Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus kesäkuu 2020: Toukokuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät jäivät 31,2 % edellisvuodesta

Jaa

Vanhoja asuntoja myytiin toukokuussa 31,2 % vähemmän kuin vuosi sitten. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyi siis kauppamäärissä edelleen selvästi. Vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin kuitenkin toukokuussa 16,3 % enemmän kuin huhtikuussa.

Kumulatiivisesti tarkasteltuna tammi–toukokuussa vanhoja asuntoja on myyty Suomessa 11,5 % vähemmän kuin viime vuonna. 

”Toukokuu oli synkkä kuukausi kauppamäärien suhteen normaaliin toukokuuhun verrattuna. Positiivista on kuitenkin se, että kauppamäärät kasvoivat toukokuussa 16,3 % huhtikuuhun verrattuna, mikä on suurempi kauppamäärien kasvu kuin vuosi sitten toukokuussa. Viime vuonna kauppamäärät kasvoivat toukokuussa 14,0 % edeltävään kuukauteen verrattuna,” Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa sanoo. 

Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat toukokuussa Helsingissä 31,7 %, Espoossa 24,7 % ja Vantaalla peräti 46,3 % edellisvuoden toukokuuhun verrattuna. Kehitys oli samansuuntainen muuallakin: Tampereella kauppamäärät laskivat 45,1 %, Turussa 31,7 %, Kuopiossa 29,0 %, Oulussa 19,0 % ja Jyväskylässä 39,0 %.

Myyntiajat lyhentyneet kerrostaloissa sekä pääkaupunkiseudulla kaikissa asuntotyypeissä

Vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet: toukokuussa vanha kerrostaloasunto kävi Suomessa kaupaksi keskimäärin 2 päivää nopeammin kuin vuosi sitten toukokuussa. Pääkaupunkiseudulla kaikkien asuntotyyppien myyntiajat lyhenivät toukokuussa vuoden takaiseen verrattuna: kerrostaloasunnot myytiin 2 päivää, rivitaloasunnot 3 päivää, omakotitalot 15 päivää nopeammin kuin vuosi sitten.

”Erityisesti pääkaupunkiseudun lyhentyneet myyntiajat kertovat siitä, että kysyntää asunnoille on ja kohteet käyvät pääkaupunkiseudulla hyvin kaupaksi. Koska markkinoilla on normaalia kevättä vähemmän kohteita, kiinnostus myynnissä olevia asuntoja kohtaan on suurta ja kohteista käydään myös normaalia kovempaa kilpailua”, Hintsa sanoo.

Neliöhinnat jatkoivat nousua 

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat Suomessa toukokuussa keskimäärin 4,0 % (+117 €) vuoden takaiseen verrattuna. Kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä 5,6 % (+293 €), Espoossa 7,0 % (+271 €), Tampereella 2,2 % (+65 €), Turussa 5,3 % (+137 €), Oulussa 0,2 % (+4 €), Kuopiossa 5,2 % (+120 €), Porissa 13,4 % (+178 €), Jyväskylässä 0,9 % (+18€) ja Kouvolassa 20,8 % (+227 €). Neliöhinnat laskivat toukokuussa vuoden takaisesta Vantaalla 0,3 % (-10 €) ja Lahdessa 0,8 % (-15 €).  

Uusia asuntolainoja nostettiin huhtikuussa edellisvuotta vähemmän

Huhtikuussa 2020 kotitaloudet nostivat asuntolainoja 1,4 mrd. euron edestä, mikä on 10,8 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Asuntolainojen kanta oli huhtikuun lopussa 100,9 mrd. euroa ja sen vuosikasvu 2,8 %. Kotitalouslainoista oli huhtikuun lopussa kulutusluottoja 16,7 mrd. euroa ja muita lainoja 17,7 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki) 

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. 

Lisätietoja: 

Anu-Elina Hintsa, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
anu-elina.hintsa@huoneistokeskus.fi 
puh. 050 482 3807 

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus elokuu 2020: Heinäkuu oli koko maan tasolla tarkasteltuna edellisvuotta vilkkaampi kauppakuukausi21.8.2020 09:13:50 EESTTiedote

Heinäkuussa vanhojen* asuntojen kauppamäärät kasvoivat 1,8 % viime vuoden heinäkuuhun verrattuna. Helsingissä, Espoossa ja Joensuussa kauppamäärät kasvoivat edellisvuoteen verrattuna merkittävästi: Helsingissä 11,7 %, Espoossa 17,5 % ja Joensuussa 18,9 %. Arvoasuntojen** kauppamäärät ovat nousseet viimeisen viiden vuoden aikana merkittävästi pääkaupunkiseudulla, kun verrataan viimeisen 12 kuukauden kauppamääriä viiden vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon***.

SKV Kiinteistönvälitys ja Huoneistokeskus yhdistävät voimansa – Huoneistokeskus kasvaa valtakunnallisesti3.8.2020 11:34:55 EESTTiedote

SKV Kiinteistönvälitys ja Huoneistokeskus yhdistävät voimansa 1.9.2020 Huoneistokeskus-brändin alle. Yhdistymisen myötä Huoneistokeskus on entistäkin vahvempi toimija kiinteistönvälitysmarkkinoilla ja tarjoaa asiakkailleen välityspalveluita kattavasti eri puolilla Suomea. SKV Kiinteistönvälitys ja Huoneistokeskus kuuluvat molemmat Realia Group -konserniin.

Asuntomarkkinakatsaus heinäkuu 2020: Mökkikauppa kasvanut 40 % tammi-kesäkuussa vuoden takaiseen verrattuna30.7.2020 10:07:19 EESTTiedote

Kesäkuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät palautuivat lähelle viime vuoden kauppamääriä. Vanhoja asuntoja myytiin Suomessa kesäkuussa 1,1 % vähemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa. Esimerkiksi Vantaalla ja Tampereella vanhojen asuntojen kauppa kävi jopa viime vuotta vilkkaammin. Mökkikauppa on käynyt vilkkaana koko alkuvuoden ja kauppamäärät ovat kasvaneet koko maan tasolla 40 % edellisvuodesta.

Asuntomarkkinakatsaus toukokuu 2020: Huhtikuussa asuntokauppa hiljeni, mutta mökkikauppa veti hyvin28.5.2020 09:28:34 EESTTiedote

Vanhoja asuntoja myytiin vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana 5,4 prosenttia vähemmän kuin tammi–huhtikuussa vuosi sitten. Huhtikuun kauppamäärissä koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyi selvästi – laskua edellisen vuoden huhtikuuhun tuli 33,7 %. Huhtikuussa loma-asuntokauppa kävi kuitenkin vilkkaana. Koko maan tasolla mökkikauppa kasvoi tammi–huhtikuussa 21,7 % vuoteen 2019 verrattuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme