Yliopiston Apteekki

Asiantuntijan neuvot siitepölyallergian hoitoon

Jaa
Siitepölyallergia kiusaa erilaisilla silmä- ja nenäoireilla, kun pensaat, lehtipuut ja heinät kukkivat. Nyrkkisääntö siitepölyallergian hoitoon on oireiden mukainen hoito. Kokosimme asiantuntijamme vinkit siitepölyallergian täsmähoitoon.

Siitepölykausi on Suomessa varsin pitkä, sillä se alkaa kevättalvella ja jatkuu pitkälle syksyyn. Pähkinäpensas ja leppä ovat jo kukkineet Suomessa jonkin aikaa. Huhti-kesäkuussa koivu, keskikesällä heinät ja heinäkuusta myöhäiseen syksyyn pujo.

Hoitoa sinne, missä oireet ovat

Taipumus siitepölyallergiaan on perinnöllistä. Siitepölyallergisen yleisvointi voi allergia-aikana olla nuutunut, mutta onneksi allergisia oireita voi lievittää tehokkaasti. Siitepölyallergian hoidossa tärkeintä on oireiden mukainen hoito. Allergiaoireiden hoito kannattaakin aloittaa paikallisesti sieltä, missä oireet ovat.

Tyypillisimmin oireet alkavat nenästä ja silmistä. Nuhaan, aivasteluun, nenän kutinaan ja tukkoisuuteen auttavat kortisoninenäsuihke ja antihistamiinitabletit. Jos vaivanasi on silmien ärsytys ja punoitus, kokeile allergiasilmätippoja ja antihistamiinia.

– Allergiaoireita kannattaa aluksi hoitaa paikallisesti: jos vaivana on vain nuha, kannattaa ensin testata nenäsuihketta – jos vain silmät kutisevat, on hyvä kokeilla silmätippoja. Jos paikallishoito ei auta riittävästi, ota lisäksi antihistamiinitabletti. Käytä antihistamiinitabletteja myös silloin, jos kärsit useista allergiaoireista, Yliopiston Apteekin proviisori Jonna Antikainen sanoo.

Siitepöly voi pahentaa myös astman ja atopian oireita. Astmaatikon ja atoopikon onkin hyvä varmistaa, että lääkärin määräämä resepti on voimassa.

– Myös lääkkeettömät vaihtoehdot auttavat allergian hoidossa ja voivat tukea lääkehoitoa. Nämä voivat olla tarpeen esimerkiksi raskauden ja imetyksen aikana. Myös samanaikainen muu lääkitys voi olla este suun kautta otettavien allergialääkkeiden käytölle. Näissä tapauksissa apu voi löytyä nenähuuhtelukannusta ja lääkkeettömistä nenäsumutteista, Antikainen neuvoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jonna Antikainen
proviisori
Yliopiston Apteekki
p. 09 5420 4702

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme