Kiinteistöliitto

Asumistuet kuriin ja varainsiirtoveroa alas – puolueiden kesken syntyi yllättävä konsensus ”Asumisen vapaus” -tilaisuudessa

Jaa

Asumistuet pitää saada kuriin tai vähintään niiden kasvu pitää pysäyttää, ellei ryhtyä järeämpiin toimiin, ilmoittivat eduskuntavaaliehdokkaat Arja Alho (sd), Juhana Vartiainen (kok), Kimmo Tiilikainen (kesk) sekä Mikko Kiesiläinen (vihr) maanantaina eduskunnan Kansalaisinfossa ”Asumisen vapaus” -keskustelutilaisuudessa.

Arja Alho (sd), Mikko Kiesiläinen (vihr), Kimmo Tiilikainen (kesk) ja Juhana Vartiainen (kok) haluavat asumistuet kuriin. Vasemmalla ”Asumisen vapaus” -tilaisuuden juontanut Jussi Seppälä. Kuva: Janina Granholm, Hopiasepät Oy
Arja Alho (sd), Mikko Kiesiläinen (vihr), Kimmo Tiilikainen (kesk) ja Juhana Vartiainen (kok) haluavat asumistuet kuriin. Vasemmalla ”Asumisen vapaus” -tilaisuuden juontanut Jussi Seppälä. Kuva: Janina Granholm, Hopiasepät Oy

Puolueiden väliltä löytyy toki mittavia näkemyseroja, mutta jo kahteen miljardiin paisuneita asumistukia ei kukaan pidä enää kestävinä. Tilaisuudessa julkaistiin Asumisen vapaus” -pamfletti, jossa VTT, dosentti Jari Ehrnrooth haastaa puolueet painottamaan ihmisten vastuullista vapautta ja perustuslain edellyttämää ”asumisen omatoimista järjestämistä”.

Julkaisussa esitelty 1000 suomalaista -kyselytutkimus osoitti, että omatoimisuuteen kannustavan asuntopolitiikan hyväksyttävyys on vahvaa, mutta yleisen asumistuen heikkoa.

”Asumistuki ei saisi automaattisesti nostaa asunnon hintaa. Asumistuki vääristää nyt yhteiskunnallisia rakenteita ja siihen pitää puuttua. Tämän pitää tapahtua sosiaaliturvan uudistamisen yhteydessä”, linjaa demareiden kansanedustajaehdokas Arja Alho.

Kädennosto-äänestyksellä kysyttäessä kaikki kansanedustajaehdokkaat ilmoittivat kannattavansa vähintäänkin asumistukien hillitsemistä. Asuntoministeri Kimmo Tiilikainen toi toisaalta esiin, miten vaikeaa tukiin on puuttua.

”Hirveä kritiikki nousee heti, jos vähänkään leikattaisiin. Vaikka tavoitteena on oikeudenmukaisempi järjestelmä, niin helposti huudetaan, että paha hallitus taas leikkaa”, kertoo Tiilikainen kokemuksistaan päättyvältä hallituskaudelta.

Varainsiirtovero alas!

Suurten puolueiden ehdokkaat olivat yksimielisiä myös siitä, että asuinkiinteistöjenvarainsiirtoveroa voitaisiin laskea. Tätä peräänkuuluttivat tilaisuudessa sekä Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen että Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton KVKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Cowell.

Kokoomuksen Juhana Vartiainen toivoo merkittävästi lisää rakentamista sinne, missä se on kalleinta eli kasvukeskuksiin. Vartiainen toivoo vuokratulojen vapauttamista verottajan ikeestä.

”On väistämätön tosiasia, että kova kysyntä nostaa hintoja. Tilannetta asuntomarkkinoilla helpottaisi rakentamisen lisäksi se, että vuokratulo vapautettaisiin pääomatulojen verotuksesta. Näin tuotaisiin asuntomarkkinoille paljon tällä hetkellä latenttia tarjontaa. Kun lisäksi vuokralla asuminen lisääntyisi suhteessa omistusasuntoihin, ihmisten pääomat vapautuisivat osakesijoittamiseen. Tällä kansankapitalismilla puolestaan olisi merkittävä taloutta edistävä vaikutus”, arvioi Vartiainen.

Vartiaisen mukaan toimivat vuokramarkkinat tasoittaisivat myös asuntojen hintaheilahtelua, millä olisi tärkeä myönteinen merkitys myös asunnonomistajille.

Vihreiden Mikko Kiesiläinen suri erityisesti sitä, että Suomi on menossa vain kolmen kasvukeskuksen suuntaan: Vain pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku ovat pitkällä tähtäimellä kasvussa.

”Meillä pitäisi olla 10 kasvukeskusta, se olisi Suomen etu. Tilanne on osittain seurausta siitä, että kaupungistumista on vastustettu – nyt vain vahvimmat kolme ovat pystyneet kehittämään itseään riittävästi. Kaikki 300 kuntaa eivät kukoista, mutta kymmeneen kasvukeskukseen olisi ollut ja on toivottavasti edelleen mahdollisuuksia”, peräänkuulutti Kiesiläinen.

Asuntoministeri Tiilikainen ei niellyt Kiesiläisen kritiikkiä. Tiilikaisen mukaan ainakaan väite siitä, että keskusta haluaa rajoittaa Helsingin kasvua ei pidä lainkaan paikkaansa. Ehdokkaat naurattivat yleisöä kiistelemällä siitä, mitkä toimet ovat asuntopoliittisia lillukanvarsia ja mitkä eivät, mutta kaavoitusta pidettiin avainasemassa.

Asumismuotojen moninaisuus sai kannatusta; tosin osuuskuntamalli jakoi mielipiteitä. Kaikki ehdokkaat olivat kuitenkin samaa mieltä siitä, että yksilöllä on ja tuleekin olla vastuu asumisen omatoimisesta järjestämisestä. Ehrnrooth toivoi, että vapaus esiintyisi laajemminkin suomalaisessa poliittisessa arvokeskustelussa.

”Asumisen vapaus” -pamfletin ovat tuottaneet Kiinteistöliitto, Omakotiliitto ja Suomen Rakennusinsinöörien liitto. Itse tilaisuuden eduskunnan Kansalaisinfossa järjesti Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

 

Lisätietoja:

Harri Hiltunen, toimitusjohtaja, Kiinteistöliitto, 050 551 1295, harri.hiltunen@kiinteistoliitto.fi

Maria-Elena Cowell, toimitusjohtaja, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto, 050 379 0507, maria-elena.cowell@kvkl.fi

Kuvat

Arja Alho (sd), Mikko Kiesiläinen (vihr), Kimmo Tiilikainen (kesk) ja Juhana Vartiainen (kok) haluavat asumistuet kuriin. Vasemmalla ”Asumisen vapaus” -tilaisuuden juontanut Jussi Seppälä. Kuva: Janina Granholm, Hopiasepät Oy
Arja Alho (sd), Mikko Kiesiläinen (vihr), Kimmo Tiilikainen (kesk) ja Juhana Vartiainen (kok) haluavat asumistuet kuriin. Vasemmalla ”Asumisen vapaus” -tilaisuuden juontanut Jussi Seppälä. Kuva: Janina Granholm, Hopiasepät Oy
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöliitto
Kiinteistöliitto
Annankatu 24, 3. krs
00100 HELSINKI

09 1667 6761http://www.kiinteistoliitto.fi

Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu yli 27 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

 

Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto

Indeksitalo 2019: Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset nousseet aiempaa nopeammin10.9.2019 11:01:00 EESTTiedote

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna edellisvuotta voimakkaammin. Muun muassa kaukolämmön, vesihuollon ja kiinteistöveron muodostamia kustannuksia seuraavassa Indeksitalo-vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin 2,6 prosenttia vuodesta 2018. Nousua selittää erityisesti sähkön ja lämmityksen kallistuminen. Vuotta aiemmin kustannukset nousivat keskimäärin noin prosentin verran.

Taloyhtiön oma pihakirppis pystyyn Siivouspäivänä?27.8.2019 08:20:00 EESTTiedote

Elokuun viimeisenä päivänä eri puolilla maata vietettävän Siivouspäivän myötä monet kaupungit ja naapurustot muuttuvat isoiksi kirpputoreiksi ja markkinoiksi. Siivouspäivän ideana on tehdä kierrättämisestä helppoa ja luoda elävää sekä vastuullista kaupunkikulttuuria. Lähtökohtana on, että kuka tahansa voi kaupata tavaroitaan kaduilla, pihoilla tai kodeissa. Taloyhtiössä asuvan on kuitenkin hyvä huomioida joitakin asioita ennen kirpputorin pystyttämistä pihamaalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme