Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Arvokas elämän loppuvaihe: Länsi-Uudenmaan hoivakodit saivat yhteisen ohjeistuksen

Jaa

Mitä tarkoittaa arvokas elämä ennen kuolemaa? Länsi-Uudenmaan kunnat ovat luoneet hoivakodeille yhteisen ohjeistuksen, joissa on tilaa jokaisen asukkaan omille toiveille.

Projektipäällikkö Paula Niittymäki kertoo, että asia on äärimmäisen tärkeä henkilöstölle.

”Kuolema liittyy syvästi ihmisten arvoihin ja kaikki haluavat hoitaa saattohoidon hyvin. Haluamme mahdollistaa kaikille hoivakotien asukkaille arvokkaan ja heidän omia toiveitaan vastaavan elämän loppuvaiheen”, hän kertoo.

Kuolevan omia toiveita on tärkeä kuulla

On tärkeää, että kuoleman lähestymisestä ja siihen liittyvistä arvoista ja toiveista kysytään hoivakodin asukkaalta itseltään eikä toimita vain olettamusten pohjalta. Myös omaisista huolehditaan. Ammattilaisten tehtävänä on kuunnellen ja kunnioittaen selvittää, mitä asukas ja omaiset toivovat.

”Kuolema koskettaa meitä kaikkia. Siksi kannustan pohtimaan esimerkiksi omaa hoitotahtoa, johon kannattaa sisällyttää ihan arkisiakin toiveita. Joku toivoo punaviiniä ja suklaata perjantaisin, toinen jotain ihan muuta. Toisaalta jotkut ihmiset eivät halua puhua kuolemasta lainkaan, ja sekin on hyväksyttävää”.

Käsikirja toimii hoivakotien henkilöstön osaamisen ja jaksamisen tukena

Käsikirja rakentaa vanhustenhoidon ammattilaisten osaamista palliatiivisen hoidon ja saattohoidon alueella. Tarkoituksena on järjestää henkilöstölle myös koulutusta aiheesta.

”Ammattilaisten täytyy osata kohdata vaikeatkin asiat. Silloin he pystyvät keskustelemaan asioista paremmin myös asiakkaiden ja omaisten kanssa. Toivon että käsikirja tuo kuolemaan liittyviä asioita lähemmäksi ja ymmärrettävään muotoon, jotta ne eivät tuntuisi pelottavilta”, Niittymäki sanoo.

Tutustu aineistoon

Arvokas elämän loppuvaihe -käsikirja Länsi-Uudenmaan hoivakotien henkilöstölle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Paula Niittymäki, p. 040 522 7346, paula.niittymaki@espoo.fi, tavoitettavissa 5.11.2021 saakka

Hankejohtaja Johanna Mätäsaho, p. 040 639 4752, johanna.matasaho@espoo.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde
PL 202
02070 Espoon kaupunki

https://www.lu-palvelut.fi/hyvinvointialue

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut 1.1.2023 alkaen. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluvat Espoo, Hanko, Inkoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio, perusturvakuntayhtymä Karviainen (Karkkila ja Vihti) sekä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

Verkkosivut: 
www.lu-palvelut.fi/hyvinvointialue
www.lu-palvelut.fi/valfardsomrade
www.lu-palvelut.fi/wellbeingservicescounty

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme