STT

Asiakasmediat tukeutuneet vahvasti STT:n uutistuotantoon koronakriisin aikana

Jaa

STT:n uutistuotanto kasvoi maaliskuussa yli 10 prosenttia aiempiin kuukausiin verrattuna. Kaksi kolmasosaa uutisista kytkeytyi jollakin tapaa koronaepidemiaan.

Kuva: Heikki Saukkomaa, Lehtikuva
Kuva: Heikki Saukkomaa, Lehtikuva

Maaliskuu oli Suomen koronauutisoinnissa käänteentekevä kuukausi. Mediaseurantayritys Retrieverin laajaan uutisaineistoon kohdistetun haun perusteella valtakunnallisessa mediassa ja maakuntalehdistössä koronauutisointi kymmenkertaistui maaliskuussa verrattuna tammi-helmikuuhun.

STT:n osuus koronauutisoinnin kokonaisvolyymista näissä medioissa oli suurimmillaan helmikuussa, jolloin vähintään kolmannes noin 9 000 julkaisusta pohjautui STT:n tuotantoon. Maaliskuun reilusta 60 000 koronaa käsittelevästä uutisesta ainakin neljäsosa oli sellaisia, joissa mediakenttä nojautui STT:hen.*

”Uutistoimiston myyntiartikkelin perustana ovat faktapohjaisuus, luotettavuus ja nopeus. Pandemian kaltaisessa tilanteessa sellaiselle on suuri tarve ja kysyntä. Uutistoimiston yhteiskunnallinen merkitys korostuu kriisioloissa”, sanoo STT:n toimitusjohtaja Kimmo Pietinen.

Kaiken kaikkiaan STT on kirjoittanut koronaan liittyvistä aiheista jo yli 6 000 kertaa. Tammi-helmikuussa keskimäärin kymmenesosa STT:n tuotannosta liittyi koronaan, mutta maaliskuussa peräti kaksi kolmasosaa uutisista kytkeytyi jollakin tapaa virustautiin. STT:n uutistekstiviesteistä puolet liittyi viime kuussa koronaan, ja viestien kokonaismäärä kaksinkertaistui normaalitasoon verrattuna. STT:n uutistekstiviestejä välitettiin puhelimiin maaliskuun aikana yhteensä yli 180 000 kertaa.

”Pandemia-ajan uutisoinnissa erottuu kolme pääasiaa: meidän pitää kertoa yleisölle kaikki olennaisimmat uutiset poikkeustilanteesta, ottaa näkökulma kerrallaan tolkku niiden syistä ja seurauksista sekä samalla jatkaa kaikkein tärkeimpien ja kiinnostavimpien muiden aiheiden seuraamista. Vaikka korona vie valtaosan huomiosta, elämään ja uutisiin tarvitaan yhä muutakin sisältöä”, muistuttaa STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen.

Uutistuotannossa lisääntyivät erityisesti kotimaan ja talouden aiheet. Näiden osastojen uutisaiheiden julkaiseminen kasvoi maaliskuussa asiakasmedioissa kolmanneksella verrattuna edellisvuoden keskiarvoon.

Urheilussa tulosuutisointi taas hiipui maaliskuussa liki täysin koronaa torjuvien rajoitustoimien takia. STT Pro -tapahtumatietopalvelussa maalis-kesäkuulle sijoittuvista urheiluaiheisista tapahtumista valtaosa varustettiinkin Peruttu- tai Siirtyy-merkinnällä.

Lehtikuvan välittämistä uutiskuvista liki 2000 on käsitellyt koronaa vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Maaliskuussa Lehtikuvan kuvakaupan kahdeksan ladatuinta uutiskuvaa kuvittivat kaikki koronaa.

Kriisin synnyttämänä väliaikaisena käytäntönä STT on välittänyt kotimaisen median käyttöön ilmaiseksi kuvia niistä Valtioneuvoston kanslian tiedotustilaisuuksista, joissa Lehtikuvan kuvaaja on ollut ainoana kuvaajana paikalla.

Lue aiheesta lisää STT:n blogista osoitteessa https://stt.fi/stt-koronauutisointi

*Luvuissa on huomioitu ainoastaan valtakunnallisen median ja maakuntamedian verkko- ja printtijulkaisut. Hakusanajoukkona on käytetty koronauutisoinnin identifioivia hakutermejä. STT:n osuutta julkaistuista uutisista eri medioissa ei voida laskea tarkasti, sillä STT:n tuotantoa hyödynnetään paljon myös taustatietona ja osana julkaisijan omaa tuotantoa. STT:n julkaisuosumien laskennassa on hyödynnetty STT Tarkkailija -analyysityökalua sekä hakusanoja Retrieverin mediaseurantaportaalissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Minna Holopainen
päätoimittaja
040 568 0897
minna.holopainen@stt.fi

Pihla Lehmusjoki
liiketoimintapäällikkö
040 755 9129
pihla.lehmusjoki@stt.fi

Kuvat

Kuva: Heikki Saukkomaa, Lehtikuva
Kuva: Heikki Saukkomaa, Lehtikuva
Lataa

Tietoja julkaisijasta

STT
STT
Porkkalankatu 20 A
00180 Helsinki

09 695 811https://stt.fi

STT (Oy Suomen Tietotoimisto - Finska Notisbyrån Ab) on media- ja viestintätalo, joka koostuu kolmesta liiketoimintalinjasta: mediapalveluista, viestintäpalveluista sekä kuvamyynnistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta STT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme