Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus toukokuu 2018: Helsingissä asuntojen kysyntä näyttää ylittävän tarjonnan

Jaa

Huhtikuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat 5,5 % viime vuoden huhtikuuhun verrattuna, vaikkakin työpäiväkorjattuna muutos oli negatiivinen (-5,1 %). Helsingissä nousevat neliöhinnat ja lyhenevät myyntiajat saattavat indikoida, ettei tarjonta vastaa korkeaa kysyntää. Uudisrakentaminen ja parantuneet liikenneyhteydet ovat kuitenkin lisänneet tarjontaa ja vilkastuttaneet vanhojen asuntojen kauppaa mm. Helsingin Pasilassa, Lauttasaaressa ja Oulunkylässä.

Huhtikuussa asuntokauppa piristyi hieman hiljaisesta alkuvuodesta: vanhojen asuntojen* kauppamäärät nousivat huhtikuussa viime vuoden huhtikuuhun verrattuna 5,5 %. Työpäiväkorjattuna kauppamäärät kuitenkin laskivat huhtikuussa 5,1 %, koska viime vuonna pääsiäispyhät osuivat huhtikuulle.

Verrattaessa tammi–huhtikuuta 2018 viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon ovat vanhojen asuntojen kauppamäärät laskeneet 2,2 % (työpäiväkorjattuna -3,3 %).

”Viime vuoden ensimmäinen neljännes oli asuntokauppamääriltään poikkeuksellisen vilkas. Siihen verrattuna kuluva alkuvuosi näyttäytyy asuntokaupoilla vaisuhkona”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen toteaa.

Tammi–huhtikuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat nousseet edeltävän vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna mm. Lappeenrannassa (+19 %), Joensuussa (+4 %), Tampereella (+2 %), Kouvolassa (+2 %) ja Vantaalla (+1 %). Valtaosassa suurimpia kaupunkeja vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat kuitenkin laskeneet viime vuoden vastaavaa ajanjaksoon verrattuna. Kauppamäärät ovat tammi–huhtikuussa laskeneet Helsingissä (-3 %), Turussa (-5 %), Kuopiossa (-4 %), Vaasassa (-11 %), Porissa (-8 %) ja Lahdessa (-1 %).

Helsingissä asuntojen kysyntä näyttää ylittävän tarjonnan – myyntiajat lyhenevät, neliöhinnat edelleen nousussa

Helsingin sisällä eri asuinalueiden kiinnostavuuteen asuntomarkkinoilla vaikuttavat mm. alueen sijainti, liikenneyhteydet sekä alueen maine. Pääkaupunkiseudulla muun muassa uudisrakentaminen on herätellyt myös vanhojen asuntojen kauppaa sellaisillakin alueilla, joilla asuntokauppa on aiemmin ollut tasaisempaa.

”Vuodesta 2013 vuoteen 2017 asuntojen kauppamäärät ovat kasvaneet viiden vuoden aikana Helsingissä voimakkaasti esimerkiksi Pasilassa (+50,5 %), Oulunkylässä (+22 %) ja Lauttasaaressa (+20,5 %). Näillä alueilla on viime vuosina rakennettu myös uusia asuntoja ja liikenneyhteyksiä”, Purhonen kertoo.

Kauppamäärät ovat nousseet 2013–2017 myös mm. Vuosaaressa (12,9 %) sekä Mellunkylässä (11,5 %). Viiden vuoden takaiseen verrattuna kauppamäärät ovat sen sijaan laskeneet esimerkiksi Kalliossa ja Hakaniemessä (-16,4 %) sekä Haagassa (-8,1 %).

”Vanhoilla halutuilla kantakaupungin alueilla vaihtavat omistajaa pääasiassa vanhat asunnot. Esimerkiksi Töölössä vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin viime vuonna viiden vuoden takaiseen verrattuna 2,1 % ja Ullanlinnassa 4 % enemmän”, Purhonen kertoo.

Kantakaupungin alueiden nousujohteinen neliöhintojen kehitys kertoo kuitenkin korkeasta kysynnästä.

”Kantakaupungin alueilla asuntojen hinnat ovat aina olleet muuta Helsinkiä korkeammat, ja esimerkiksi Töölössä vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat viime vuonna 16 % ja Ullanlinnassa 11 % verrattuna viiden vuoden takaisiin neliöhintoihin”, Purhonen jatkaa.

Suhteessa vanhojen kaksioiden neliöhinnat ovat kuitenkin nousseet voimakkaimmin mm. Pasilassa 23,0 %, Haagassa 20,3 %, Alppilassa ja Vallilassa 19,2 % sekä Kalliossa 14,1 % verrattuna vastaaviin neliöhintoihin viisi vuotta aiemmin.

Neliöhintojen kehityksessä hajontaa Suomen suurimpien kaupunkien välillä

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat huhtikuussa 2018 valtaosassa Suomen suurimmista kaupungeista. Yhteensä neliöhinnat nousivat huhtikuussa valtakunnallisesti 2 % viime vuoden huhtikuuhun verrattuna.

Vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä 4 %, Espoossa 3 %, Vantaalla 7 %, Tampereella 4 %, Kuopiossa 1 %, Joensuussa 16 %, Lappeenrannassa 16 % ja Lahdessa 3 %. Neliöhinnat laskivat huhtikuussa Turussa 2 %, Vaasassa 5 %, Porissa 12 % ja Kouvolassa 29 % vuoden takaiseen verrattuna.

Asuntolainojen korot laskivat maaliskuussa

Kotitaloudet nostivat maaliskuussa 2018 uusia asuntolainoja 1,5 mrd. euron edestä. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli maaliskuun 2018 lopussa 96,2 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,1 %. Kotitalouslainoista oli maaliskuun lopussa kulutusluottoja 15,3 mrd. euroa ja muita lainoja 16,9 mrd. euroa. Asuntolainojen korot laskivat helmikuusta: maaliskuussa 2018 nostettujen uusien asuntolainojen keskikorko oli 0,92 % ja laskennallinen korkomarginaali1 0,9 %. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

 

Lisätietoja:
Ari-Matti Purhonen, toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 5431305

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus heinäkuu 2019: Vanhoja asuntoja myyty Suomessa vuoden ensimmäisellä puoliskolla hieman viime vuotta enemmän – erityisesti omakotitalokauppa piristynyt25.7.2019 07:30:00 EESTTiedote

Pitkään jatkuneen matalapaineen jälkeen asuntokauppa on näyttänyt viime kuukausina viriämisen merkkejä. Kumulatiivisesti tarkasteltuna tammi–kesäkuussa vanhoja asuntoja on myyty Suomessa 0,7 % enemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla. Toukokuun huippulukemien jälkeen myös kesäkuussa vanhojen asuntojen kauppoja on tehty enemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa (+2,6 %).

Asuntomarkkinakatsaus kesäkuu 2019: Ympäristöarvot vaikuttavat suomalaisten kodinvalintaan 27.6.2019 07:30:00 EESTTiedote

Ympäristöarvot nousevat entistä enemmän esiin myös kotia valittaessa. Suomalaisista 71 % sanoo, että ympäristöarvot vaikuttavat kodin valintaan uutta kotia ostettaessa. Yksittäisistä ympäristöystävällisistä tekijöistä eniten asunnon valintaan vaikuttaa kodin lämmitysmuoto. Toukokuu oli vilkas kuukausi asuntokaupoilla – vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat 5,1 % edellisvuoden toukokuuhun verrattuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme