Oulun yliopisto

Arvometallien talteenottoon ja jätteiden hyötykäyttöön tavoitellaan merkittävää parannusta uusilla käsittelymenetelmillä

Jaa

Kiertotaloustutkimukselle taas merkittävä rahoitus: teollisuuden jätteiden ja sivuvirtojen sisältämien metallien erotusprosesseihin, sekä sivuvirtojen hyötykäytön ja kaupallistamisen tutkimukseen lähes 3 miljoonaa euroa.

Oulun yliopiston epäorgaanisten sivuvirtojen kiertotaloustutkimus on saanut jälleen merkittävän rahoituksen. Business Finlandin myöntämä co-innovation rahoitus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä suomalaisen teollisuuden kanssa. Hankeen kokonaisbudjetti on 2,8 miljoonaa euroa, josta yritysten tuotekehityshankkeiden osuus on 1,7 miljoonaa euroa ja yliopiston tutkimushankkeen osuus 1,1 miljoonaa euroa. 

MIMEPRO-hankkeessa edistetään hyödyntämättömien, mutta lupaavien teollisuuden epäorgaanisten jätteiden ja sivuvirtojen hyötykäyttöä ja kaupallistamista. Hankkeessa korvataan kiertotalouden materiaaleilla primäärisiä raaka-aineita. Tavoitteena on saada merkittäviä parannuksia teollisuuden jätteiden ja sivuvirtojen sisältämien metallien erotusprosesseihin ja edistää Suomen omavaraisuutta metallien osalta. Lisäksi hankkeessa kehitetään sementtiä korvaavia sideaineita, geopolymeerejä. Sementtiteollisuuden päästöt ovat maailmanlaajuisesti merkittävät, joten sementtiä korvaavat materiaalit ovat tärkeässä osassa hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. 

Tavoitteena on kierrättää tai uusiokäyttää materiaaleja, sillä teollisuuden jäämien loppusijoittaiminen kaatopaikoille ei tue tämän päivän kiertotalousajattelua. Kaatopaikkasijoittaminen on paitsi kallista ja sillä voi olla paikallisesti negatiivisia ympäristövaikutuksia, mutta se on myös arvokkaiden mineraalien ja metallien haaskausta. Omavaraisuus metallien osalta on tulevaisuudessa myös Suomelle kriittinen tekijä: teollisuuden ja liikenteen sähköistyessä metallien tarve kasvaa. ”MIMEPRO-hanke vastaa juuri tähän tarpeeseen. Hankkeessa kehitetään uusia tapoja metallien erotteluun, sekä tehokkaampaan hyödyntämiseen. Lisäksi tärkeässä roolissa on metallien erottamisessa syntyvien kuonien ja selluteollisuudessa syntyvän viherlipeäsakan hyödyntäminen”, toteaa yliopistotutkija Katja Ohenoja, hankkeen projektipäällikkö. 

MIMEPRO liittyy keskeisesti yhteen Oulun yliopiston viidestä fokusalueeseesta: ”Kestävyyttä luovat materiaalit ja järjestelmät”. Lisäksi MIMEPRO kuuluu Oulun yliopiston profilaatioalaan ”Epäorgaanisten sivuvirtojen kiertotalous”, johon yliopisto on saanut Suomen Akatemian rahoituksen syksyllä 2019. Hankkeeseen kuuluu Oulun yliopiston kolme tutkimusyksikköä sekä seitsemän suomalaista yritystä: Fortum Waste Solutions, Metsä Fibre, Stora Enso, Valmet Technologies, Keliber, Matnur ja Parma (osa Consolis-konsernia). 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Hankkeen vastuullinen johtaja, professori Mirja Illikainen, InStreams Hub tutkimuskeskittymä, Oulun yliopisto, mirja.illikainen@oulu.fi
- Hankkeen projektipäällikkö, yliopistotutkija Katja Ohenoja, kuitu- ja partikkelitekniikan yksikkö, Oulun yliopisto, katja.ohenoja@oulu.fi
- Viestintäasiantuntija Heini Tuorila, kuitu- ja partikkelitekniikan yksikkö, Oulun yliopisto, heini.tuorila@oulu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oma 5G/6G-testiverkko pitää oululaiset tutkijat kehityksen kärjessä27.5.2020 07:07:19 EESTTiedote

Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimuskokonaisuuden yksi keskeinen elementti on avoin 5G-testiverkko (5GTN), jonka edistykselliset verkkotoiminnot esiteltiin tutkijoille ja kehittäjille jo vuonna 2015. Avoimena testiympäristönä se linkittää, teorian käytäntöön sekä tutkimuksen liike-elämään, kun uusia laitteita ja sovelluksia voidaan testata täysin omassa hallinnassa olevassa testiverkossa. Suunta ja siirtymä kohti 6G-testiverkkoa on selvä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme