Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2020: Elokuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat hieman vuoden takaiseen verrattuna

Jaa

Elokuussa vanhojen* asuntojen kauppamäärät laskivat 2,7 % viime vuoden elokuuhun verrattuna. Espoossa, Vantaalla ja Lahdessa kauppamäärät kuitenkin kasvoivat edellisvuoteen verrattuna: Espoossa 10,5 %, Vantaalla 10,3 % ja Lahdessa 7,4 %.

Vanhoja asuntoja myytiin Suomessa elokuussa 2,7 % vähemmän kuin vuosi sitten. Kumulatiivisesti tarkasteltuna tammi–elokuussa vanhoja asuntoja on myyty Suomessa 4,5 % vähemmän kuin viime vuonna. 

”Elokuu oli koko maan tasolla tarkasteltuna edellisvuotta hiljaisempi kauppakuukausi, mutta kauppa kävi hyvin mm. Espoossa, Vantaalla ja Lahdessa”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Kari Virta sanoo. 

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat elokuussa Espoossa 10,5 %, Vantaalla 10,3 %, Lahdessa 7,4 %, Oulussa 0,3 % ja Joensuussa 3,9 %. Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat elokuussa Helsingissä 4,1 %, Tampereella 7,9 %, Turussa 21,6 %, Kuopiossa 15,6 %, Jyväskylässä 3,9 %, Porvoossa 3,6 %, Kouvolassa 1,1 % ja Porissa 2,3 %.

Uudistuotanto lisää usein asuinalueen kiinnostavuutta

Jyväskylän yliopistossa tarkastetussa pro gradu -työssä** tutkittiin uudisrakentamisen vaikutusta samalla alueella sijaitsevien vanhojen asuntojen hintoihin. Tutkimuksessa tarkasteltavana oli kuusi aluetta pääkaupunkiseudulla: Helsingin Vattuniemi ja Lauttasaari, Espoon Matinkylä ja Olari sekä Helsingin Herttoniemi ja Roihuvuori. Näistä Vattuniemeen, Matinkylään ja Herttoniemeen on rakennettu paljon uudistuotantoa 2010-luvulla.

Alueilla, joissa uudisrakentaminen oli huomattavaa tutkittavalla ajanjaksolla (2013-2018), asuinrakennusten määrän kasvulla havaittiin olevan pieni positiivinen vaikutus kyseisen alueen vanhojen asuntojen velattomaan myyntihintaan. Vattuniemessä positiivinen hintavaikutus alueen vanhojen asuntojen hintoihin oli 1,0 %, Matinkylässä 0,1 % ja Herttoniemessä 1,3 %.

”Yleensä alueet, joille rakennetaan uudiskohteita kiinnostavat asunnonostajia, sillä usein näitä alueita kehitetään muutenkin. Palveluiden lisääntyminen sekä parantuvat joukkoliikenneyhteydet ovat tekijöitä, jotka nostavat alueen kiinnostavuutta asunnonostajien silmissä”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Kari Virta sanoo.

Esimerkiksi Espoon Matinkylässä (postinumeroalue 02230) vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat kasvaneet 36 % kun verrataan vuotta 2019 vuoteen 2014. Samoin vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat kasvaneet Helsingin Herttoniemessä (00810) viidessä vuodessa 68 % ja Vattuniemessä (00210) 22 %.

Rakennusteollisuuden tuoreen kyselyn mukaan asuntorakentajien aikomukset asuntoaloituksista toipuivat elokuussa verrattuna kesäkuun kyselyyn. Aikomukset aloituksista ovat kuitenkin edelleen matalalla tasolla verrattuna koronakriisiä edeltävään ajankohtaan vuoden alussa. RT:n koronakyselyiden mukaan kriisi ei ole sulkenut työmaita tai hidastanut niiden toimintaa merkittävästi. Asuntoaloituksia on alkuvuonna tehty olosuhteisiin nähden ennakoitua enemmän ja rakentamisen aktiviteetti on ollut kesällä hyvällä tasolla. Kasvukeskusten osuus asuntotuotannosta kasvaa edelleen.

Tällä hetkellä myynnissä olevien uusien asuntojen määrä Suomessa on noin 5 200. Vuosi sitten myynnissä olevien uusien asuntojen määrä oli hiukan vajaa 6 800. (Rakennusteollisuus)

Neliöhinnat nousivat edelleen 

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat Suomessa elokuussa keskimäärin 6,6 % (+196 €) vuoden takaiseen verrattuna. Kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä 8,3 % (+431 €), Espoossa 3,9 % (+154 €), Vantaalla 2,8 % (81 €), Tampereella 4,0 % (+120 €), Turussa 4,1 % (+107 €), Kuopiossa 0,7 % (+17 €), Porissa 9,1 % (+126 €), Jyväskylässä 2,9 % (+62 €) ja Kouvolassa 11,2 % (+120 €). Neliöhinnat laskivat elokuussa vuoden takaisesta Lahdessa 1,9 % (-34 €) ja Oulussa 0,6 % (-14 €).

Uusia asuntolainoja nostettiin heinäkuussa edellisvuotta enemmän

Heinäkuussa uusia asuntolainoja nostettiin 1,7 mrd. euron edestä, mikä on 31 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli heinäkuun 2020 lopussa 101,8 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,8 %. Kotitalouslainoista oli heinäkuun lopussa kulutusluottoja 16,7 mrd. euroa ja muita lainoja 18,1 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Elokuun kauppatiedot haettu 15.9.2020.

**Pro gradu -tutkielma, Ryynänen, Martti: Uudisrakentamisen vaikutus vanhan asuntokannan hintoihin. Jyväskylän yliopisto, Kauppakorkeakoulu 2020.

Lisätietoja: 

Kari Virta, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
kari.virta@realia.fi
Puh. 040 751 1853

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus elokuu 2020: Heinäkuu oli koko maan tasolla tarkasteltuna edellisvuotta vilkkaampi kauppakuukausi21.8.2020 09:13:50 EESTTiedote

Heinäkuussa vanhojen* asuntojen kauppamäärät kasvoivat 1,8 % viime vuoden heinäkuuhun verrattuna. Helsingissä, Espoossa ja Joensuussa kauppamäärät kasvoivat edellisvuoteen verrattuna merkittävästi: Helsingissä 11,7 %, Espoossa 17,5 % ja Joensuussa 18,9 %. Arvoasuntojen** kauppamäärät ovat nousseet viimeisen viiden vuoden aikana merkittävästi pääkaupunkiseudulla, kun verrataan viimeisen 12 kuukauden kauppamääriä viiden vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon***.

SKV Kiinteistönvälitys ja Huoneistokeskus yhdistävät voimansa – Huoneistokeskus kasvaa valtakunnallisesti3.8.2020 11:34:55 EESTTiedote

SKV Kiinteistönvälitys ja Huoneistokeskus yhdistävät voimansa 1.9.2020 Huoneistokeskus-brändin alle. Yhdistymisen myötä Huoneistokeskus on entistäkin vahvempi toimija kiinteistönvälitysmarkkinoilla ja tarjoaa asiakkailleen välityspalveluita kattavasti eri puolilla Suomea. SKV Kiinteistönvälitys ja Huoneistokeskus kuuluvat molemmat Realia Group -konserniin.

Asuntomarkkinakatsaus heinäkuu 2020: Mökkikauppa kasvanut 40 % tammi-kesäkuussa vuoden takaiseen verrattuna30.7.2020 10:07:19 EESTTiedote

Kesäkuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät palautuivat lähelle viime vuoden kauppamääriä. Vanhoja asuntoja myytiin Suomessa kesäkuussa 1,1 % vähemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa. Esimerkiksi Vantaalla ja Tampereella vanhojen asuntojen kauppa kävi jopa viime vuotta vilkkaammin. Mökkikauppa on käynyt vilkkaana koko alkuvuoden ja kauppamäärät ovat kasvaneet koko maan tasolla 40 % edellisvuodesta.

Asuntomarkkinakatsaus toukokuu 2020: Huhtikuussa asuntokauppa hiljeni, mutta mökkikauppa veti hyvin28.5.2020 09:28:34 EESTTiedote

Vanhoja asuntoja myytiin vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana 5,4 prosenttia vähemmän kuin tammi–huhtikuussa vuosi sitten. Huhtikuun kauppamäärissä koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyi selvästi – laskua edellisen vuoden huhtikuuhun tuli 33,7 %. Huhtikuussa loma-asuntokauppa kävi kuitenkin vilkkaana. Koko maan tasolla mökkikauppa kasvoi tammi–huhtikuussa 21,7 % vuoteen 2019 verrattuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme