Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus heinäkuu 2020: Mökkikauppa kasvanut 40 % tammi-kesäkuussa vuoden takaiseen verrattuna

Jaa

Kesäkuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät palautuivat lähelle viime vuoden kauppamääriä. Vanhoja asuntoja myytiin Suomessa kesäkuussa 1,1 % vähemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa. Esimerkiksi Vantaalla ja Tampereella vanhojen asuntojen kauppa kävi jopa viime vuotta vilkkaammin. Mökkikauppa on käynyt vilkkaana koko alkuvuoden ja kauppamäärät ovat kasvaneet koko maan tasolla 40 % edellisvuodesta.

Vanhoja asuntoja myytiin kesäkuussa 1,1 % vähemmän kuin vuosi sitten. Kumulatiivisesti tarkasteltuna tammi–kesäkuussa vanhoja asuntoja on myyty Suomessa 11,7 % vähemmän kuin viime vuonna. 

”Toukokuu oli vielä erittäin hiljainen asuntokauppakuukausi, mutta kesäkuussa kaupankäynti vilkastui kohti normaaleja asuntokauppamääriä. Useissa kaupungeissa vanhojen asuntojen kauppamäärät ylittivät kesäkuussa viime vuoden luvut,” Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa sanoo. 

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat kesäkuussa Vantaalla 8,1 %, Tampereella 1,2 %, Jyväskylässä peräti 32,8 %, Oulussa 6,4 %, Joensuussa 17,9 % ja Kouvolassa 11,3 %. Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat kesäkuussa Helsingissä 6,9 %, Espoossa 19,4 %, Turussa 8,9 %, Lahdessa 2,9 %, Kuopiossa 7,2 %, Porvoossa 12,5 % ja Porissa 5,3 %.

Mökkikauppa vilkastunut 40 % edellisvuodesta

Koronakevät innosti suomalaiset mökkikaupoille ja vanhojen loma-asuntojen kauppamäärät kasvoivat vuoden 2020 ensimmäinen vuosipuoliskon aikana merkittävästi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Koko maan tasolla mökkikauppojen määrä kasvoi 40 % edellisvuodesta ja mökkikauppoja onkin tehty ensimmäisen vuosipuoliskon aikana jo lähes 2 000 kpl.

”Esimerkiksi Etelä-Savossa mökkikauppojen määrä kasvoi tammi-kesäkuussa 55 % edellisvuodesta, Pirkanmaalla 79 % ja Päijät-Hämeessä 62 %. Suurinta kauppamäärienkasvu oli kuitenkin Pohjois-Karjalassa, jossa mökkikaupat kasvoivat peräti 150 %. Myös Keski-Pohjanmaalla nähtiin hurja kasvu: 73 %”, Anu-Elina Hintsa sanoo.

Eniten mökkikauppoja tehtiin vuoden ensimmäisellä puoliskolla Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Etelä-Savossa ja Pirkanmaalla.

Suomen Pankin mukaan uusia vapaa-ajanasuntolainoja nostettiin toukokuussa poikkeuksellisen vilkkaasti. Uusia vapaa-ajanasuntolainoja nostettiin 117 milj. euron edestä, mikä on 26 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. (Lähde: Suomen Pankki)

Myyntiajat lyhentyneet pääkaupunkiseudulla

Koko maan tasolla vanhojen asuntojen myyntiajat pitenivät 11 päivää (11,7 %) edellisvuoden kesäkuuhun verrattaessa. Pääkaupunkiseudulla myyntiajat kuitenkin lyhenivät vuodentakaiseen verrattuna: kerrostalo- ja rivitaloasunnot kävivät kaupaksi noin 6 päivää edellisvuotta lyhyemmässä ajassa ja omakotitalojen myyntiajat puolestaan lyhenivät peräti 16 päivällä.

“Yksi syy pääkaupunkiseudun lyhentyneiden myyntiaikojen taustalla on myyntiin tulleiden kohteiden määrän merkittävä vähentyminen maalis-toukokuussa. Eli voidaan puhua tämän osalta koronavaikutuksesta", Hintsa toteaa.

Neliöhinnat nousivat edelleen 

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat Suomessa kesäkuussa keskimäärin 4,2 % (+124 €) vuoden takaiseen verrattuna. Kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä 6,1 % (+319 €), Espoossa 4,7 % (+185 €), Vantaalla 2,9 % (86 €), Tampereella 2,8 % (+82 €), Turussa 5,3 % (+138 €), Kuopiossa 4,2 % (+97 €), Porissa 5,4 % (+76 €), Jyväskylässä 2,3 % (+47€) ja Kouvolassa 30,1 % (+306 €). Neliöhinnat laskivat toukokuussa vuoden takaisesta Lahdessa 1,0 % (-18 €) ja Oulussa 0,7 % (-14 €).  

Uusia asuntolainoja nostettiin toukokuussa edellisvuotta vähemmän

Toukokuussa 2020 kotitaloudet nostivat uusia asuntolainoja 1,5 mrd. euron edestä, mikä on 22 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli toukokuun 2020 lopussa 101,2 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,8 %. Kotitalouslainoista oli toukokuun lopussa kulutusluottoja 16,6 mrd. euroa ja muita lainoja 17,8 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki) 

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. 

Lisätietoja: 

Anu-Elina Hintsa, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
anu-elina.hintsa@huoneistokeskus.fi 
puh. 050 482 3807 

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Marina Salenius nimitetty Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtajaksi17.11.2020 13:06:42 EETTiedote

KTM, LKV Marina Salenius on nimitetty Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtajaksi 1.1.2021 alkaen. Marina Saleniuksella on 16 vuoden kokemus ja menestykäs ura kiinteistönvälityksessä ja hän tuntee alan ja sen toimijat erittäin hyvin. Viimeksi hän on toiminut Kiinteistömaailman varatoimitusjohtajana ja talousjohtajana. Huoneistokeskuksen nykyinen liiketoimintajohtaja Kari Virta jatkaa työtään Huoneistokeskuksen emoyhtiö Realia Groupin toimitusjohtajana.

Asuntomarkkinakatsaus elokuu 2020: Heinäkuu oli koko maan tasolla tarkasteltuna edellisvuotta vilkkaampi kauppakuukausi21.8.2020 09:13:50 EESTTiedote

Heinäkuussa vanhojen* asuntojen kauppamäärät kasvoivat 1,8 % viime vuoden heinäkuuhun verrattuna. Helsingissä, Espoossa ja Joensuussa kauppamäärät kasvoivat edellisvuoteen verrattuna merkittävästi: Helsingissä 11,7 %, Espoossa 17,5 % ja Joensuussa 18,9 %. Arvoasuntojen** kauppamäärät ovat nousseet viimeisen viiden vuoden aikana merkittävästi pääkaupunkiseudulla, kun verrataan viimeisen 12 kuukauden kauppamääriä viiden vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon***.

SKV Kiinteistönvälitys ja Huoneistokeskus yhdistävät voimansa – Huoneistokeskus kasvaa valtakunnallisesti3.8.2020 11:34:55 EESTTiedote

SKV Kiinteistönvälitys ja Huoneistokeskus yhdistävät voimansa 1.9.2020 Huoneistokeskus-brändin alle. Yhdistymisen myötä Huoneistokeskus on entistäkin vahvempi toimija kiinteistönvälitysmarkkinoilla ja tarjoaa asiakkailleen välityspalveluita kattavasti eri puolilla Suomea. SKV Kiinteistönvälitys ja Huoneistokeskus kuuluvat molemmat Realia Group -konserniin.