Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2017: Elokuu erittäin vilkas kuukausi vanhojen asuntojen kaupoilla

Jaa

Elokuu oli erittäin vilkas kauppakuukausi asuntokaupoilla. Vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat valtakunnallisesti 7 % viime vuoden elokuuhun verrattuna. Vilkkaan elokuun myötä kuluvan vuoden asuntokauppamäärät tammi–elokuussa olivat 2 % korkeammalla kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Erityisesti Turku ja Vaasa ovat kehittyneet kuluvana vuonna suotuisasti.

Elokuussa vanhojen asuntojen* kauppoja tehtiin Suomessa 7 % enemmän kuin elokuussa 2016. Kauppa kävi elokuussa hyvin muun muassa Joensuussa (+31 %; + 21 kpl), Kuopiossa (+29 %; + 32 kpl), Vaasassa (+20 %; + 18 kpl), Vantaalla (+20 %; + 43 kpl), Lahdessa (+16 %; + 22 kpl) sekä Turussa (+14 %; + 37 kpl).

Pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen kauppamäärät olivat elokuussa nousussa Vantaan lisäksi myös Helsingissä (+6 %) ja Espoossa (+1 %).  Tarkasteltaessa koko kuluvaa vuotta ovat vanhojen asuntojen kauppamäärät nousseet tammi–elokuussa Helsingissä yhteensä 4 %, Espoossa 1 % ja Vantaalla 4 %.

”Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta erityisesti Vaasa ja Turku ovat kehittyneet positiivisesti koko kuluvan vuoden. Vaasassa tammi–elokuun 2017 kauppamäärät ovat 26 % suuremmat kuin edellisenä vuonna vastaavana ajankohtana. Turussa vastaava luku on 13 % ”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo.

Asuntorakentaminen ennätysvilkasta

Asuntorakentaminen on ollut kuluvana vuonna ennätysvilkasta. Tilastokeskuksen mukaan huhti–kesäkuussa asuinrakennuksille myönnettiin Suomessa rakennuslupia 7,3 % enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Kerrostaloille myönnettyjen rakennuslupien volyymi kasvoi peräti 27,2 %. Kerrostaloille myönnetyt luvat ovatkin sekä lupien että asuntojenmäärän että tilavuuden suhteen Suomen tilastohistorian suurimpia.

”Viime vuosina asuntorakentaminen on keskittynyt pieniin asuntoihin, joista on kova kysyntä sekä omistus- että vuokra-asunnoiksi. Kasvukeskusten pienet asunnot käyvät hyvin kaupaksi”, Purhonen sanoo.

Neliöhinnat nousivat valtakunnallisesti 2 % elokuussa 

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat elokuussa 2017 Suomessa 2 % (53 €/m2) vuoden 2016 elokuusta. Kymmenen suurimman kaupungin joukossa suurinta vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen nousua oli tämän vuoden elokuussa Vaasassa (+45 %), Oulussa (+15 %) sekä Helsingissä ja Lahdessa (+6 %).

Uusia asuntolainoja nostettiin heinäkuussa lähes saman verran kuin vuosi sitten

Kotitaloudet nostivat heinäkuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,4 miljardin euron edestä, mikä on lähes saman verran kuin vuosi sitten heinäkuussa. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,07 % ja laskennallinen marginaali 1,05 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli heinäkuun 2017 lopussa 95,0 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 1,9 %. Kotitalouslainoista oli heinäkuun lopussa kulutusluottoja 15 miljardi euroa ja muita lainoja 16,5 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämän Hintaseurantapalvelun tietoihin.

Yhteyshenkilöt

Ari-Matti Purhonen, toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 543 1305

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus kesäkuu 2019: Ympäristöarvot vaikuttavat suomalaisten kodinvalintaan 27.6.2019 07:30:00 EESTTiedote

Ympäristöarvot nousevat entistä enemmän esiin myös kotia valittaessa. Suomalaisista 71 % sanoo, että ympäristöarvot vaikuttavat kodin valintaan uutta kotia ostettaessa. Yksittäisistä ympäristöystävällisistä tekijöistä eniten asunnon valintaan vaikuttaa kodin lämmitysmuoto. Toukokuu oli vilkas kuukausi asuntokaupoilla – vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat 5,1 % edellisvuoden toukokuuhun verrattuna.

Asuntomarkkinakatsaus huhtikuu 2019: Asuntokauppavuosi startannut vaisusti – matalana pysyttelevä korkotaso tukee kuitenkin asunnonostoaikeita myös jatkossa29.4.2019 07:30:00 EESTTiedote

Vuosi 2019 on käynnistynyt asuntokauppamarkkinassa vaisusti: vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat Suomessa 2,5 % edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Myös uusia asuntolainoja nostettiin alkuvuodesta tammi–helmikuussa 0,9 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Matalana pysyttelevä korkotaso tukee kuitenkin asunnonostoaikeita myös jatkossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme