Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Ars Fennica ehdokkaiden Pekka ja Teija Isorättyöiden teoksia esillä kesän ajan Kimmo Pyykkö -taidemuseossa

Jaa
Kimmo Pyykkö -taidemuseon kesänäyttelyiden sarja täydentyy, kun Pekka ja Teija Isorättyöiden näyttely Isorättyät Kangasalla avataan 6.6.2017.
Pekka ja Teija Isorättyä, Miekkakalapasuuna, 2014. Kuva Pekka ja Teija Isorättyä.
Pekka ja Teija Isorättyä, Miekkakalapasuuna, 2014. Kuva Pekka ja Teija Isorättyä.

Ars Fennica ehdokkaita ja palkittuja esillä Kangasalla

Kimmo Pyykkö –taidemuseon kesänäyttelyt esittelevät Ars Fennica palkittujen ja ehdokkaina olevien suomalaisten nykytaiteilijoiden viimeisimpiä teoksia. Pekka & Teija Isorättyät ovat ehdolla tämän vuoden Ars Fennica palkinnonsaajaksi ja Anssi Kasitonni palkittiin Ars Fennicalla vuonna 2011.

Kimmo Pyykkö –taidemuseon kesänäyttelyt ovat Ilmassa itekkin – Kimmo Pyykkö & Anssi Kasitonni ja Isorättyät Kangasalla – Pekka & Teija Isörättyä. Ars Fennica palkinnon myöntää Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä.

Isorättyät Kangasalla - Pekka & Teija Isorättyä 6.6.-27.8.2017

Teija ja Pekka Isorättyöiden näyttely Isorättyät Kangasalla on taiteilijapariskunnan ensiesiintyminen Kangasalla. Näyttely koostuu kahdesta elektromekaanisesta veistoksesta Öljykausi ja Miekkakalapasuuna. Teokset ovat esillä palkitun Kangasala-talon ja Kimmo Pyykkö –taidemuseon aulatiloissa ja näyttelyyn on vapaa pääsy.

Torniolaiset Teija ja Pekka Isorättyä rakentavat robottimaisia veistoksia meren pohjasta ja sen rannoilta sekä purkamoilta löytyneistä materiaaleista yhdistämällä ne elektroniikkaan. Näyttelyn teokset Öljykausi ja Miekkakalapasuuna ovat valmistuneet vuonna 2014 osana taideprojektia Robotti ja Meri. Projekti sai alkunsa, kun Isorättyät ostivat vuoden 1968 lasikuitupurjeveneen Albin Vegan ja he opettelivat navigoimaan sekä laitesukeltamaan. Taiteilijapariskunta muutti purjeveneeseen ja he lähtivät selvittämään ilman aiempaa purjehdustaustaa myyttiä todellisesta vapaudesta, jonka voisi kokea vain purjehtiessa.

Kimmmo Pyykkö –taidemuseossa esillä olevan näyttelyn teoksia yhdistää sekä kierrätysteema että paikkasidonnaisen veistämisen tyyli. Materiaalin valinta on taiteilijoille keskeinen lähtökohta, joka kuljettaa tarinaa ja rakentaa merkityksiä. Palkittujen muusikkojen musiikkitausta on myös läsnä teoksissa. Näin taiteilijat kertovat teoksistaan:

Miekkakalapasuuna, 2014

”Veistoksen Swordfishtrombone eli Miekkakalapasuuna materiaalina on Perämereltä löytynyttä uittoromua, sakkeli ja naula, sekä Oulun edustalta löytynyt vanha veneen kölipuu. Nämä yhdistyvät pasuunaan, jonka kontrabasisti Max Hartman myi 5 eurolla meille Berliinissä. Soitamme pasuunaa ja trumpettia. Swordfishtrombone on Tom Waitsin albumin ja kappaleen nimi.”

Öljykausi, 2014

”Teosten sanoma tulee meille itsellemme yleensä aina esille materiaalivalintojen kautta. Meille on myös tärkeää materiaalien latautuneisuus. Lisäksi käytämme mieluiten sellaisia materiaaleja, jotka sisältävät tarinoita. Öljykausi sisältää 200 litraa öljyä. Se saattaa tuoda mieleen hyvin raskaita ja saastaisiakin asioita, vaikka toisaalta sen sisällä oleva öljy on biologisesti hajoavaa, jota nykyään käytetään enenevässä määrin voiteluöljynä. Samassa teoksessa on myös panssariajoneuvon rattaita, jotka löysimme eräästä purkamosta.”

Teija ja Pekka Isorättyän rohkea ja persoonallinen tapa yhdistellä erilaisia materiaaleja ja veistosten elektroninen viimeistely tekevät veistoksista lähes eläviä olentoja. Teos Merenneito (2015) syntyi mm. tonnikalan nahoista, verenpainemittarista ja auton tuulilasin pyyhkimen moottorista, ja kasvoi lähes eläväksi subjektiksi.

Lisätietoa taiteilijoista

Pekka ja Teija Isorättyän taiteellinen ura alkoi Mexico Citystä, missä he työskentelivät vuosina 2007- 2010. Tämän jälkeen taiteilijapariskunnan asuin- ja työskentelymaaksi valikoitui Saksa ja mm. Berliini. Kolmen Berliinin-vuoden jälkeen alkaen meri ja rannikkokaupungit määrittelivät asuinpaikan. Tukikohta siirtyi Haaparannasta Hailuodon kautta Luulajaan ja sieltä Tukholman kautta Ahvenanmaalle ja Helsinkiin. 2015 taiteilijaduo työskenteli 2015 Japanissa C.A.P. Koben taiteilijayhteisön vieraana.

Lähes kymmenen nomadivuoden jälkeen Isorättyät palasivat lapsuuden maisemiin Tornioon vuonna 2016 tavoitteenaan luoda taidetta perheenä pian vuoden vanhan Iisakki-pojan kanssa. Tällä hetkellä taiteilijapariskunta työskentelee New Yorkissa Alfred Kordelin-säätiön stipendillä ISCP taiteilijaresidenssissä. Residenssiaika loppuu heinäkuussa 2017.

Isorättyät ovat kotoisin Torniosta ja he ovat tunteneet toisensa esikouluajoista lähtien. He opiskelivat yhdessä taideaineita Aaltoyliopiston taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä vuodesta 2001 alkaen ja valmistuivat taiteen maistereiksi taidekasvatuksen osastolta vuonna 2010. Isorättyät ovat Ars Fennica 2017 ehdokkaina.

Ilmassa itekkin – Kimmo Pyykkö & Anssi Kasitonni 27.8. asti

Isorättyöiden näyttely jatkaa Kimmo Pyykkö -taidemuseon materiaalin uudelleen käyttämisen näyttelyteemaa, monimuotoisen nykykuvanveiston esittelyä sekä maksuttomien taidenäyttelyiden saavutettavuustavoitetta. Ars Fennica 2011 palkitun Anssi Kasitonnin teoksia on esillä taidemuseon 2.kerroksesssa. Teokset ovat osa Ilmassa itekkin –näyttelyä, joka on Kimmo Pyykön ja Anssi Kasitonnin yhteisnäyttely. Näyttelyt ovat esillä 27.8. asti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pekka & Teija Isorättyä
isorattya(at)gmail.com
www.isorattya.com


Näyttelyn tuottaja
Heikki Mäenpää
Harjula Production Oy Ltd
heikki.maenpaa(at)harjulaproduction.com
050 564 4777


Mediakuvat
Tiina Kuivalainen
museolehtori, tiedottaja
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
tiina.kuivalainen(at)kangasala-talo.fi

Kuvat

Pekka ja Teija Isorättyä, Miekkakalapasuuna, 2014. Kuva Pekka ja Teija Isorättyä.
Pekka ja Teija Isorättyä, Miekkakalapasuuna, 2014. Kuva Pekka ja Teija Isorättyä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6
36200 KANGASALA

040 773 0148http://www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Taidemuseon yleisötyöhön kuuluvat yleisö- ja teemaopastukset, opastukset, luennot ja työpajat eri kohderyhmille. Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee Kangasala-talossa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Riitta Nelimarkan näyttely tuo väri-ilottelua Kimmo Pyykkö -taidemuseoon -näyttely avautuu 21.9.30.8.2019 08:54:53 EEST | Tiedote

Syksyllä 2019 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa nähdään omaleimaisen ja monipuolisen taiteilijan, professori Riitta Nelimarkan näyttely Bardo Bardo - teoksia alitajunnan labyrinteistä. Nelimarkan alter ego Elise seuralaisineen ja muut tarinalliset hahmot valloittavat taidemuseon näyttelytilat. Riitta Nelimarkan näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 21.9.2019 – 5.1.2020.

Museoiden iltana 15.8. Einar Ilmonin näyttelyn voi kokea musiikin siivittämänä12.8.2019 13:41:39 EEST | Tiedote

Museoiden iltana Kimmo Pyykkö -taidemuseo tarjoaa musiikillisen äänimaiseman Einar Ilmonin näyttelyssä kävijöille. Kontrabasisti Ahti Lassila improvisoi näyttelyn teosten teemoista ja tilasta musiikillisen esityksen klo 19 alkaen. Einar Ilmonin elämään johdattelee Einarin kävelykierroksella opas Jussi Lehtonen klo 17. Lähtö kierrokselle Kimmo Pyykkö -taidemuseon edestä.

Museoiden ilta 15.8.2019 Kangasalla tarjoaa monenlaisia maksuttomia tapahtumia iltakymmeneen asti9.8.2019 09:02:35 EEST | Tiedote

Viidettä kertaa Kangasalla järjestettävä Museoiden ilta tarjoaa monenlaista tekemistä ja kokemista torstaina 15. elokuuta klo 17 alkaen. Taidemaalari Einar Ilmonin elämään ja taiteeseen voi tutustua Einarin kävelykierroksella sekä kontrabasisti Ahti Lassilan musiikin siivittämänä Walking bass -kierroksella Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Mobilia järjestää useita yleisöopastuksia sekä Rallimuseossa että ”Leveillä lahkeilla” näyttelyihin. Tapahtumassa on mukana yhteensä yhdeksän paikalliskohdetta, joihin kaikkiin on illan aikana vapaa pääsy.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye