Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus: Helsingissä asuntokauppa on keskittynyt kuluvana vuonna isompiin asuntoihin

Jaa

Syyskuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat valtakunnallisesti 2 % edellisvuoden syyskuuhun verrattuna, mutta työpäiväkorjattuna muutos oli kuitenkin 2,4 % nousua. Koko vuotta tarkasteltaessa vuoden 2017 kauppamäärät olivat tammi–syyskuussa 2 % korkeammat kuin vastaavana ajanjaksona edellisvuonna. Pääkaupunkiseudulla asuntokauppa on tammi–syyskuussa kehittynyt maan keskiarvoa paremmin, ja Helsingissä asuntokauppa on keskittynyt kuluvana vuonna isompiin asuntoihin kuten kolmioihin ja neliöihin.

Syyskuussa vanhojen asuntojen* kauppoja tehtiin Suomessa 2 % vähemmän kuin syyskuussa 2016. Kauppa kävi syyskuussa vanhoissa asunnoissa kuitenkin hyvin muun muassa Kouvolassa (+24 %; + 18 kpl), Lahdessa (+11 %; + 13 kpl) ja Espoossa (+9 %; + 26 kpl). Suurimmat vanhojen asuntojen kauppamäärien laskut nähtiin syyskuussa Porissa (-24 %, -29 kpl), Vaasassa (-13 %, -13 kpl) ja Turussa (-10 %, - 28 kpl).

Tarkasteltaessa koko kuluvaa vuotta vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat nousseet tammi–syyskuussa koko maan tasolla 2 % sekä Helsingissä 3 %, Espoossa 2 % ja Vantaalla 4 % edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Lisäksi Turun kauppamäärät ovat kasvaneet tammi–syykuussa 11 % ja Vaasan peräti 21 % verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna.

”Helsingissä asuntokaupan kasvu on keskittynyt kuluvana vuonna isompiin asuntoihin. Tammi–syyskuussa on myyty kerrostaloyksiöitä ja -kaksioita saman verran (-0,4 %) kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Kerrostalokolmioita ja -neliöitä on sen sijaan myyty 12 % ja omakotitaloja 9 % enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo.

Uudisasunnot asuntokaupan ajureina

”Uusien asuntojen osuus kaikista tehdyistä asuntokaupoista on ollut kuluvana vuonna ennätyskorkea”, Ari-Matti Purhonen sanoo.

Rakennusteollisuuden ennusteen mukaan kuluvana vuonna aloitetaan 43 000 asunnon rakentaminen, ja asuntojen kappalemääräinen tuotantotaso on 40 % pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Myös ensi vuodeksi ennustetaan noin 40 000 asunnon aloitusta.

Ensiasunnonostajien määrä laskenut kymmenessä vuodessa

Ensiasunnonostajia oli vuonna 2006 vielä 34 159 mutta vuonna 2016 vain 20 944. Ensiasunnonostajien määrä on siis laskenut perät 39 % kymmenessä vuodessa. Tilastokeskuksen mukaan kuitenkin yhä harvempi 20–29-vuotias asuu vanhempiensa luona. Vuoden 2016 lopussa vanhempiensa luona asui hieman alle 17 prosenttia 20–29-vuotiaasta asuntoväestöstä, kun vielä vuonna 2005 noin viidennes tämänikäisistä asui vanhempiensa luona. Suosituin asumismuoto nuorten aikuisten keskuudessa on vuokra-asuminen, jonka suosion kasvu asumismuotona on osaltaan voinut siirtää ensiasunnonostajien keski-ikää.

”Tämä on selkeä trendi, joka näkyy asuntomarkkinoilla: osa nuorista aikuisista lykkää asunnon ostoa. Syynä tähän voivat olla joko taloudelliset tekijät, joihin vaikuttavat muun muassa asuntojen hintakehitys etenkin pääkaupunkiseudulla sekä vakituisen työpaikan saaminen. Lisäksi osa nuorista aikuisista ei välttämättä halua sitoutua omistusasuntoon ja suosii siksi mieluummin vuokra-asumista”, Ari-Matti Purhonen sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan ensiasunnonostajan keski-ikä on pääkaupunkiseudulla 29,7 vuotta ja koko maan keskiarvo on 28,5 vuotta.

Neliöhinnoissa nousua Suomessa 7 % viime vuoden syyskuusta

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat syyskuussa 2017 koko maassa 7 % (177 €/m2) vuoden 2016 syyskuusta. Kymmenen suurimman kaupungin joukossa suurinta vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen nousua oli tämän vuoden syyskuussa Lappeenrannassa (+23 %), Vaasassa (+22 %) sekä Turussa (+21 %) edellisvuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna.

Kotitaloudet nostivat elokuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,6 miljardin euron edestä

Kotitaloudet nostivat elokuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,6 miljardin euron edestä mikä on noin 11 % enemmän kuin vuosi sitten elokuussa (1,4 mrd. euroa). Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,05 % ja laskennallinen marginaali 1,03 %.  Euromääräisten asuntolainojen kanta oli elokuun 2017 lopussa 95,4 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,1 %. Kotitalouslainoista oli heinäkuun lopussa kulutusluottoja 15,1 miljardi euroa ja muita lainoja 16,7 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Ari-Matti Purhonen, toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 543 1305

 

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus helmikuu 2018: Asuntokauppa hiljeni helmikuussa23.3.2018 09:26Tiedote

Helmikuu oli koko maan tasolla tarkasteltuna hiljaisempi asuntokauppakuukausi kuin helmikuu vuosi sitten. Matalien korkojen ja ennätyksellisen korkean kuluttajaluottamuksen vuoksi Huoneistokeskus ennustaa kuitenkin kaupan jälleen piristyvän kevättä kohden. Tarkastelemme tässä katsauksessa erityisesti Turun asuntomarkkinaa, jota on viime vuosina piristänyt parantunut talousalueen kehitys, työllisyystilanne sekä vilkas uudisrakentaminen.

Asuntomarkkinakatsaus 2/2018: Omistusasuminen on monessa kaupungissa kuukausikustannuksiltaan vuokra-asumista edullisempaa28.2.2018 08:00Tiedote

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat Suomessa tammikuussa 2018 edellisvuoden tammikuun verrattuna 4 %. Erityisen hyvin kauppa kävi Espoossa ja Tampereella, missä kauppamäärät nousivat 7 % tammikuuhun 2017 verrattuna. Kun vertaillaan omistus- ja vuokra-asumisen kustannuksia, vuokra-asunnon kuukausivuokran hinnalla maksaa Suomessa useissa kaupungeissa omistusasunnon lainanlyhennykset ja hoitovastikkeet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme