HUS

Återflyttningen av enheter till Kirurgiska sjukhuset har inletts

Jaa

I takt med att coronavirusepidemin har stabiliserats har man inom HUS fattat beslut om att sänka beredskapsnivån till nivå 2. Beredskapsnivån är fortfarande hög och kapaciteten att vårda coronaviruspatienter är god. Kirurgiska sjukhuset fungerar som den huvudsakliga vårdenheten för coronaviruspatienter åtminstone över sommaren.

På Kirurgiska sjukhuset vårdas även i ökande omfattning andra patienter än coronaviruspatienter.HUS meddelade i början av april om förflyttningar av enheter som verkat på Kirurgiska sjukhuset och att man inleder vård av coronaviruspatienter på sjukhuset. Alla sjukhusets lokaler behövs inte för vården av coronaviruspatienter och därför kommer de enheter som har varit i tillfälliga lokaler att återvända småningom.

”På sjukhuset finns egna, separata enheter för vården av coronaviruspatienter. Patienter med öron-, näs- och halssjukdomar samt andra patienter kan tryggt komma till mottagningarna och för vårdperioder till Kirurgiska sjukhuset”, säger Erna Kentala direktör för resultatenheten HUS Huvud- och halscentrum.

Polikliniken för öron-, näsa- och halssjukdomar återvänder från Ögon-öronsjukhuset till Kirurgiska sjukhuset den 8 juni 2020. Hörcentralen har återvänt redan tidigare till sina egna lokaler på Kirurgiska sjukhuset och verksamheten vid den kliniska tandvården inleds också. Öronjouren stannar tillsvidare kvar på Ögon-öronsjukhuset.

Verksamheten på Polikliniken för kärlkirurgi flyttar till Kirurgiska sjukhuset från och med den 1 juni 2020.

Ytterligare flyttar i augusti-september

Efter mitten av augusti återvänder enheterna för bröstkörtelkirurgi och blodkärlskirurgi samt resten av enheterna inom öron-, näs- och halssjukdomar till Kirurgiska sjukhuset.

Beredskapen till nivå två

På grund av coronavirusepidemin har HUS verkat under full beredskap det vill säga beredskapsnivå 3 från och med 19 mars 2020. Vid full beredskap mobiliserades nästan alla av sjukhusdistriktets resurser och verksamheten planerades så att den koncentrerades framför allt till att sköta coronavirusepidemin.

Den 29 maj 2020 övergick HUS enligt verkställande direktörens beslut till beredskapsnivå två, det vill säga höjd beredskap. Situationen med avseende på coronavirusepidemin har lugnat sig för tillfället, men det finns fortfarande ett behov att vara förberedd på att coronavirussmittorna ökar och reservera tillräckliga resurser för det. Samtidigt måste man trygga ett så omfattande utbud av hälsovårdstjänster som möjligt för befolkningen inom ramen för de tillgängliga resurserna. För att maximera de andra tjänsterna och för att bibehålla tillräckliga beredskapsresurser inom HUS har en färdplan för resursanvändning färdigställts som sträcker sig ända till hösten.

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme