Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Asuntotuotantoa mahdollistava asemakaavavaranto on kasvanut pääkaupunkiseudulla

Jaa

Asemakaavavaranto, joka mahdollistaa asuntotuotannon, on kasvanut pääkaupunkiseudulla 2010-luvulla. Vuoden 2018 alussa voimassa olleissa seudun asemakaavoissa oli käyttämätöntä rakennusoikeutta hieman yli 7,7 miljoonaa kerrosneliömetriä. Määrä oli 1,2 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2011. Vuoden 2017 aikana varannon kasvua kertyi pääkaupunkiseudulla yli 200 000 kerrosneliömetriä. Pääkaupunkiseudun reipas asuntotuotantovauhti ei siis ainakaan vielä ole kääntänyt asuntovarannon määrää laskuun.

Espoon kerrostalovaranto on lähes kaksinkertaistunut vuosien 2011 ja 2018 välillä. Suurin osa varannon absoluuttisesta kasvusta on toteutunut kuitenkin Helsingissä, jossa kerrostalovaranto on kasvanut noin 900 000 kerrosneliömetriä. Vantaalla asumisen varanto kokonaisuudessaan on viime vuosina hieman vähentynyt, joskin kerrostalovaranto oli Vantaallakin tämän vuoden alussa suurempi kuin vuosikymmenen alussa. Pääkaupunkiseudun asuntovaranto on kauttaaltaan 2010-luvulla kerrostalovaltaistunut suhteessa pientalovarantoon.

Helsingin Seudun Suuntien uusimmassa numerossa on tarkasteltu asumisen asemakaavavarantoa pääkaupunkiseudulla. Julkaisun valokiilassa on Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymän erityisasiantuntija Heikki Levolan artikkeli aiheesta.

Helsingin seudulla ovat nousseet väestömäärä, asuntojen hinnat ja työllisyysaste

Helsingin Seudun Suunnista selviää myös, että ennakkotietojen mukaan Helsingin seudulla asui maaliskuun lopussa noin 1 479 230 henkeä. Seudun väestö kasvoi tammi–maaliskuussa 4 140 hengellä eli 4 prosenttia enemmän kuin samalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Samaan aikaan KUUMA-kunnat nettosivat asukkaita pääkaupunki­seudulta aiempaa enemmän – 520 henkeä.

Alkuvuoden aikana vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen nousu on jatkunut erityisesti Helsingissä ja Espoossa – vuoden takaiseen verrattuna nousua on noin neljä prosenttia. Lisäksi tammi–maaliskuussa Helsingin seudun työntekijämäärä kasvoi ja työllisyysaste nousi jo 72,5 prosenttiin. Etenkin rakentamisen ja koulutuksen alojen työntekijämäärä nousi.

Lentomatkustajien määrän kasvu kiihtynyt

Helsinki–Vantaan lentoaseman matkustajamäärä kasvoi puolestaan jälleen tammi–maaliskuussa 12 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Matkustajia oli alkuvuonna 4,7 miljoonaa. Kasvuvauhti on kiihtynyt selvästi viimeisen vuoden aikana. Lennoista yli neljä viidesosaa on kansainvälistä liikennettä. Myös matkailijoiden yöpymisten määrä kasvoi tammi−maaliskuussa Uudellamaalla 11 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Ennakkotietojen mukaan kasvuvauhti pysyi suurin piirtein ennallaan.

Helsingin Seudun Suunnat on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä ajankohtaiskatsaus Helsingin seudun kehitykseen. Tietoja päivitetään jatkuvasti ajankohtaiskatsauksen verkkosivuille, jossa seudun kehitystä on kuvattu indikaattoreilla aluetalouden, asunto- ja toimitilamarkkinoiden, hyvinvoinnin, liikenteen ja ympäristön, työmarkkinoiden sekä väestön alueilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:
tutkija Jenni Erjansola, puh. 040 334 1741, e-mail: jenni.erjansola(at)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 040 334 4801, e-mail: tero.j.lahti(at)hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kansainvälisten kiinteistösijoittajien rooli kasvaa pääkaupunkiseudun kiinteistösijoitusmarkkinoilla21.2.2019 13:26:14Tiedote

Ulkomaiset sijoittajat tekivät lähes kaksi kolmasosaa kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen kaupoista Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoilla vuonna 2018. Kiinteistösijoittajat ovat kiinnostuneet erityisesti pääkaupunkiseudusta, jossa tehtiin yli 60 % Suomen kiinteistökaupoista. Syitä kansainvälisten kiinteistösijoittajien kiinnostukseen erityisesti Suomea kohtaan ovat hienoisesti korkeampi nettotuottotaso verrokkimaihin verrattuna hyvä talouskehitys, moniin muihin Euroopan maihin verrattuna jäljessä kulkeva taloussykli, liiketoimintaympäristön vakaus, turvallisuus ja läpinäkyvyys sekä Suomen kuuluminen euroalueeseen. Asiat käyvät ilmi Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tilastojulkaisusta.

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli valtuutettujen aloitteita14.2.2019 00:06:56Tiedote

Kaupunginvaltuuston kokouksessa käytiin keskiviikkoiltana 13.2. laaja aloitekäsittely, jonka aikana käsiteltiin 15 valtuutettujen tekemää aloitetta. Erityisesti valtuutettu Atte Harjanteen aloite liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamiseksi kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä johti pitkään keskusteluun. Tiukan äänestyksen jälkeen asia palautettiin valmisteluun ja kaupungilta edellytetään suunnitelmaa tämän tavoitteen toteuttamiseksi.

Helsingin Mukana-ohjelma hakee systeemisiä ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisyyn12.2.2019 09:00:14Tiedote

Syrjäytyminen on usein kasauma vastoinkäymisiä ja huonoja lähtökohtia. Nuoren ihmisen kohdalla riskit voivat sekoittua viheliäiseksi vyyhdiksi, josta on vaikea erottaa, mikä tekijä oli sen alullepanija. Helsinki käynnistää laajan ja kokonaisvaltaisen Mukana-ohjelman, joka tähtää lasten ja nuorten syrjäytymisen, sen ylisukupolvisen periytymisen ja alueellisen eriytymisen vähenemiseen Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme