Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus kesäkuu 2017: Polarisaatio näkyy asuntokaupoilla alueellisesti ja asuntotyypeittäin

Jaa

Vanhojen asuntojen kauppa hiljentyi toukokuussa vuoden takaiseen verrattuna, vaikka kuluttajien luottamus on ennätyskorkealla. Polarisaatio asuntomarkkinoilla näkyy sekä maantieteellisenä eriytymisenä että eri asuntotyyppien rakentamisessa ja uusien rakennettavien asuntojen koossa.

Toukokuussa vanhojen asuntojen* kauppoja tehtiin 3 % vähemmän kuin toukokuussa 2016. Työpäiväkorjaus ei vaikuta vertailuun, sillä toukokuussa oli työpäiviä saman verran kuin vuosi sitten.

Pääkaupunkiseudulla** vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat toukokuussa 5 % vuoden takaisesta. Helsingissä laskua toukokuuhun 2016 verrattuna oli 8 %, Espoossa 5 % ja Vantaalla 2 % ***. 

Kymmenen suurimman kaupungin joukosta ainoastaan Turussa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat toukokuussa (+9 %). Prosentuaalisesti suurinta laskua toukokuun 2017 vanhojen asuntojen kauppamäärissä nähtiin muun muassa Jyväskylässä (-10 %) ja Lahdessa (-11 %).

”Vaikka toukokuu oli kauppakuukautena vaisuhko, vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat koko alkuvuotta 2017 tarkasteltaessa edelleen viime vuotta korkeammalla tasolla.  Vuoden 2017 tammi–toukokuussa Suomessa myytiin vanhoja asuntoja hiukan enemmän (+0,6 %) kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Työpäiväkorjattuna kasvu on 2,0 % ”, Huoneistokeskuksen kesäkuun alussa aloittanut uusi toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo.

Polarisaatio näkyy niin alueellisesti kuin asuntotyypeittäin

Polarisaatio näkyy asuntomarkkinoilla kolmella tavalla: maantieteellisenä eriytymisenä, uusissa asunnoissa eri asuntotyyppien rakentamisessa sekä rakennettavien asuntojen koossa. Alueellinen polarisaatio on ollut nähtävissä asuntokaupassa jo pitkään. 

”Esimerkiksi nyt toukokuussa 2017 puolet (50,4 %) Suomessa tehdyistä kaupoista tehtiin kymmenessä asukasluvultaan suurimmassa kaupungissa***. Kasvukeskuksissa asunnot liikkuvat, mutta syrjäisemmillä alueilla asuntojen myyntiajat voivat olla pitkät ja isoa remonttia vaativaa omakotitaloa voi olla vaikea saada myydyksi”, Purhonen kertoo.

Rakennusteollisuuden kesäkuun asuntotuotantokyselyn mukaan myös uusien asuntojen rakentaminen keskittyy, sillä suunnitelluista aloituksista Helsingin seudun osuus on tänä vuonna 43 %, Tampereen osuus 12 % ja Turun osuus 9 %. Asuntotuotanto on viime vuosina keskittynyt voimakkaasti kerrostaloihin, mikä käy ilmi mm. Rakennusteollisuuden luvuista. 

”Uusien asuntojen keskikoko on myös pienentynyt merkittävästi. Suurien neliömäärien sijaan moni asunnon ostaja toivoo keskeistä sijaintia ja hyviä palveluita. Erityisesti pääkaupunkiseudulla korkeat neliöhinnat asettavat ostajan näkökulmasta raamit asunnon koolle”, Purhonen sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2010 aloitettujen asuntojen keskipinta-ala Suomessa oli vielä 91,9 neliötä, mutta 2016 enää 63,1 neliötä.

Neliöhinnoissa nousua useissa kaupungeissa toukokuussa

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat toukokuussa 2017 Suomessa 3 prosenttia (91 €/m2) vuoden 2016 toukokuusta. Kymmenen suurimman kaupungin joukossa suurin vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen nousu oli tämän vuoden toukokuussa Espoossa (+16 %), Porissa (+14 %), Kuopiossa (+15 %) ja Turussa (+14 %). Helsingissä neliöhinnat nousivat toukokuussa 7 % vuoden takaisesta ja Vantaalla puolestaan laskivat 13 %. 

Kuluttajien luottamus saavutti uuden ennätyksensä toukokuussa

Kuluttajien luottamus nousi uuteen ennätykseensä toukokuussa. Toukokuun lukema 24,1 on mittaushistorian (1995–2017) korkein.  Myös suomalaisten asunnonostoaie oli toukokuussa hiukan yli pitkän ajan keskiarvon ollen 7,6 %. (Lähde: Tilastokeskus)

Kotitaloudet nostivat huhtikuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,2 miljardin euron edestä, mikä on hieman vähemmän kuin edellisinä vuosina. Nostojen pienuuteen vaikuttaa osaltaan huhtikuun vähäinen työpäivien määrä. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,09 % ja laskennallinen marginaali 1,05 %. Kotitalouslainoista oli huhtikuun lopussa kulutusluottoja 14,7 miljardia euroa ja muita lainoja 16,4 miljardia euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämän Hintaseurantapalvelun tietoihin.

 **Pääkaupunkiseutuun luetaan mukaan Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.

***Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Yhteyshenkilöt

Ari-Matti Purhonen, toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 543 1305

 

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus marraskuu 2017: Liikennöinnin aloittanut länsimetro on nostanut lähialueiden neliöhintoja jo vuosia22.11.2017 08:00Tiedote

Lokakuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat valtakunnallisesti 7 % (työpäiväkorjattuna +2 %) lokakuuhun 2016 verrattuna. Erityisen hyvin kauppa kävi edellisvuoteen verrattuna lokakuussa vanhoissa asunnoissa Espoossa (+17 %) ja Helsingissä (+10 %). Marraskuun 18. päivänä liikennöinnin aloittanut länsimetro on nostanut useiden Espoon asuinalueiden neliöhintoja jo vuosia. Voimakkaimmin vaikutukset näkyvät metroreitin varrella Tapiolassa ja Matinkylässä.

Asuntomarkkinakatsaus: Helsingissä asuntokauppa on keskittynyt kuluvana vuonna isompiin asuntoihin23.10.2017 08:00Tiedote

Syyskuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat valtakunnallisesti 2 % edellisvuoden syyskuuhun verrattuna, mutta työpäiväkorjattuna muutos oli kuitenkin 2,4 % nousua. Koko vuotta tarkasteltaessa vuoden 2017 kauppamäärät olivat tammi–syyskuussa 2 % korkeammat kuin vastaavana ajanjaksona edellisvuonna. Pääkaupunkiseudulla asuntokauppa on tammi–syyskuussa kehittynyt maan keskiarvoa paremmin, ja Helsingissä asuntokauppa on keskittynyt kuluvana vuonna isompiin asuntoihin kuten kolmioihin ja neliöihin.

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2017: Elokuu erittäin vilkas kuukausi vanhojen asuntojen kaupoilla21.9.2017 12:21Tiedote

Elokuu oli erittäin vilkas kauppakuukausi asuntokaupoilla. Vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat valtakunnallisesti 7 % viime vuoden elokuuhun verrattuna. Vilkkaan elokuun myötä kuluvan vuoden asuntokauppamäärät tammi–elokuussa olivat 2 % korkeammalla kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Erityisesti Turku ja Vaasa ovat kehittyneet kuluvana vuonna suotuisasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme