Tilastokeskus

Asuntokauppa tasaantui heinä-syyskuussa edellisneljänneksistä

Jaa

Vanhojen osakeasuntojen hintojen vuosinousu jatkui kolmannella neljänneksellä vahvana kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Hinnannousu tasoittui ennakkotietojen mukaan kuitenkin selvästi edellisiin neljänneksiin verrattuna.

Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat nousivat 5,6 prosenttia viime vuodesta, mutta laskivat 0,4 prosenttia toiseen neljännekseen verrattuna. Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 5 prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat 6,9 prosenttia vuotta aiemmasta.

Asuntokauppoja tehtiin kiinteistönvälittäjien kautta kolmannella neljänneksellä 5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja 7 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Kasvu oli kuitenkin pienempää kuin vuoden aiempina neljänneksinä.

”Kaupankäynti tasaantui etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin kauppoja saman verran kuin kolmannella neljänneksellä vuosi sitten”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Elina Vuorio.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella pidempään jatkunut rivitaloasuntojen hintojen lasku on pysähtynyt poikkeusaikana, ja hinnat ovat viime neljänneksinä nousseet. Kerrostaloasunnoissa kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen hinnat ovat kohonneet pääkaupunkiseudun ulkopuolella muita huoneistotyyppejä selvästi nopeammin. Vuorion mukaan eri huoneistotyyppien hintakehityksessä on kuitenkin alueellisia eroja.

”Esimerkiksi Turussa yksiöiden hinnat ovat nousseet yhä vuoteen 2015 verrattuna kaksioita ja perheasuntoja enemmän, kun taas Tampereella eri huoneistotyyppien hintakehitys on ollut samankaltaista”, Vuorio toteaa.

Koko maassa vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoteen verrattuna kolmannella neljänneksellä 4,1 prosenttia. Maakunnista hinnat nousivat eniten Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla. Hinnat laskivat eniten Pohjois-Karjalassa, Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Karjalassa.

”Vaikka poikkeusaika on tuonut piristystä alueellisiin asuntomarkkinoihin, hintakehityksen alueellinen eriytyminen on yhä ajankohtaista”, Vuorio sanoo.

Pidemmällä aikavälillä eli vuoteen 2015 verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet vain Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Muissa maakunnissa hinnat ovat laskeneet. Etelä-Savossa ja Keski-Pohjanmaalla hinnat ovat laskeneet eniten, yli 20 prosenttia vuodesta 2015. Asuntojen hintojen alueelliset erot ovat kuitenkin huomattavia. Esimerkiksi maakuntakeskusten keskustojen hintakehitys poikkeaa huomattavasti kauempana keskustasta olevista alueista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elina Vuorio, yliaktuaari
p. 029 551 3385
elina.vuorio@tilastokeskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Rakennusyritykset syyskuussa vahvassa kasvussa12.11.2021 08:02:26 EET | Tiedote

Rakennusyritysten liikevaihdon huhtikuussa alkanut kasvu vahvistui edelleen syyskuussa. Työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi syyskuussa 8,3 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Liikevaihdon kasvu jatkui kaikilla rakentamisen toimialoilla. Talonrakennusyritysten liikevaihdon kasvu hidastui syyskuussa kuitenkin hiukan elokuusta. Syyskuussa talonrakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 6,4 prosenttia edellisvuodesta. Myynnin määrä kasvoi syyskuussa 5,2 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. "Asuinrakentamisen hankkeiden lupa- ja aloituskehitys on tänä vuonna ollut huipussaan syksystä 2020 alkaneen nousun jäljiltä, ja viimeisen vuoden aikana on aloitettu lähes 48 000 asunnon rakentaminen. Voimakas kustannusten nousu ja työvoiman saatavuustilanne on samanaikaisesti vaikeuttanut rakentamista. Kustannusten nousun uskotaan jo kuitenkin taittuneen, ja tulevien kuukausien näkymät talonrakentamisen liikevaihdon kehitykseen ovat positiiviset”, sanoo tilastopäällikkö Paula Paavilainen. Voi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme