Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus 2/2018: Omistusasuminen on monessa kaupungissa kuukausikustannuksiltaan vuokra-asumista edullisempaa

Jaa

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat Suomessa tammikuussa 2018 edellisvuoden tammikuun verrattuna 4 %. Erityisen hyvin kauppa kävi Espoossa ja Tampereella, missä kauppamäärät nousivat 7 % tammikuuhun 2017 verrattuna. Kun vertaillaan omistus- ja vuokra-asumisen kustannuksia, vuokra-asunnon kuukausivuokran hinnalla maksaa Suomessa useissa kaupungeissa omistusasunnon lainanlyhennykset ja hoitovastikkeet.

Tammikuussa vanhojen asuntojen* kauppamäärät nousivat 4 % edellisvuoden tammikuuhun verrattuna (työpäiväkorjattuna +0 %). Kauppamäärien kehitys oli positiivista muun muassa Espoossa (+7 %; +14 kpl), Tampereella (+7 %; +19 kpl), Joensuussa (+9 %; + 4 kpl) ja Kuopiossa (+2 %; + 2 kpl).

”Erityisesti kerrostaloasuntojen kauppa oli vilkasta. Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppoja tehtiin tammikuussa Suomessa 6 % enemmän kuin vuosi sitten tammikuussa. Esimerkiksi Espoossa vanhojen kerrostaloasuntojen kauppamäärät nousivat 16 % edellisvuoden tammikuuhun verrattuna. Samoin Tampereella kauppamäärät kasvoivat 11 %, Vaasassa 10 % ja Joensuussa peräti 29 %”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo.

Tammikuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat Helsingissä (-1 %), Turussa (-1 %), Lappeenrannassa (-2 %), Vantaalla (-3 %), Vaasassa (-3 %), Kouvolassa (-6 %) ja Porissa (-12 %).

Vuokra-asunnon kuukausittaisten asumiskulujen hinnalla maksaa monin paikoin omistusasunnon lainanlyhennykset ja hoitovastikkeet

Vuokra- ja omistusasumisen kuukausittaiset asuinkustannukset ovat useilla alueilla Suomessa hyvin lähellä toisiaan tai omistusasuminen kustannukset jopa vuokra-asumista matalammat.

”Esimerkiksi Espoon Niittykummussa muutaman vuoden ikäinen 47-neliöinen kaksio myytiin velattomaan hintaan 290 000 €. Jos laskee, että kauppahinnasta 90 % olisi lainaa, niin lainanlyhennyksen kuukausieräksi tulee 984 €/kk** ja vastike tässä asunnossa oli 155 €. Näin ollen asumiskulut ovat 1 139 €/kk ja samanikäisen ja vastaavan kokoisen kohteen vuokra samalla alueella on 1 150 €/kk***”, Ari-Matti Purhonen kuvaa.

Vastaavasti Vantaalla Myyrmäessä uusi 45,5-neliöinen kaksio myytiin velattomalla hinnalla 208 500 €. Lainan kuukausittainen lyhennys 90 %:n lainaosuudella on 707 €/kk ja hoitovastike 173 €/kk eli asumiskulut ovat 880 €/kk. Vastaavan kaksion vuokrahinta on alueella 892 €/kk.

Helsingissä Vallilassa 46,5-neliöinen kerrostalokaksio myytiin velattomaan hintaan 270 000 €. Lainan kuukausittainen lyhennys 90 %:n lainaosuudella on 916 €/kk ja hoitovastike tässä 2013 valmistuneessa asunnossa oli 253 €/kk, jolloin asumiskulut ovat yhteensä 1 169 €/kk. Vastaavasti muutamaa neliötä pienemmän kaksion vuokrahinta samalta alueelta on 1 200 €/kk.

Kaikki esimerkkiasunnot ovat uudehkoja, hyväkuntoisia ja hyvin varusteltuja asuntoja, ja laina-ajaksi on laskettu 25 vuotta.

”Vastaavia esimerkkejä löytyy muiltakin alueilta Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta sekä Tampereelta, Turusta, Vaasasta ja Kuopiosta. Käytännössä omistusasuminen on kuukausittaisilta asumiskustannuksiltaan kannattavaa heti kun mennään hiukan kaupungin kalleimpien asuinalueiden ulkopuolelle”, Purhonen sanoo.

”Toki asuntolainan saaminen edellyttää ostajalta pankin vaatimaa alkupääomaa tai takaajaa lainalle. Lisäksi asunnonostajan on hyvä tiedostaa, millaiselta alueelta asuntonsa ostaa – hinnat eivät kaikkialla kehity nousujohteisesti, vaan joillakin alueilla asuntojen hinnat voivat jopa laskea”, Purhonen sanoo.

Neliöhinnat nousivat tammikuussa Suomessa 2 % edellisvuoden tammikuusta

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat tammikuussa 2018 keskimäärin 2 % vuoden 2017 tammikuuhun verrattuna. Hintakehitys on kuitenkin eriytynyt voimakkaasti maantieteellisesti.

”Helsingissä neliöhinnat nousivat 7 % ja Vantaalla 2 % tammikuusta 2017. Espoossa hinnat pysyivät ennallaan”, Ari-Matti Purhonen sanoo.

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat myös Porissa (+28 %), Lahdessa (+27 %), Turussa (+18 %), Kuopiossa (+7 %), Kouvolassa (+4 %) ja Tampereella (+3 %) tammikuuhun 2017 verrattuna. Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat laskivat Vaasassa (-17 %) ja Joensuussa (-3 %) sekä pysyivät ennallaan Lappeenrannassa (+0 %).

”Kun verrataan yksittäistä kuukautta edellisen vuoden vastaavaan kuukauteen, vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnan muutokseen vaikuttaa voimakkaasti se, minkä ikäisiä ja kuntoisia asuntoja ko. kuukautena on myyty. Paremman kuvan kaupunkien hintakehityksestä saa tarkastelemalla neliöhintojen liukuvaa keskiarvoa kuudelta kuukaudelta. Tämä kuvaa neliöhinnan kehitystä viimeisen 6 kk:n aikana”, Ari-Matti Purhonen sanoo.

Kuuden kuukauden liukuvaa keskiarvoa tarkasteltaessa vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat ovat nousseet Helsingissä 7 %, Espoossa 5 %, Vantaalla 5 %, Tampereella 5 %, Turussa 14 %, Kuopiossa 2 %, Lappeenrannassa +3 % ja Lahdessa + 10 %. Sen sijaan neliöhinnat ovat laskeneet seuraavissa kaupungeissa: Pori (- 5 %), Joensuu (-4 %), Kouvola (-4 %) ja Vaasa (-1 %).

Kotitaloudet nostivat marraskuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,6 miljardin euron edestä

Kotitaloudet nostivat joulukuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,3 mrd. euron edestä. Uusien nostettujen asuntolainojen laskennallinen marginaali oli 0,93 % ja keskikorko 0,96 %. Kotitalouslainoista oli joulukuun lopussa kulutusluottoja 15,3 mrd. euroa ja muita lainoja 16,7 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

**Lainalaskurina on käytetty Nordean laskuria, laina-aika 25 vuotta, korko 1,07 %.

***Lähde: Vuokraovi.com

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Ari-Matti Purhonen, toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 543 1305

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus kesäkuu 2019: Ympäristöarvot vaikuttavat suomalaisten kodinvalintaan 27.6.2019 07:30:00 EESTTiedote

Ympäristöarvot nousevat entistä enemmän esiin myös kotia valittaessa. Suomalaisista 71 % sanoo, että ympäristöarvot vaikuttavat kodin valintaan uutta kotia ostettaessa. Yksittäisistä ympäristöystävällisistä tekijöistä eniten asunnon valintaan vaikuttaa kodin lämmitysmuoto. Toukokuu oli vilkas kuukausi asuntokaupoilla – vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat 5,1 % edellisvuoden toukokuuhun verrattuna.

Asuntomarkkinakatsaus huhtikuu 2019: Asuntokauppavuosi startannut vaisusti – matalana pysyttelevä korkotaso tukee kuitenkin asunnonostoaikeita myös jatkossa29.4.2019 07:30:00 EESTTiedote

Vuosi 2019 on käynnistynyt asuntokauppamarkkinassa vaisusti: vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat Suomessa 2,5 % edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Myös uusia asuntolainoja nostettiin alkuvuodesta tammi–helmikuussa 0,9 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Matalana pysyttelevä korkotaso tukee kuitenkin asunnonostoaikeita myös jatkossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme