HSL Helsingin seudun liikenne

Asiakkaat aikovat käyttää joukkoliikennettä myös koronan jälkeen

Jaa

HSL:n kysely kertoo, että valtaosa asiakkaista aikoo koronan jälkeen kulkea joukkoliikenteellä lähes yhtä paljon kuin ennen pandemiaa. Toisaalta vastaajat olivat huolissaan siitä, onko joukkoliikennevälineissä pandemian jälkeen turvallista matkustaa.

Joukkoliikenteen käyttö on vähentynyt huomattavasti koronapandemian aikana maaliskuusta alkaen, mutta HSL:n huhtikuussa tekemän kyselyn perusteella muutokset koronaa edeltävän ajan matkustustottumuksiin saattavat jäädä pieniksi.

Lähes 70 prosenttia vastaajista aikoi käyttää joukkoliikennettä koronan jälkeen useita kertoja viikossa tai useita kertoja päivässä. Kutakuinkin samansuuruinen osuus kyselyyn osallistuneista käytti joukkoliikennettä aktiivisesti myös ennen koronaa.

Vaikka vastaajien henkilöautoilu on kasvanut koronan aikana, he eivät pandemian jälkeen aikoneet kulkea autolla juuri sen enempää kuin ennenkään.  

Joukkoliikenteen käyttöä ovat vähentäneet HSL:n suositus välttää turhaa matkustamista sekä etätyöt, sillä lähes 70 prosenttia vastaajista on koronan aikana tehnyt etätöitä ainakin satunnaisesti.

Etätöiden vaikutus joukkoliikenteen käyttöön saattaa tulevaisuudessa jäädä odotettua pienemmäksi, sillä 60 prosenttia kyselyyn osallistuneista ei aikonut pandemian jälkeen jäädä etätöihin tai he tekisivät niitä korkeintaan harvoin.

Turvallisuus on HSL:n ja asiakkaiden yhteinen haaste

Vaikka tulokset ovat joukkoliikenteelle lupaavia, kyselyssä nousi esille asiakkaiden huoli terveydestä ja turvallisuudesta. Oma auto oli vastaajien mielestä pandemian aikana turvallisempi kulkuväline kuin joukkoliikenneväline.

”On ilahduttavaa huomata, että asiakkaamme haluavat palata joukkoliikenteeseen”, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi sanoo. ”Turvallisuushuolet kertovat kuitenkin siitä, että meillä on edessämme paljon töitä, jotta pystymme pitämään yllä asiakkaittemme luottamusta palveluihimme.

Tehtäväämme ei helpota se, että taloutemme on tiukentunut koronan aiheuttamien mittavien lipputulomenetysten takia.”  

HSL käyttää tuloksia palveluittensa kehittämiseen

HSL lähetti kyselykutsun asiakastietokannassaan oleviin sähköposteihin, ja vastauksia tuli noin 40 500. Vastausaika oli 21.-30.4.

HSL ottaa matkustajien terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat vakavasti. HSL:n asiantuntijat, kuten joukkoliikenteen suunnittelijat ja viestintä, käyttävät kyselyyn vastanneiden asiakkaiden toiveita ja ehdotuksia avuksi suunnitellessaan pandemian jälkeisiä palvelujaan, olivat ne sitten matkustajien opastamista turvaväleistä tai joukkoliikenteen tarjonnan suunnittelua.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eeva Jakobsson, asiakaskokemuksen asiantuntija, HSL, puh. 045 632 2800

Petra Reimi, liikennetutkija, HSL, puh. 040 629 0796

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

HSL:n hallituksen päätöksiä 24.11.202024.11.2020 14:00:00 EETTiedote

Bussiliikenteen tarjouskilpailun 52/2020 ratkaisu Hallitus päätti valita kilpailukohteen 266 liikennöitsijäksi Oy Pohjolan Liikenne AB:n tarjousten kokonaistaloudellista edullisuutta koskevan vertailun perusteella. Kohde käsittää Sipoossa liikennöivät bussilinjat. Kohteen 268 liikennöitsijäksi hallitus valitsi Taksikuljetus Oy:n. Kohteessa 268 kilpailutettiin kolme pienkalustolinjaa Tuusulaan. Asiasta tiedotetaan erillisellä tiedotteella. Linkki päätökseen Kilpailukierros 52b:n käynnistäminen ja lähibussiliikenteen tarjonnan tarkistaminen Hallitus päätti käynnistää tarjouskilpailun Helsingin lähibussilinjoista 31-36, 603-704 ja 801-819. Linjat olivat aiemmin mukana kilpailukierroksella 52, mutta niiden kilpailutus keskeytettiin reittimuutoksiin liittyvän hallinnollisen virheen takia ja suurempien säästöjen toteuttamisen mahdollistamiseksi. Hallitus päätti myös hyväksyä esityksen linjojen liikennöintimuutoksista ohjeellisena noudatettavaksi. Linjat kilpailutetaan kohteissa 265 ja 267, j

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme