Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Asiointiliikenne rajan yli lisää tartuntariskiä länsirajalla – hakeudu koronatestiin matalalla kynnyksellä

Jaa

Pohjois-Ruotsissa todetut koronatartunnat ovat aiheuttaneet huolta tartuntaketjujen leviämisestä myös Suomen puolelle. Esimerkiksi Jällivaaran alueella käy töissä vajaa 3 000 suomalaista. Rajan yli suuntautuvan työmatka- ja asiointiliikenteen mukana tulevat koronatartunnat ovat mahdollisia myös Suomessa.

”Koronavirustartuntojen nopea toteaminen on tärkeää, jotta mahdolliset tartunnat voidaan tunnistaa ja tauti ei pääse leviämään. Jokaisen, jolla on vähänkään koronatartuntaan sopivia oireita, kannattaa hakeutua testiin erittäin matalalla kynnyksellä”, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Koronatartuntaan liittyviä oireita voivat olla esimerkiksi kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli.

”Testiin hakeutumisen lisäksi on tärkeää pitää huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä riittävistä turvaväleistä”, Puumalainen muistuttaa.

On erittäin tärkeää, että kaikki Ruotsin puolella työskentelevät noudattavat hygieniaohjeita ja välttävät turhia lähikontakteja. Vapaa-ajan matkoja Ruotsiin ei edelleenkään suositella. Matkan jälkeen on hyvä noudattaa myös omaehtoista karanteenia kahden viikon ajan.

Lisätiedot

Koronavirustestit
THL

Tarttuminen ja suojautuminen – koronavirus
THL 

Oireet ja hoito – koronavirus
THL

Ajankohtaista koronaviruksesta
THL 

Taneli Puumalainen
ylilääkäri
THL
p. 029 524 6080
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000http://www.thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Turism till epidemiområden ökar risken för coronavirusinfektioner i Finland27.7.2020 15:51:32 EESTTiedote

När gränserna öppnas ökar resorna och semestrarna utomlands. Regeringen rekommenderar fortfarande att undvika onödigt resande till andra ställen än till länder för vilka begränsningarna för inresa har hävts. Enligt grundlagen har en finsk medborgare alltid rätt att återvända till Finland och var och en har rätt att lämna Finland, om inte rätten har begränsats genom lag.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme