Effortia Oy

Asunnonvälitys osoittautui liian haastavaksi – lähes sata löi leikin kesken

Jaa

LKV-pätevyystasot – Suomi
Julkistus: 2016-2017
Lähde: Välityspalkkiovertailu – Asuntojenmyynti.fi

Linkitä julkistukseen: https://www.asuntojenmyynti.fi/lkv-pätevyystasot-2017-2.php

Tuore kiinteistönvälitysvertailu kertoo, että Suomessa oli vuoden 2017 lopussa lähes sata asunnonvälittäjää vähemmän kuin vielä puolta vuotta aiemmin. Samalla alan suhteellinen pätevyystaso parani.

Myyntineuvottelijoiden pätevyydet vuoden 2017 lopussa

Suomessa kiinteistönvälityksen myyntitehtävien parissa työskentelevien toimihenkilöiden määrästä noin 71% oli joulukuun 2017 lopussa LKV- pätevyys. Pätevien määrä nousi viime vuoden kesäkuun lopun tasosta, jolloin vastaava suhde oli 70%

Suurista kaupungeista eniten LKV-päteviä välittäjiä suhteessa välittäjien kokonaismäärään oli joulukuun lopussa Lappeenrannassa, jossa 80% kaupungin välittäjistä oli laillistettuja kiinteistönvälittäjiä. Heikoin yleinen pätevyystaso oli Vantaalla, jossa vastaava suhde oli 64% kaupungin myyntineuvottelijoiden kokonaismäärästä.

Toimistokohtaiset pätevyydet vuoden 2017 lopussa

Parhaiten uudet pätevyysvaatimukset on toimipistetasolla saavutettu Hämeenlinnassa, jossa yksikään kaupungin välitystoimipisteistä ei ole lain asettaman pätevyysrajan alapuolella. Vastaavassa tilanteessa suurista kaupungeista ovat myös Rovaniemi, Hämeenlinna ja Lappeenranta.

Heikoin tilanne on Vaasassa, jossa 11% kaupungin välitystoimipisteistä on lain asettaman raja-arvon alapuolella. Pätevyystasojen noudattamista valvovat Suomessa paikalliset aluehallintovirastot.

Taustaa

  • Välitysliikelaki vaati 1.1.2016 alkaen, että jokaisen suomalaisen laillistetun välitystoimipisteen myyntihenkilökunnasta vähintään puolella tuli olla LKV- kokeessa osoitettu ammattipätevyys.
  • Aiemmin on riitti, että ainoastaan välitysyrityksen vastaavalla hoitajalla on ollut välittäjäkokeessa osoitettu ammattipätevyys.
  • Vuonna 2001 voimaan tullut laki kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä (1074/2000; välityslaki, VälitysL) muuttui huhtikuussa 2013 siten, että 50% välitystoimipisteiden myyntiä tekevistä toimihenkilöistä on oltava LKV- tutkinnon suorittaneita. Lakiin kirjattiin kuitenkin siirtymäsäännös, jonka mukaan laki astuu pätevyysvaatimusten osalta voimaan vasta 1.1.2016.
  • Lain noudattamatta jättäminen voi johtaa välitysliikerekisteristä poistamiseen1.

Ohjeita julkistuksen tulkitsemiseen:

Tiedotteessa ja palvelun julkistussivuilla esitetyt kiinteistönvälitysyritysten hinta- ja pätevyystiedot perustuvat Effortia Oy:n suomalaisille tarjoamaan maksuttomaan kiinteistönvälityksen hinta- ja laatuvertailuun Asuntojenmyynti.fi:hin.

  • Julkistuksessa huomioitiin yhteensä 5055 suomalaisen kiinteistönvälitysalalla toimivan myyntineuvottelijan pätevyystasot kaikkiaan 168 suomalaisella paikkakunnalla.
  • Julkistuksessa huomioitiin sellaiset laillistetut kiinteistönvälitysyritykset, jotka ilmoittavat hintamerkintäasetuksen mukaiset välitysprosenttinsa sekä työntekijöidensä tiedot internetsivuillaan.
  • Julkistuksessa ei huomioida muita kiinteistönvälitysalan tutkintoja kuin lain edellyttämän kiinteistönvälittäjäkokeen suorittaneiden määrät.
  • Asuntojenmyynti.fi seuraa aluehallintovirastojen valvomien laillistettujen kiinteistönvälitysyritysten lain hintamerkintäasetuksen mukaan julkaisemia kiinteistönvälityksen listahintoja sekä välitysliikelain välitystoimipisteiltä edellyttämiä ammattipätevyysvaatimuksia.
  • Asuntojenmyynti.fi- palvelusta on löydettävissä ajantasaisesti asunto-osakkeiden ja kiinteistönvälityksen arvonlisäverolliset välityspalkkioprosentit, minipalkkiot, perus- ja mahdolliset asiakirjakulut sekä kiinteistönvälitystoimipisteiden myyntihenkilöstön määrät sekä niiden LKV- pätevyyden omaavien välittäjien prosentuaaliset osuudet.
  • Asuntojenmyynti.fi ei vertaile vapaa-ajan asuntojen välityspalkkioita eikä kiinteiden välityspalkkioiden tarjoajia tai tarjontaa.

Lähde: 1 http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1433043964431.html

Effortia Oy 2261132-0 

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Ville Lehtinen 0400 811 839

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Effortia Oy
Effortia Oy
Vattuniemenkatu 22 A
00210 HELSINKI

044 768 7322https://www.asuntojenmyynti.fi

Asuntojenmyynti.fi on Effortia Oy:n ylläpitämä puhtaasti suomalainen kiinteistönvälityksen maksuton tietopalvelu. Palvelu seuraa välitysyritysten lain hintamerkintäasetuksen mukaan ilmoittamia välityshintoja sekä välitysliikelain välitystoimipisteiltä edellyttämiä ammattipätevyystasoja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Effortia Oy

Välityspalkkiot laskivat viime vuonna Suomessa15.1.2018 08:00:00 EETTiedote

Kiinteistönvälityshinnat – Suomi Julkistus: 2016-2017 Lähde: Välityspalkkiovertailu – Asuntojenmyynti.fi Linkitä julkistukseen: https://www.asuntojenmyynti.fi/välityspalkkiot-2017.php Välityspalkkiovertailun mukaan kiinteistönvälittäjien kuluttajilta pyytämät asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen palkkioprosentit laskivat vuoden tarkastelujaksolla 0,05 prosenttiyksikköä. Asunto-osakkeiden ammattivälityksen kuluttajilta pyydettävä keskiarvopalkkio oli Suomessa joulukuun lopussa 4,10% sisältäen arvonlisäveron. Alimmat asunto-osakkeen välitysprosentit löytyivät vuoden lopussa Kuopiosta, jossa paikalliset välitysyritykset pyysivät asunto-osakkeiden välityksestä keskimäärin 3,50% sisältäen arvonlisäveron. Korkeimmat asunto-osakkeiden prosentit sen sijaan löytyivät vuoden lopussa Lappeenrannassa, jossa esim. kerrostaloasunnon välityksestä pyydettiin vastaavasti 4,42%. Kiinteistöjen vastaavat prosentit laskivat koko maan tasolla viime vuonna niin ikään keskiarvollisesti 0,05 prosenttiyksikköä. S

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme