Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Asuminen ja maankäyttö seurannassa Helsingin kaupunginvaltuustossa

Jaa

Kaupunginvaltuusto keskusteli asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman seurantaraportista 2018. Kesäkuussa 2016 valtuusto hyväksyi Kotikaupunkina Helsinki -ohjelman, joka on asumisen ja maankäytön toteutusohjelma (AM-ohjelma). Sen toteutumisesta sekä toimintaympäristössä tapahtuneista muutoksista raportoidaan kaupunginvaltuustolle vuosittain.

Helsingin väkiluku kasvoi 8 091 asukkaalla vuonna 2017. Kasvu oli 1,3 prosenttia. Asuntorakentamisen määrä Helsingissä on myös kasvanut historiallisen paljon.

Asuntojen hinnat ovat nousseet Helsingissä kalleimmilla alueilla voimakkaimmin, ja hintojen eriytyminen alueiden välillä on kasvanut.

Helsinkiin valmistui viime vuonna yhteensä 4 890 asuntoa, joista 91 prosenttia kerrostaloihin. Valmistuneista asunnoista 23 prosenttia on ARA-vuokra-asuntoja. Kaupungin omana tuotantona valmistui 838 asuntoa. Tavoitteen mukaisen 6 000 uuden asunnon valmistuminen vuosittain edellyttäisi jatkuvasti arviolta noin 8 500 rakennusvaiheessa olevaa asuntoa.

Suurimmat lainvoimaistuneet kaavat olivat Verkkosaaren pohjoisosa Kalasatamassa, Koskelan sairaalan ja pesulan alue, Keski-Pasilan ratapihakorttelit sekä Fallkullan kiila.

Kotikaupunkina Helsinki -seurantaraportti 2018 on liitteenä.

Kaavamuutos mahdollistaa Tanssin talon rakentamisen

Kaupunginvaltuusto päätti myös muuttaa asemakaavaa Ruoholahdessa. Muutos mahdollistaa kulttuurikeskus Kaapelitehtaalle suunnitellun Tanssin talon rakentamisen Kaapelipuiston alueelle. Kaavaratkaisun yhteydessä on laadittu liikennesuunnitelma, jossa Kaapelitehtaan nykyinen huoltoliikenne johdetaan jatkossa pääosin Kaapelitehdasta ympäröivien katualueiden ja nykyisen Kaapelipuiston pohjoisosan kautta.

Kaupunginvaltuusto päätti lisäksi muuttaa Kulosaaren ostoskeskuksen asemakaavaa. Kulosaaren ostoskeskus tullaan purkamaan, ja se korvataan katutason liiketiloilla, joiden päälle on tarkoitus rakentaa kolme asuinkerrostaloa. Tavoitteena on säilyttää alueen tärkeimmät kaupalliset palvelut ja rakentaa samalla asuntoja metroaseman välittömään läheisyyteen.

Valtuusto käsitteli myös lukuisia valtuutettujen aloitteita.

Kaupunginvaltuuston kaikki päätökset julkaistaan täällä.

Valtuuston äänestyskartat ja muuta tietoa valtuuston kokouksesta julkaistaan Helsinki-kanavalla videotallenteen yhteydessä, www.helsinkikanava.fi

Maija-Liisa Kasurinen
va. viestintäpäällikkö
Kaupunginkanslia
puh. 050 310 3954
maija-liisa.kasurinen@hel.fi

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki ykkönen yhteisöllisyydessä älykaupunkien Cities in Motion -vertailussa – kokonaissijoitus nousi seitsemän sijaa18.5.2018 17:56Tiedote

Tänään julkaistu IESE Business Schoolin toteuttama kansainvälinen Cities in Motion Index (CIMI) sijoitti Helsingin 22. kokonaissijalle 165 kaupungin vertailussa. Helsinki säilytti edellisvuoden ensimmäisen sijansa yhteisöllisyyttä mittaavassa osiossa, jossa toisen ja kolmannen sijan saivat Bern ja Berliini. Helsinki paransi kokonaissijoitustaan seitsemän sijaa viime vuodesta ja yhdeksän sijaa vuodesta 2015, jota indeksissä käytettiin vertailuvuotena.

Helsinki Startup Day – maailman yhteisöllisimmän startup-ekosysteemin uusin tapahtuma18.5.2018 07:55Tiedote

Helsingin startup-kenttä on Startup Genomen selvityksen mukaan maailman yhteisöllisin. Tänä kesänä kasvuyritysyhteisö saa uuden tapahtuman, kaikille avoimen Helsinki Startup Dayn, joka järjestetään Helsingin kaupungintalolla 29. toukokuuta. Tapahtuman toteuttaa kaupungin yrityspalvelu NewCo Helsinki yhteistyössä Finnish Business Angel Networkin (FiBAN) kanssa. Muut kumppanit ovat xEdu, Start North ja Talsinki-projekti. Runsasohjelmaisen tapahtuman ilmoittautumisaika jatkuu 22. toukokuuta asti, ja osallistujia on tällä hetkellä jo yli 500.

Helsinki valittu vuoden 2018 pyöräilykunnaksi – sujuvan liikkumisen suunnannäyttäjä17.5.2018 13:03Tiedote

Helsinki on valittu tänään vuoden 2018 pyöräilykunnaksi. Tunnustuksen myönsi Pyöräilykuntien verkosto, jonka valintaperusteena oli pyöräliikenteen hyväksi Helsingissä tehty kunnianhimoinen ja tuloksekas työ. Verkoston mukaan Helsinki on osoittanut olevansa pääkaupungin arvolle sopiva pyöräilyn suunnannäyttäjä Suomessa. Palkinnon vastaanotti kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme