Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy

Asuntokaupoilla nähdään sekä kiirettä että kipua

Jaa

Hypon Asuntomarkkinakatsaus 3/2021: Salamakauppoja ja sokkotarjouksia, uutena omistusasuntomarkkinoiden rakkauskirjeet. Kaikki ilmiöt kertovat siitä, että asuntomarkkinat hehkuvat punaisena – korot pysyvät pohjilla, palkat paranevat ja asumiseen kulutetaan aiempaa enemmän euroja.

Uudistettu Hypo-indeksi ennustaa asuntokaupan muutoksia entistä tarkemmin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.
Uudistettu Hypo-indeksi ennustaa asuntokaupan muutoksia entistä tarkemmin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus nostaa uudessa asuntomarkkinakatsauksessa esille sen, että asuntojen hinnat nousevat nyt nopeinta vauhtia yli 10 vuoteen. Hypon arvion mukaan tänä vuonna hinnat nousevat koko maassa 3,0 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla jopa 5,5 prosenttia.

”Asuntomarkkinoiden kiireinen kevät kääntyi kuumaan kesään. Ostajat maksavat haluamistaan asunnoista enemmän kuin myyjä pyytää tai he tekevät tarjouksia ilman, että käyvät katsomassa asuntoa tai taloa. Asuntorahoittajan ehdoton suositus on käydä katsomassa kohde rauhassa sekä tutustua tarkasti taloyhtiön papereihin ja osakasrakenteeseen. Hätäilty virhekauppa kalvaa kovemmin kuin yksi sormista karannut kohde”, Juhana Brotherus varoittaa.

Asuntomarkkinoiden rakkauskirjeet

Vuokramarkkinoilta jo aiemmin tutut rakkauskirjeet ovat tulleet myös omistusasuntokauppaan vilkkaimmilla alueilla. Välittäjät kehottavat ostajaehdokkaita kertomaan myyjille, miksi juuri he olisivat hyviä omistamaan tietyn asunnon tai kuinka pitkään he ovat tietyltä alueelta etsineet itselleen sopivaa asuntoa.

”On sattunut niin, että miellyttävän tarinan kertonut ostaja on saanut asunnon, vaikka joku toinen olisi tarjonnut jopa enemmän euroja. Täytyy sanoa, että tällainen hämmentää verkkaiseen ja viileään menoon tottuneita”, Brotherus naurahtaa.

Uudistettu Hypon Asuntoindeksi aiempaakin tarkempi

Asuntomarkkinakatsauksessa esitellään uudistettu Hypon Asuntoindeksi. Se ennustaa hintoja nyt pääkaupunkiseudulla ja Tampereella puolen vuoden päähän, ja Turussa ennustevaikutus on vuoden mittainen.

”Lisäksi uusi Hypo-indeksi osoittaa sen, että vuoden sisäinen kierto on tasaantunut. Tutuksi käyneet joulu–tammikuun ja heinäkuun hetkelliset hiljenemiset asuntokaupassa eivät näy enää niin vahvasti kuin aiemmin. Kasvukolmion kärkikaupungeissa ostajat ja myyvät pystyvät siis ennakoimaan hintatasoa entistä tarkemmin”, Hypon nuorempi ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Vuokramarkkinoilla kilpailu kiristyy

Vuokramarkkinoilla nähdään kovempaa kilpailua, sillä lyhytaikainen Airbnb-vuokratoiminta toipuu vielä koronasta ja kasvukaupunkeihin valmistuu paljon uusia, pieniä asuntoja.

Vuokrat ovat oikeastaan jääneet jälkeen hintakehityksestä vielä jonkin verran tilastoja enemmän. Virallisista tilastoista puuttuvat mielenkiintoisimmat tiedot eli yksityisten vuokranantajien ei-asumistuella maksettavat vuokrat. Ja ne ovat kuitenkin kaikkein kovimman hintakilpailun kohteena nykyoloissa. Maksukykyisiä vuokralaisia vaativat piensijoittajat eivät pysty omalla osuudellaan määrittämään markkinoita, ja he kisaavat vuokralaisista nyt omistusasumisen kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Uudistettu Hypo-indeksi ennustaa asuntokaupan muutoksia entistä tarkemmin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.
Uudistettu Hypo-indeksi ennustaa asuntokaupan muutoksia entistä tarkemmin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy
Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy
Yrjönkatu 9 A
00101 HELSINKI

09 228 361http://www.hypo.fi/

Suomen Hypoteekkiyhdistys on Suomen vanhin valtakunnallinen ja yksityinen luottolaitos, perustettu 1860. Hypo-konserni on kaikista pankki- ja vakuutusyhtiöistä riippumaton, jäsentensä omistama keskinäinen yhtiö, joka toiminnassaan on erikoistunut asuntorahoitukseen. Konserniin kuuluu myös vuonna 2002 perustettu talletuspankki, Suomen AsuntoHypoPankki Oy.

Osavuosikatsauksen 1.1.–31.3.2021 mukaan Hypo-konsernin tase oli 3,5 miljardia euroa, ydinvakavaraisuus 13,5 %, luottokanta 2,6 miljardia euroa, talletukset 1,6 miljardia euroa, järjestämättömät luotot 0,1 % ja liikevoitto 1,1 miljoonaa euroa. Asiakkaita konsernilla on yli 27 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy

Hypon Talouskatsaus: Kasvu on hitaampaa, mutta tuntuu paremmalta14.1.2022 00:01:00 EET | Tiedote

EMBARGO 14.1.2022 KLO 0:01 Talous kasvaa tänäkin vuonna ripeästi, mutta kovin tempo hiipuu ja ensi vuonna koittaa paluu koronakriisiä edeltäneeseen kasvuvauhtiin. Työmarkkinat vetävät häkellyttävästi ja työttömyys lähentelee rakenteellista tasoaan, kun hakijoita ei riitä tai pätevyys ei yllä työn vaatimuksiin. Suomen julkista taloutta rasittaa EU-elpymispaketin maksuosuus, mutta se ei näy virallisissa luvuissa, vaikka tulee maksettavaksi lähivuosikymmeninä.

Hypon Asuntomarkkinakatsaus: Nuoret itsenäistyvät historiallisen aikaisin19.11.2021 00:01:00 EET | Tiedote

EMBARGO PERJANTAINA 19.11. KLO 0:01 - Suomalaiset nuoret muuttavat omilleen asumaan nuorempina kuin koskaan aiemmin. Vuoden 2020 lopussa vain alle 15 prosenttia 20–29-vuotiaista asui vanhempiensa luona. Korona-aika näyttää jopa helpottaneen nuorten itsenäistymistä, sillä kilpailu yliopistokaupunkien vuokra-asunnoista väheni palvelualojen vaikeuksien ja Airbnb-markkinan murenemisen vuoksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme