttely Salon taidemuseossa aukeaa yleisölle 22.1.2022

Jaa
Kutsu medialle: Tervetuloa tutustumaan ennakkovarauksella pe 21.1. yhdysvaltalaisen Arnold Newmanin (1918–2006) valokuvanäyttelyyn Arnold Newman – Masterclass, Uuden muotokuvan synty, Salon taidemuseoon (os. Mariankatu 14). Lehdistön on mahdollista tutustua näyttelyyn myös verkon välityksellä.
Igor Stravinsky, New York © 1946 Arnold Newman / Getty Images
Igor Stravinsky, New York © 1946 Arnold Newman / Getty Images

Arnold Newmanin (1918–2006) valokuvanäyttely Arnold Newman – Masterclass, Uuden muotokuvan synty. Näyttely on esillä Salon taidemuseossa 22.1.–24.4.2022. Laaja retrospektiivinen kokonaisuus sisältää noin sata vintage-muotokuvaa ja työstövaiheen printtiä. Monet teoksista ovat esillä ensimmäistä kertaa.Edellisen kerran Newmanin töitä on nähty Suomessa pienimuotoisesti noin 35 vuotta sitten (Porin taidemuseossa loppuvuodesta 1986 ja Suomen valokuvataiteen museossa 1987). Masterclass-kokonaisuuden on kuratoinut valokuvaan erikoistunut kirjailija, itsenäinen kuraattori William A. Ewing ja tuottanut yhdysvaltalainen Foundation for the Exhibition of Photography (FEP) yhteistyössä Salon taidemuseo Veturitallin kanssa.

Salon taidemuseon tavoitteena on tehdä Newmanin työskentelyä ja teoksia tunnetuksi suomalaiselle valokuvayleisölle ja alan ammattilaisille. Arnold Newman on yksi 1900-luvun tuotteliaimmista ja menestyneimmistä muotokuviin keskittyneistä valokuvaajista. Newmania pidetään valokuvauksen miljöömuotokuvan isänä, sillä hän loi vakiintuneen tavan esittää kuvattava tälle ominaisessa ympäristössä. Newman halusi päästä kiiltokuvamaista studiokuvausta syvemmälle ja ikuistaa henkilön persoonan. Hän meni kuvaamaan ateljeihin, työpaikoille tai todellisiin miljöisiin aikana, jolloin tämä ei ollut vielä tavallista. Hän halusi vangita kuviinsa myös sen, miten kuvattava eli ja työskenteli. Muotokuva voi näin olla eräänlainen ikkuna henkilön elämäkertaan.

“For me the studio is a sterile world. I need to get out; to be with people where they’re at home.”
“Studio on minulle steriili maailma. Haluan olla ihmisten kanssa siellä missä he tuntevat olonsa luontevaksi.” (vapaa suomennos) / Arnold Newman

Henkilökuvauksen lisäksi Newman oli kokeileva ja tekninen kuvapinnan testaaja. Hän rikkoi sääntöjä, repi kuvan reunoja, kaksoisvalotti kuvaa, rajasi rohkeasti. Jokainen kuvapinnan palanen on merkittävä. Newman toi valokuvaan tiukan, abstraktin sommittelun ja yhdisti sen kertovaan sisältöön.

Masterclass kokoaa yhteen taiteentutkimuksen näkökulmasta selkeän kokonaisuuden: taidehistoriassa ollaan kiinnostuneita hetkistä, joissa kuvapinnassa ja esittämisen perinteessä on tapahtunut muutos. Perinteinen tapa esiintyä muotokuvissa oli pitkään ollut jäykkä ja poseeraava. Kuvattavien asennot alkoivat muuttua Newmanin ottamissa muotokuvissa luonnollisemmiksi. Henkilöt nojaavat tai venyttelevät luontevasti ja teoksen taustaelementit antavat tälle vastaäänen. Vaikka kuvattavat eivät juurikaan hymyile, ovat ilmeet ajattomia ja malli inhimillisemmän tuntuinen kuin aiemmissa potrettikuvissa. Kuvattava tulee lähemmäs katsojaa ja kohtaaminen katsojan kanssa synnyttää kontaktin. Näyttely sisältää pääasiassa julkisuudesta tunnettujen henkilöiden muotokuvia. Kuvien avulla pääsemme lähemmäs maailmankuuluja ikonisia henkilöitä ja näiden persoonaa. Kohtaamisen ja vuorovaikutuksen kaipuu on ihmisen sisällä ja erityisen tärkeää ajassamme.

Varaa aikasi näyttelyyn tutustumista varten ke 19.1. kello 16 mennessä puhelimitse 044 7784888 tai minna.nyqvist@salo.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Igor Stravinsky, New York © 1946 Arnold Newman / Getty Images
Igor Stravinsky, New York © 1946 Arnold Newman / Getty Images
Lataa
Pablo Picasso, Vallauris, Ranska © 1954 Arnold Newman / Getty Images
Pablo Picasso, Vallauris, Ranska © 1954 Arnold Newman / Getty Images
Lataa
Marilyn Monroe, Beverly Hills, Kalifornia © 1962 Arnold Newman / Getty Images
Marilyn Monroe, Beverly Hills, Kalifornia © 1962 Arnold Newman / Getty Images
Lataa
Andy Warhol, New York © 1973 Arnold Newman / Getty Images
Andy Warhol, New York © 1973 Arnold Newman / Getty Images
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Salon taidemuseo Veturitalli
Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14
24240 SALO

p. +358 (0)2 778 4892, veturitalli@salo.fihttps://salontaidemuseo.fi

Salon taidemuseo Veturitalli on Salon kaupungin vuonna 1998 perustama taidelaitos, joka tuottaa korkeatasoisia näyttelyitä. Näyttelyt vaihtuvat kolme kertaa vuodessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Salon taidemuseo Veturitalli

Uusi verkkonäyttely Salovisio kertoo Salon elektroniikkateollisuuden historiasta15.11.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Sukella salolaisen elektroniikkateollisuuden vaiheisiin, jotka ovat vaikuttaneet koko Suomen elinkeinoelämään. Salon historialliseen museoon kuuluvan elektroniikkamuseon verkkonäyttely Salovisio julkaistaan 15.11.2023 ja on kaikkien vapaasti tutustuttavissa netissä osoitteessa salovisio.fi. Verkkonäyttelyssä esitellään Salon elektroniikkateollisuuden historiaa 1920-luvun lopulta 2010-luvulle saakka. Näyttelyn artikkeleita kuvittavat museon kokoelmista löytyvät esineet ja vanha mainosmateriaali Salossa valmistetuista tuotteista. Työntekijöiden äänen tuovat kuuluviin lyhyet muistelmat eri vuosikymmenten tapahtumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye