Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

ARVO- JA ASENNETUTKIMUS: ONGELMAT KASAUTUVAT ALKOHOLIONGELMISTA KÄRSIVIIN PERHEISIIN

Jaa

Perhepiirissään alkoholin ongelmakäyttöön törmänneet ovat neljä kertaa keskimääräistä useammin kohdanneet perheessään myös huume- tai lääkeriippuvuutta ja kolme kertaa useammin väkivaltaa sekä kiusaamista tai hyväksikäyttöä, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Peliriippuvuutta, köyhyyttä ja syrjäytymistä esiintyy alkoholiongelmaisissa perheissä ja parisuhteissa kaksi kertaa koko väestöä todennäköisemmin.

Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

”Monet vaikeudet näyttävät kasautuvan alkoholin ongelmakäytön ympärille. Vaikka syy-seuraussuhdetta ei usein olemassa olevan tutkimustiedon perusteella voida osoittaa, näyttäisi päihdeongelmaan puuttuminen olevan usein perusteltua myös muiden ongelmien lieventämiseksi”, sanoo EVAn ekonomisti Sanna Kurronen, joka on kirjoittanut EVA Analyysin Hyssyttelyn hinta.

EVA selvitti suomalaisten suhdetta alkoholiin ja alkoholin ongelmakäyttöön useilla eri kysymyksillä. Puolet (50 %) suomalaisista on sitä mieltä, että alkoholiongelmia hyssytellään suomalaisilla työpaikoilla ja laajemminkin yhteiskunnassa. Vain neljäsosa (24 %) on eri mieltä.

Kolme prosenttia vastaajista pitää omaa alkoholinkäyttöään ongelmallisena. Kuitenkin jopa 19 prosenttia suomalaisista on huolissaan omasta tai läheistensä alkoholin tai päihteiden käytöstä. Suomalaisista kaksitoista prosenttia arvioi oman tai läheistensä alkoholinkäytön lisääntyneen koronapandemian aikana.

”Varhainen puuttuminen ongelmiin on toimiva ja kustannustehokas keino vähentää alkoholiongelmia, kuten esimerkiksi Valtiontalouden tarkastusvirasto on todennut. Kun ongelmakäyttöä ja alkoholihaittoja saadaan kuriin, myös myyntiä voidaan edelleen vapauttaa”, sanoo Kurronen.

Tulokset perustuvat 2 019 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 16.–28.10.2020. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy, joka on laatinut myös tulosgrafiikan. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Sanna Kurronen: Hyssyttelyn hinta -EVA Analyysi keskiviikkona 13.1. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: ekonomisti Sanna Kurronen, sanna.kurronen@eva.fi  tai +358 50 589 8886

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
EVAn ekonomisti Sanna Kurronen. Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA
EVAn ekonomisti Sanna Kurronen. Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme