Messukeskus

Ateria 19 -tapahtumassa keskustellaan ruoan vastuullisuudesta ja kasvisruoasta ammattikeittiössä

Jaa

Ateria 19 -tapahtuma tarjoaa ajankohtaista tietoa sekä foorumin keskustelulle julkisen ruoka-alan ammattilaisten kesken. Tänä vuonna tapahtuman kantaviksi teemoiksi nousevat vastuullisuus, kestävyys ja kasvisruoka ammattikeittiössä. Lisäksi luvassa on puheenvuoroja työyhteisöstä ja -hyvinvoinnista sekä ateriakuljetushankintojen paikallisuudesta. Ateria 19 järjestetään Messukeskuksen Siivessä 5.11.2019.

Ateria 19 järjestetään Messukeskuksessa 5.11.
Ateria 19 järjestetään Messukeskuksessa 5.11.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen avaa tapahtuman ohjelmaosuuden puhumalla kestävästä ruoasta vaikuttamisen keinona julkisella puolella. Julkiset ruokahankinnat vaikuttavat paitsi määrällään myös suunnannäyttäjänä yksityisille tottumuksille ja kulutukselle. Opetusneuvos Marjaana Manninen pureutuu puheenvuorossaan siihen, miten kestävä kouluruokailu tehdään yhdessä.

Julkiset ruokapalvelut voivat tekojensa kautta luoda toivoa ilmasto- ja ympäristöahdistukseen, sillä ruokapalveluilla on merkittävä rooli ympäristöongelmien ratkaisussa. Tutkija-kirjailija Panu Pihkala käsittelee aihetta puheenvuorossaan, joka tarttuu ympäristöahdistukseen ja -toivoon.

Ruokaan liittyviä ympäristövaikutuksia muodostuu sen koko valmistusketjun aikana. Luonnonvarakeskuksen emeritatutkimusprofessori Sirpa Kurppa luo puheenvuorossaan katsauksen siihen, mikä osuus niistä muodostuu alkutuotannossa, jalostuksessa ja kuljetuksessa ja kuinka julkisen sektorin elintarvike- ja ruokapalvelukilpailutuksilla voidaan ohjata yrityksiä toimimaan ympäristövastuullisemmin ja taloudellisemmin.

Ruoan terveellisyys on ruokavalion kestävyyden peruspilari, ja ympäristövaikutusten hallinta ruoan tuotannossa rakentuu sen päälle. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, MMT Merja Saarinen kertoo puheenvuorossaan eri ruokavalioiden mahdollisuuksista vähentää ympäristövaikutuksia terveellisyydestä tinkimättä.

Kasvisruoka liittyy oleellisesti vastuullisuuteen ja kestävyyteen, mutta lisäksi se on vahvasti kasvava trendi, joka vaatii ammattikeittiöltä kykyä vastata kasvisruokavaliota noudattavien asiakkaiden tarpeisiin sekä erilaisten raaka-aineiden käyttöä ja tarjontaa. Helsingin yliopiston Ilmastokestävyys keittiössä -hankkeen tutkimusavustaja Pirjo Apell esittelee Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjaa ja sen julkaisemaa sähköistä reseptipankkia.

Kasvisruokailun lisääntyessä ruokailijat toivovat yhä enemmän kotimaisista raaka-aineista valmistettuja kasvisruokia. Biologi-ravintolakokki FT Päivi Lehtonen esittelee uusien maukkaiden kotimaisten kasviproteiinivaihtoehtojen käyttömahdollisuuksia ammattikeittiöissä. Pro Luomun asiantuntija Aura Lamminparras ja Luomussa vara parempi -hankkeen vastuuhenkilö Heli Jurkkola puolestaan puhuvat luomusta ja miten sillä saadaan lisäarvoa kasvisruokaan.

Vastuullisuuden, kestävyyden ja kasvisruoan lisäksi ohjelmassa on puheenvuoroja myös muun muassa työyhteisöistä, hyvinvoinnista ja ateriakuljetushankinnoista. Kuntien kilpailuttamat kuljetukset ovat hankintalain alaista toimintaa, ja alueellisia pk-kuljetusyrittäjiä voidaan kannustaa tekemään yhteistarjous yhdistämällä kuljetukset sopiviin ”paketteihin”. Näin tuetaan paikallista yrittäjyyttä ja elinvoimaa. Lapinjärven kunnan tekninen johtaja Maria Luoma-aho kertoo esimerkin siitä, kuinka kunnan kuljetukset on kilpailutettu kokonaisuutena.

Tapahtuman koko ohjelma ja mukana olevat yritykset ovat nähtävillä nettisivuilla www.julkinenateria.fi. Median edustajat voivat akkreditoitua Ateria 19 -tapahtumaan sähköpostitse antti.karjunen@messukeskus.com

Lisätietoja: Messukeskus Helsinki, tiedottaja Antti Karjunen, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com.

Ateria 19 on alan toimijoiden yhteinen kontaktifoorumi, jonka kävijöitä ovat kunnan ruokapalvelujohtajat, ruokapalveluiden hankinnoista vastaavat päättäjät ja ravitsemusasiantuntijat. Tapahtuma on avoinna Helsingin Messukeskuksen Siivessä tiistaina 5.11.2019 klo 8.30–16. Tapahtuma on alan ammattilaiskävijöille maksuton, kävijät voivat rekisteröityä tapahtumaan nettisivuilla www.julkinenateria.fi

Avainsanat

Kuvat

Ateria 19 järjestetään Messukeskuksessa 5.11.
Ateria 19 järjestetään Messukeskuksessa 5.11.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus on ihmisläheinen media, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa tai isännöi vuosittain 50 messutapahtumaa ja tuhat kokousta ja kongressia, joihin osallistuu 1,1 miljoonaa vierasta.Tarjoamme messuille, kokouksiin, kongresseihin ja muihin tapahtumiin 7 muuntautuvaa hallia, 40 erilaista kokoustilaa, 21 ravintolaa, uudistuneen tapahtumahotellin ja täydelliset tapahtumapalvelut. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses with 1,1 million visitors annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services. | Messukeskus – A century in the centre of events 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Kongressimessut starttaavat Messukeskuksen syksyn18.6.2020 14:44:45 EESTTiedote

Valtioneuvosto linjasi keskiviikkona 17.6. että yli 500 henkilön sisätilatapahtumia voi elokuusta alkaen järjestää, kunhan tapahtumissa huolehditaan hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja asiakasmäärien rajaamisesta. Tapaamisrajoitusten johdosta maaliskuulta siirtynyt Kongressimessut päästään siis toteuttamaan suunnitelmien mukaisesti 26.-27.8.2020, messuvieraiden ja näytteilleasettajien riskittömään tapahtumaosallistumiseen vahvasti panostaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme