Y-Säätiö

Asunnottomuus on poistettavissa kahdessa hallituskaudessa

Jaa

Avaintekijä asunnottomuuden poistossa on kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisääminen. Tämän osoittavat useat esimerkit maailmalta. Y-Säätiö julkaisi tänään hallitusohjelmatavoitteensa, johon on koottu keinot asunnottomuuden poistamiseen kahdessa hallituskaudessa.

”Asunnottomuuden poistaminen kahdessa hallituskaudessa on täysin mahdollista”, sanoo Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen. ”Asunnottomuus poistetaan rakentamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Lisäksi asumisneuvontaan ja muuhun asumissosiaaliseen työhön on osoitettava resursseja.”

Jotta asunnottomuus saataisiin poistumaan, on Y-Säätiön mukaan rakennettava 5 000 kohtuuhintaista asuntoa lisää vuoteen 2022 mennessä. ARA-rakentamisen osuus on nostettava 30 prosenttiin uusilla asuinalueilla.

”Useat esimerkit maailmalta osoittavat, että jos kohtuuhintaista asumista ei ole riittävästi, asunnottomuus räjähtää käsiin”, Kaakinen kuvaa. Näin on tapahtunut viimeisten vuosien aikana esimerkiksi Britanniassa ja Irlannissa.

Asunnottomuuden poistamisessa myös asumisen jatkuvuuden turvaaminen on keskeistä. Avainasemassa asumisen turvaamisessa on asumisneuvonta, johon on Y-Säätiön mukaan kohdennettava suoraa tukea.

Nopea puuttuminen asumisen ongelmiin parantaa taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia sekä ehkäisee häätöjä ja säästää rahaa. Yhden asumisneuvojan työn julkistaloudelle tuottama säästö on vuodessa 43 000–85 000 euroa.

Y-Säätiö ehdottaa myös, että kunnat on sitoutettava erillisillä aiesopimuksilla asunnottomuustyöhön. Lisäksi kaupunkien kasvua on tuettava valtion tasolta infrainvestoinneilla.

Panostusta on laitettava myös asunnottomuustilastoinnin parantamiseen, jotta ilmiön laajuus tulee näkyväksi.

Lue Y-Säätiön hallitusohjelmatavoitteet kokonaisuudessaan (pdf)


Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Juha Kaakinen
puh. 020 702 0325

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Y-Säätiö
Y-Säätiö
Pitkänsillanranta 3 A, 8. krs / PL 322
00531 HELSINKI

09 7742 5540, palveluaika arkisin klo 9–15https://ysaatio.fi

Y-Säätiö on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja, joka edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ihmisille, joiden on vaikea löytää asuntoa. Y-Säätiö on yleishyödyllinen, poliittisesti sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon. Y-Säätiö-konsernilla on yli 17 000 asuntoa yli 50 paikkakunnalla. M2-Kodit on osa konsernia. ysaatio.fi / m2kodit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Y-Säätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme