Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy

Asunto vuokratontilla on jo uusi normaali

Jaa

Hypon Asuntomarkkinakatsaus no. 72, 1/2020 - Useampi kuin joka toinen uusi asunto sijaitsee nykyään vuokratontilla. Tampereella ja Oulussa jopa kahdeksan kymmenestä uudesta asunnosta rakennetaan jo vuokratontille. Ilmiö on uusi. Pääkaupunkiseudun tilanne asettuu koko maan keskiarvoon eli noin puoleen. Turussa ja Jyväskylässä vuokratontit ovat sen sijaan harvinaisia.

Useampi kuin joka toinen uusi asunto sijaitsee nykyään vuokratontilla. Tampereella ja Oulussa jopa kahdeksan kymmenestä uudesta asunnosta rakennetaan jo vuokratontille. Ilmiö on uusi. Pääkaupunkiseudun tilanne asettuu koko maan keskiarvoon eli noin puoleen. Turussa ja Jyväskylässä vuokratontit ovat sen sijaan harvinaisia.

”Vuokratonttien yleistymisen takaa löytyy kolme tekijää: kaupunkien kova kasvu, into kaavoittaa kaupungin omalle vuokratontille ja suuri sijoittajakysyntä turvalliselle tulovirralle. Suuntaus alentaa asuntojen hintoja vain näennäisesti, mikä voi pysyä tilastoilta ja kotitalouksilta piilossa, koska tontin hinta ja vuokra jäävät helposti laskelmien ulkopuolelle. Asunnonostajan onkin yhä tärkeämpää tutustua vuokratontin ehtoihin ja muistaa, että tontin joustava lunastusoikeus tuo turvaa”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Naisen euro 98 senttiä

Kansainvälisten tutkimusten mukaan naiset ovat varovaisempia kaupantekijöitä kuin miehet, kun he sekä myyvät että ostavat asuntoja. Naiset siis myyvät halvemmalla ja ostavat keskimäärin kalliimmalla samankaltaisia asuntoja kuin miehet.

”Naiset häviävät tässä mielessä miehille, ja naisten euro asuntokaupoilla näyttää olevan 98 senttiä. Neuvona voi todeta, että asuntokaupoilla kannattaa tinkiä, eikä listahinta tarkoita useinkaan lopullista hintaa asuntomarkkinoilla”, Brotherus kiteyttää tuoreimmat tutkimustulokset.

Miehet ottavat enemmän riskiä asuntomarkkinoilla, minkä vahvistavat myös Hypon tilastot lainanhakijoista ja lainakannasta. Hypon kokemuksen perusteella maailmalla näkyvä hintaero on läsnä myös Suomessa. Tiukka neuvottelu kuitenkin kannattaa, sillä esimerkiksi parin prosentin ero myynnissä tai ostossa tarkoittaa parin kuukauden palkkaa keskituloiselle suomalaiselle.

Asuntomarkkinoilla jatkuu voimakas isojako

Asuntomarkkinoiden vahva veto jatkuu talouskehityksen riskeistä huolimatta – mutta vain kasvukeskuksissa. Helsinki, Espoo, Tampere ja Turku -akselilla uudisasuntojen hinnat nousevat voimakkaasti. Uuden, omalla tontilla sijaitsevan kerrostaloasunnon keskihinta ylitti Helsingissä jo 8200 euroa neliöltä. Vantaalla runsas rakentaminen näyttää tasaavan hintakehitystä.

”Kasvukeskuksissa kysyntä jatkuu ja sen ansiosta koko maan luvut ovat vahvat. Kasvukeskusten ulkopuolella hinnat hiipuvat ja myyntiajat pitenevät. Käyttöarvo nousee yhä tärkeämmäksi isossa osassa maata, mutta asunnon hinnan pieni hiipuminen ei kaada kotitalouden taloutta, jos kaikkia munia ei ole laitettu samaan koriin”, Hypon Brotherus huomauttaa.

Suuret kaupungit – tyhjät arvoasunnot -teema jatkuu

Hypo paljasti edellisessä Asuntomarkkinakatsauksessa, että tyhjien arvoasuntojen haaste on levinnyt maailman metropoleista myös Helsinkiin ja ydinkeskustan kortteleiden arvotaloihin. Tärkeänä tekijänä on nollakorkojen muuttama tilanne: ytimessä sijaitseva arvokiinteistö säilyttää arvonsa pankkitilien miinuskorkoa paremmin, eivätkä lainakorot painosta raharikkaita myymään ”kolmoskämppiään”.

Vaikuttaa siltä, että tyhjien arvoasuntojen dilemma näkyy myös Tampereella, Turussa ja Oulussa. Myös niissä edellä mainitut syyt selittävät kaikkein vanhimpien ja arvokkaimpien kerrostalojen tilannetta. Uusimmissa taloissa tyhjiä asuntoja on tyypillisesti sen vuoksi, että niihin muutetaan vaiheittain ja tiloja lisäksi vuokrataan lyhytaikaisesti.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy
Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy
Yrjönkatu 9 A
00101 HELSINKI

09 228 361http://www.hypo.fi/

Suomen Hypoteekkiyhdistys on Suomen vanhin valtakunnallinen ja yksityinen luottolaitos, perustettu 1860. Hypo-konserni on kaikista pankki- ja vakuutusyhtiöistä riippumaton, jäsentensä omistama keskinäinen yhtiö, joka toiminnassaan on erikoistunut asuntorahoitukseen. Konserniin kuuluu myös vuonna 2002 perustettu talletuspankki, Suomen AsuntoHypoPankki Oy.

Tilinpäätöstiedotteen 1.1.–31.12.2019 mukaan Hypo-konsernin tase oli 3,2 miljardia euroa, ydinvakavaraisuus 13,4 %, luottokanta 2,6 miljardia euroa, talletukset 1,6 miljardia euroa, järjestämättömät luotot 0,1 % ja liikevoitto 8,4 miljoonaa euroa. Asiakkaita konsernilla on yli 27 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy

Hypo julkistaa Asuntomarkkinakatsauksen lauantaina 22.8.2020 klo 0:0117.8.2020 07:36:38 EESTTiedote

Ennakkotiedote Hypon Asuntomarkkinakatsauksesta 3/2020: Koronakesänä asuntomarkkinat ovat palanneet kauppamäärissä kohti viime vuoden lukuja. Mitä lukujen takana on ja miltä syksy näyttää? Mikä on poikkeustilanteen saldo kokonaistilanteelle? Mannerlaatat eivät ole järkkyneet koronan vuoksi, mutta alueellisesti sillä on ollut suuria vaikutuksia. Tämä kaikki Asuntomarkkinakatsauksessa heti vuorokauden vaihduttua lauantaina 22.8.2020 klo 0:01.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme