Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Asukkaiden kommentteja toivotaan Kuninkaantammen katusuunnitelmaluonnokseen

Jaa

Kuninkaantammen suunnittelu ja rakentaminen etenee niin katujen, puistojen kuin asuintalojenkin osalta. Kaupunki toivoo asukkaiden kommentteja Kuninkaantammentien ja -kujan sekä Pitkäkoskentien ja -kujan katusuunnitelmaluonnoksiin.

Kuninkaantammi vuonna 2021. Kuva: Lauri Rotko
Kuninkaantammi vuonna 2021. Kuva: Lauri Rotko

Esillä olevassa katusuunnitelmaluonnoksessa ehdotetaan alueen liikenneturvallisuuden parannuksia, bussiliikenteen tuomista Kuninkaantammentielle sekä uusia pientaloalueita palvelevien katuosuuksien rakentamista. Samalla suunnitelmissa on saneerata ja täydentää laajalti alueen kunnallisteknisiä verkostoja sekä uusia alueen katuvalaistus.

Lisäksi Kuninkaantammentien ja -kujan sekä Pitkäkoskentien ja -kujan alueelle suunnitellaan hulevesiviemäriä, minkä myötä alueen katujen sivuojat poistuvat käytöstä. Kaupunki toivoo, että alueen pientalokiinteistöt alkavat suunnitella hulevesiviemäriin liittymistä, sillä lähikiinteistöillä on velvoite liittyä tulevaan hulevesiviemäriin.

Liito-oravan ydinalue jatkuu Kuninkaantammentielle, joten suunnittelun aikana selvitetään alueen puissa olevat liito-oravien kolot ja pesät. Suunnittelu ja rakentaminen tehdään niin, että liito-oraville tärkeät alueet säilyvät.

Katusuunnitelmaluonnos on esillä 5.–18. lokakuuta 2022 kaupungin sivuilla osoitteessa hel.fi/suunnitelmat > Katu- ja puistosuunnitelmat. Kaupunki on myös lähettänyt lähialueen kiinteistöille kirjeen katusuunnitelmaluonnoksen esilläolosta. Tavoitteena on, että katusuunnitelma hyväksyttäisiin tammi-helmikuussa 2023, ja rakentaminen alkaa alustavan aikataulun mukaan vuonna 2024.

Tutustu suunnittelun lähtökohtiin

Puistoja ja katuja viimeistelyssä, Ellen Thesleffin puiston suunnittelu käynnissä

Kuninkaantammessa viimeistellään syksyn aikana Avajaisaukio, Akvarellinkatu, Maisemamaalauksenkatu sekä Taidemaalarinpuisto.

Myös Ellen Thesleffin puiston suunnittelu etenee, sillä kaupunkiympäristölautakunta näytti 16.8.2022 vihreää valoa puistosuunnitelmalle. Ellen Thesleffin puistoon on tulossa monia mahdollisuuksia liikkumiseen, virkistäytymiseen ja viihtymiseen. Puiston suunnittelussa on otettu huomioon lepakoiden ja liito-oravien alueet.

Puiston länsiosaan rakennetaan keskusaukio sekä pieni puulava tapahtumia varten. Aukion läheisyydessä on tilavaraus siirrettävälle jäätelö- ja ruokakojulle. Ellen Thesleffin puistoon tulee myös viljelypalsta-alue. Puiston kruununa toimii Palettilampi, joka toimii tulevaisuudessa alueen asukkaiden uimapaikkana. Lisäksi puistoon rakennetaan ulkokuntoilupaikka, padel-kenttä ja kaksi rantalentopallokenttää.

Ellen Thesleffin puiston rakentaminen käynnistyy vuonna 2023 ja valmistuu 2025.

Omaleimainen Kuninkaantammi yhdistää kaupungin ja luonnon

Luoteis-Helsingissä sijaitseva Kuninkaantammi on osa Kaarelan kaupunginosaa. Kuninkaantammen rakentaminen käynnistyi vuonna 2013. Alueella rakennetaan samanaikaisesti asuintaloja, katuja, kunnallistekniikkaa ja puistoja.

Keskuspuiston kyljessä oleva asuinalue yhdistää kaupungin ja luonnon. Alue rakennetaan ilmastoviisaasti, sillä energiatehokkaat rakennukset hyödyntävät uusiutuvaa energiaa. Hulevesien viivytys tonteilla, kaduilla ja puistoissa sekä yksikerroksisten rakennusten viherkatot ehkäisevät tulvariskejä.

Tällä hetkellä Kuninkaantammessa on 3 164 asukasta. Käynnissä on useita talonrakennushankkeita. Seuraavaksi asuntojen rakentaminen jatkuu Lammenrannan kaava-alueella Ellen Thesleffin puiston äärellä, johon nousee puukerrostalojen alue. Tavoitteena on, että Kuninkaantammen valmistuessa 2020-luvun lopulla alueella on 5 500 asukasta ja 1 000 työpaikkaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katusuunnittelu
Ismo Rantanen
projektinjohtaja, liikenne- ja katusuunnittelu
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3103 8570
ismo.rantanen@hel.fi

Puistosuunnittelu
Camilla Lindroth
projektinjohtaja, puisto- ja viheraluesuunnittelu
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3102 2084
camilla.lindroth@hel.fi

Kuninkaantammen aluerakentaminen
Kimmo Kuisma
projektinjohtaja, aluerakentaminen
kaupunginkanslia
p. 09 3102 5808
kimmo.kuisma@hel.fi

Kuvat

Kuninkaantammi vuonna 2021. Kuva: Lauri Rotko
Kuninkaantammi vuonna 2021. Kuva: Lauri Rotko
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 24.11.202224.11.2022 20:47:32 EET | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 24.11.2022 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 8.12.2022 kello 16.15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme