Messukeskus

Asumisen utopioita -näyttely katsoo tulevaan menneisyyden kautta

Jaa

Arkiset kodinkoneet ja esineet sekä arkkitehtuurikuvat ja -piirustukset vievät Messukeskuksen Antiikki-tapahtuman vieraan menneille vuosikymmenille. Asumisen utopioita -erikoisnäyttely syyskuussa esittelee viimeisen sadan vuoden ajalta visionäärisiä näkemyksiä tulevaisuuden asumisesta.

Markku Pietinen/Designmuseo
Markku Pietinen/Designmuseo

Asumisen utopioita -näyttelyn suunnittelija ja kuraattori, arkkitehti Roy Mänttäri kertoo: ”Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä kolmen merkittävän suomalaisen museon valokuvia, perspektiivipiirustuksia ja kokoelmia samassa näyttelyssä Antiikki- ja Habitare-messujen yhteydessä.”

Alvar Aalto -museo ja Suomen arkkitehtuurimuseo esittelevät suomalaisen arkkitehtuurin suunnitelmia, jotka ovat suurelle yleisölle tuntemattomampia. Osaa aikaansa edellä olleista ja jopa fantasianomaisista suunnitelmista ei koskaan toteutettu. ”Designmuseon näyttelyesineet 1950–60-luvuilta puolestaan herättävät vanhemmissa ikäpolvissa nostalgisia muistoja. Nuoret taas hämmästelevät kuinka ajankohtaista ja puhuttelevaa näiden vuosikymmenien muotoilu on edelleen,” pohdiskelee Roy Mänttäri.

Designmuseon yli-intendentti Merja Vilhunen jatkaa:”Tuomme erikoisnäyttelyyn tulevaisuuteen luottamuksella asennoituvia esineitä, mm. pulsaattoripesukoneen 1940‐luvun lopulta, ensimmäisinä markkinoilla olleen mikroaaltouunin, vanhan jääkaapin ja astianpesukoneen. Lisäksi esittelemme yksijalkaisen ASA‐television 1960‐luvulta, jonka suunnitteli Samuli Saura. Toivomme, että kävijät innostuvat keskustelemaan kiehtovasta aiheesta.”

Asumisen utopioita -näyttely on kooltaan 77 m² ja sen muoto perustuu kolmelle rakenteelle, joita ovat korkea seinä, matalampi teräväkulmainen seinä ja laaja, matala taso. Sen päällä lepäävät suuret näyttelyesineet. Tila on kaikkiin suuntiin avoin. Erikoisnäyttelyssä esitellään valokuvien ja taitavien perspektiivipiirustusten avulla suomalaisten arkkitehtitoimistojen suunnitelmia asumisen kehittämiseksi:

 • Pavian asuinalue, Alvar Aalto (ei toteutettu)
 • Munkkiniemi asuinalue, Alvar Aalto (ei toteutettu)
 • Aitta-kesämökki, Alvar Aalto
 • Muuratsalon koetalo, Alvar Aalto
 • MunkkiniemiHaaga alue, Eliel Saarinen (ei toteutettu)
 • Laajalahdenlinna, Eliel Saarinen (ei toteutettu)
 • Arkkitehtuurifantasia, Usko Nyström (ei toteutettu)
 • Pyynikin motelli, Aarne Ervi
 • Espoon keskus, italialaiset arkkitehdit Tirelli ja Bellone
 • Kollektiivitalo entisille Lotille Helsingissä, Olli ja Eija Saijonmaa
 • Futuro-talo, Matti Suuronen
 • Huomispäivän talo, Aarne Ervi (purettu)
 • Omakotitalo Kauniaisissa, Yrjö Kukkapuro, rakennussuunnitellussa mukana Eero Paloheimo

Kuraattori Roy Mänttäri on päivittäin haastateltavana Antiikki-messujen ohjelmapisteellä.

Antiikki-tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 13.–17.9.2017 samaan aikaan huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitaren, äänen- ja kuvantoistolaitteiden HighEnd Helsingin, lifestyle-tuotteiden myyjien ja ostajien ammattitapahtuma Forman ja Helsinki Design Weekin tilasuunnittelun ja projektisisustamisen ammattitapahtuma Showroomin kanssa.

Lisätiedot

Messukeskus, tiedottaja Jaana Matilainen, puh. 050 309 5130 jaana.matilainen@messukeskus.com

#antiikki2017 #habitare2017

www.antiikki.messukeskus.com

 

Avainsanat

Kuvat

Markku Pietinen/Designmuseo
Markku Pietinen/Designmuseo
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää mahdollistamalla tuloksellisia kasvokkain kohtaamisia messuilla, kokouksissa, kongresseissa ja muissa tapahtumissa. Messukeskuksessa järjestetään vuosittain liki sata messutapahtumaa ja 2000 kokousta ja kongressia. Tapahtumiin osallistuu joka vuosi noin 9400 näytteilleasettajaa ja 1,2 miljoonaa kävijää. | Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. In 2017, 75 exhibitions and 2000 meetings and congresses were held at Messukeskus Helsinki. 9 400 exhibitors and 1.2 million visitors took part in the events.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Helsingin Kirjamessuilla kahdeksan lukupiiriä18.6.2018 12:19Tiedote

Helsingin Kirjamessujen lukupiirit on julkaistu. Tarjolla on kahdeksan lukupiiriä kiinnostavista vuoden 2018 kirjauutuuksista. Lukupiiriin osallistuu messuvieraiden lisäksi kirjailija ja kustantajan edustaja. Lukupiirikirjailijoita ovat Rafael Donner, Antti Heikkinen, Kari Hotakainen, Risto Isomäki, Riikka Pulkkinen, Sisko Savonlahti, Katariina Souri ja Saara Turunen. Helsingin Kirjamessut järjestetään torstaista sunnuntaihin 25. – 28.10.2018 Messukeskuksessa Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme