Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus elokuu 2018

Jaa

Heinäkuussa 2018 vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat Suomessa 3 % vuoden takaiseen verrattuna (työpäiväkorjattuna -8 %). Vuoden 2018 ensimmäisten seitsemän kuukauden (tammi–heinäkuu) aikana vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat Suomessa yhteensä 2 % (työpäiväkorjattuna -3 %). Heinäkuussa vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat 2 % edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna.

”Vanhojen asuntojen* kauppoja tehtiin Suomessa heinäkuussa 3 % vähemmän kuin vuosi sitten heinäkuussa. Työpäiväkorjattuna vastaava luku on -8 %, sillä heinäkuussa oli nyt yksi työpäivä enemmän kuin vuosi sitten. Asuntokauppa hiljeni heinäkuussa erityisesti suurimmissa kaupungeissa, mutta muualla Suomessa oli vilkkaampaa”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo.

Helsingissä ja Tampereella vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat heinäkuussa peräti 11 % verrattuna vuoden 2017 heinäkuuhun. Espoossa ja Vantaalla laskua oli 5 %, Kuopiossa 9 %, Vaasassa 7 % ja Porissa 2 %. Sen sijaan vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat heinäkuussa Lappeenrannassa 22 %, Joensuussa 7 %, Lahdessa 1 % sekä pysyivät ennallaan Turussa.

Uudiskohteiden kysyntään vaikuttavat kohteiden sijainti ja ominaisuudet

Asuntojen uudisrakentaminen on ollut poikkeuksellisen vilkasta viime vuosina, erityisesti kerrostaloasunnoissa. Huoneistokeskuksen näkemyksen mukaan uudiskohteille on edelleen runsaasti kysyntää halutuilla alueilla, mutta niillä alueilla, joille on jo rakennettu paljon, on kysynnässä havaittavissa hiljentymistä.

”Vilkkaan asuntojen uudistuotannon ansiosta ostajilla on paljon valinnanvaraa”, Ari-Matti Purhonen sanoo.

”Uusien asuntojen houkuttelevuudessa sijainti korostuu entisestään mutta myös asuntojen suunnitteluun liittyvät tekijät ovat tärkeitä. Ostajat arvostavat muun muassa suuria ikkunoita, tilavia lasitettuja parvekkeita, valinnan mahdollisuuksia ja laadukkuutta materiaaleissa ja varusteissa, hyviä pohjaratkaisuja ja säilytystiloja, asuntojen viilennysmahdollisuutta sekä taloyhtiön saunaosastoa, kuntosalia sekä taloyhtiön pesulaa. Ostajat ovat myös hyvin tietoisia omistusasumisen kustannuksista ja edullinen hoitovastike on ostajille tärkeää”, Purhonen jatkaa.

Haluttuja ovat edelleen kohteet, joissa on ainutlaatuiset näkymät, esimerkiksi meri- tai järvimaisema sekä sijainti hyvien yhteyksien ja palvelujen läheisyydessä.

”Esimerkiksi Tampereella uusien raitiovaunureittien varrelle nousevat asunnot ovat olleet suosittuja. Helsingissä ja Espoossa taas erityisesti merelliset uudiskohteet ovat kiinnostaneet asunnonostajia”, Purhonen sanoo.

Neliöhinnat nousseet 2 % viime vuoden heinäkuuhun verrattuna

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat heinäkuussa 2018 valtakunnallisesti 2 % edellisen vuoden heinäkuusta. Voimakkainta nousu oli Joensuussa (+13 %) ja Helsingissä (+10 %). Muualla nousu oli maltillisempaa: Vantaa +3 %, Tampere +5 % ja Kuopio +6 %. Sen sijaan neliöhinnat laskivat Vaasassa 8 %, Lappeenrannassa 1 %, Porissa 3 %, Lahdessa 5 % ja Kouvolassa 13 % vuoden takaiseen verrattuna. Espoossa neliöhinnat pysyivät ennallaan.

Jos verrataan vanhojen kaksioiden hintakehitystä tammi–heinäkuussa 2018 viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon, niin Helsingissä hinnat ovat nousseet 10 %, Espoossa 0,5 %, Vantaalla 5 %, Tampereella 4 %, Turussa 6 %, Kuopiossa 1 %, Joensuussa 7 % ja Lahdessa 2 % sekä pysyneet ennallaan Porissa, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa. Samana ajanjaksona neliöhinnat ovat laskeneet Vaasassa 2 % ja Kouvolassa peräti 16 %.

Kotitaloudet nostivat uusia asuntolainoja kesäkuussa 1,8 miljardin euron edestä

Kotitaloudet nostivat kesäkuussa 2018 uusia asuntolainoja 1,8 mrd. euron edestä. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,87 % ja laskennallinen marginaali 0,85 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli kesäkuun 2018 lopussa 97,1 miljardia euroa. Kotitalouslainoista oli kesäkuun lopussa kulutusluottoja 15,6 miljardia euroa ja muita lainoja 16,8 miljardia euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

 

Lisätietoja:

Ari-Matti Purhonen, toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 5431305

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus kesäkuu 2019: Ympäristöarvot vaikuttavat suomalaisten kodinvalintaan 27.6.2019 07:30:00 EESTTiedote

Ympäristöarvot nousevat entistä enemmän esiin myös kotia valittaessa. Suomalaisista 71 % sanoo, että ympäristöarvot vaikuttavat kodin valintaan uutta kotia ostettaessa. Yksittäisistä ympäristöystävällisistä tekijöistä eniten asunnon valintaan vaikuttaa kodin lämmitysmuoto. Toukokuu oli vilkas kuukausi asuntokaupoilla – vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat 5,1 % edellisvuoden toukokuuhun verrattuna.

Asuntomarkkinakatsaus huhtikuu 2019: Asuntokauppavuosi startannut vaisusti – matalana pysyttelevä korkotaso tukee kuitenkin asunnonostoaikeita myös jatkossa29.4.2019 07:30:00 EESTTiedote

Vuosi 2019 on käynnistynyt asuntokauppamarkkinassa vaisusti: vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat Suomessa 2,5 % edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Myös uusia asuntolainoja nostettiin alkuvuodesta tammi–helmikuussa 0,9 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Matalana pysyttelevä korkotaso tukee kuitenkin asunnonostoaikeita myös jatkossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme