Astanan maailmannäyttely tuottaa tulosta suomalaisille yrityksille

Jaa

Astanassa, Kazakstanissa kesäkuusta syyskuuhun käynnissä oleva maailmannäyttely auttaa yrityksiä lisäämään vientiä Keski-Aasiaan. EXPO 2017 on johtanut suoriin kauppoihin ja poikinut lukuisan määrän tapaamisia eri liiketoiminnan alueilta niin yksityisten yritysten kuin viranomaistenkin välillä. Ovien avaamiseen auttavat myös ministerivierailut Astanaan.

Kazakstanin kunniakonsulin Seppo Lindroosin mielestä Suomen osallistuminen ainoana pohjoismaana EXPO 2017 maailmannäyttelyyn oli erinomainen päätös. Kazakstan on maailman nopeimmin kehittyviä maita ja näyttelyn teema, tulevaisuuden energia, sopii hyvin suomalaisille cleantech -yrityksille. Kazakstanin vanhentunut teknologia kaipaa uudistamista ja EXPO on poikinut tapaamisia ja seminaareja eri liiketoiminnan alueilta niin yksityisten yritysten kuin viranomaistenkin välillä. Myös suoria kauppoja on syntynyt!

Suomalainen energiamalli kiinnostaa. BusinessOulu järjesti yhdessä Suomalaisen Energiaklubin kanssa Astanassa 15.8.2017 Finnish Energy Day -foorumin. Tapahtumaan osallistui 130 henkeä energiasektorilta ympäri Kazakstania. Suomalaisia oli paikalla kymmenestä eri yrityksestä ja tutkimuslaitoksesta. Tapaamiset poikivat suomalaisille yrityksille useita mahdollisuuksia liiketoimintaan Kazakstanissa.

- Kazakstanilaiset olivat erityisen kiinnostuneita suomalaisesta energiamallista ja sen tuomista mahdollisuuksista tehostaa omaa energiatuotantoaan ja energian jakelua, kertoo toimitusjohtaja Esa Teppo Planora Oy:stä.

Onnistuneen tapahtuman myötä uusia yhteistyöhankkeita sovittiin käynnistettäviksi suomalaisten ja kazakstanilaisten välillä. Tilaisuudessa allekirjoitettiin yhteistyösopimukset Suomalaisen Energiaklubin ja Astanan kaupungin energiayhtiön sekä Kazakstanin valtion alaisen energia-auditointiyhtiön välillä.

Iskun vienti Kazakstaniin kolminkertaistunut lyhyessä ajassa. Isku Interiorin VP Sales Global Markets Tapio Sieviläisen mukaan, EXPO on tuottanut merkittävää kasvua jo viisi vuotta Kazakstanin markkinoilla toimineelle Iskulle:

- Vienti on kolminkertaistunut lyhyessä ajassa erityisesti koulujen ja koulutuksen alalla. EXPOn ansiosta on saatu uusia potentiaalisia asiakkaita antimikrobisten tuoteperheiden ympärille, kuten sairaalat ja oppimisympäristöt, joista odotetaan merkittävää kasvua sekä yksityisellä että valtiollisella sektorilla. Toimintaa tullaan laajentamaan myös muualle Keski-Aasiaan.

Viralliset vierailut avaavat ovia päättäjätahoille. Presidentti Niinistö vieraili Astanassa kesäkuussa. Myös ministerivierailuista on konkreettista hyötyä yrityksille. Elokuussa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen osallistuu Suomi paviljongissa järjestettävään koulutustapahtumaan ja syyskuussa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen Agro-teknologia tapahtumaan. EXPOn päättäjäisten yhteydessä 10.9. vahvistetaan tulevaisuuden yhteistyötä suomalaisten ja kazakstanilaisten yritysten välillä elinkeinoministeri Mika Lintilän johdolla.

Yhteyshenkilöt

Severi Keinälä
pääkomissaari
+358 40 594 9944
severi.keinala@finpro.fi

Pirkko Autio
viestintäpäällikkö
+358 50 396 7519
pirkko.autio@finpro.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finpro / Finland at Astana Expohttp://www.expo2017.fi