Messukeskus

Ateria 19 -tapahtumassa keskustellaan ruoan vastuullisuudesta ja kasvisruoasta ammattikeittiössä

Jaa

Ateria 19 -tapahtuma tarjoaa ajankohtaista tietoa sekä foorumin keskustelulle julkisen ruoka-alan ammattilaisten kesken. Tänä vuonna tapahtuman kantaviksi teemoiksi nousevat vastuullisuus, kestävyys ja kasvisruoka ammattikeittiössä. Lisäksi luvassa on puheenvuoroja työyhteisöstä ja -hyvinvoinnista sekä ateriakuljetushankintojen paikallisuudesta. Ateria 19 järjestetään Messukeskuksen Siivessä 5.11.2019.

Ateria 19 järjestetään Messukeskuksessa 5.11.
Ateria 19 järjestetään Messukeskuksessa 5.11.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen avaa tapahtuman ohjelmaosuuden puhumalla kestävästä ruoasta vaikuttamisen keinona julkisella puolella. Julkiset ruokahankinnat vaikuttavat paitsi määrällään myös suunnannäyttäjänä yksityisille tottumuksille ja kulutukselle. Opetusneuvos Marjaana Manninen pureutuu puheenvuorossaan siihen, miten kestävä kouluruokailu tehdään yhdessä.

Julkiset ruokapalvelut voivat tekojensa kautta luoda toivoa ilmasto- ja ympäristöahdistukseen, sillä ruokapalveluilla on merkittävä rooli ympäristöongelmien ratkaisussa. Tutkija-kirjailija Panu Pihkala käsittelee aihetta puheenvuorossaan, joka tarttuu ympäristöahdistukseen ja -toivoon.

Ruokaan liittyviä ympäristövaikutuksia muodostuu sen koko valmistusketjun aikana. Luonnonvarakeskuksen emeritatutkimusprofessori Sirpa Kurppa luo puheenvuorossaan katsauksen siihen, mikä osuus niistä muodostuu alkutuotannossa, jalostuksessa ja kuljetuksessa ja kuinka julkisen sektorin elintarvike- ja ruokapalvelukilpailutuksilla voidaan ohjata yrityksiä toimimaan ympäristövastuullisemmin ja taloudellisemmin.

Ruoan terveellisyys on ruokavalion kestävyyden peruspilari, ja ympäristövaikutusten hallinta ruoan tuotannossa rakentuu sen päälle. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, MMT Merja Saarinen kertoo puheenvuorossaan eri ruokavalioiden mahdollisuuksista vähentää ympäristövaikutuksia terveellisyydestä tinkimättä.

Kasvisruoka liittyy oleellisesti vastuullisuuteen ja kestävyyteen, mutta lisäksi se on vahvasti kasvava trendi, joka vaatii ammattikeittiöltä kykyä vastata kasvisruokavaliota noudattavien asiakkaiden tarpeisiin sekä erilaisten raaka-aineiden käyttöä ja tarjontaa. Helsingin yliopiston Ilmastokestävyys keittiössä -hankkeen tutkimusavustaja Pirjo Apell esittelee Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjaa ja sen julkaisemaa sähköistä reseptipankkia.

Kasvisruokailun lisääntyessä ruokailijat toivovat yhä enemmän kotimaisista raaka-aineista valmistettuja kasvisruokia. Biologi-ravintolakokki FT Päivi Lehtonen esittelee uusien maukkaiden kotimaisten kasviproteiinivaihtoehtojen käyttömahdollisuuksia ammattikeittiöissä. Pro Luomun asiantuntija Aura Lamminparras ja Luomussa vara parempi -hankkeen vastuuhenkilö Heli Jurkkola puolestaan puhuvat luomusta ja miten sillä saadaan lisäarvoa kasvisruokaan.

Vastuullisuuden, kestävyyden ja kasvisruoan lisäksi ohjelmassa on puheenvuoroja myös muun muassa työyhteisöistä, hyvinvoinnista ja ateriakuljetushankinnoista. Kuntien kilpailuttamat kuljetukset ovat hankintalain alaista toimintaa, ja alueellisia pk-kuljetusyrittäjiä voidaan kannustaa tekemään yhteistarjous yhdistämällä kuljetukset sopiviin ”paketteihin”. Näin tuetaan paikallista yrittäjyyttä ja elinvoimaa. Lapinjärven kunnan tekninen johtaja Maria Luoma-aho kertoo esimerkin siitä, kuinka kunnan kuljetukset on kilpailutettu kokonaisuutena.

Tapahtuman koko ohjelma ja mukana olevat yritykset ovat nähtävillä nettisivuilla www.julkinenateria.fi. Median edustajat voivat akkreditoitua Ateria 19 -tapahtumaan sähköpostitse antti.karjunen@messukeskus.com

Lisätietoja: Messukeskus Helsinki, tiedottaja Antti Karjunen, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com.

Ateria 19 on alan toimijoiden yhteinen kontaktifoorumi, jonka kävijöitä ovat kunnan ruokapalvelujohtajat, ruokapalveluiden hankinnoista vastaavat päättäjät ja ravitsemusasiantuntijat. Tapahtuma on avoinna Helsingin Messukeskuksen Siivessä tiistaina 5.11.2019 klo 8.30–16. Tapahtuma on alan ammattilaiskävijöille maksuton, kävijät voivat rekisteröityä tapahtumaan nettisivuilla www.julkinenateria.fi

Avainsanat

Kuvat

Ateria 19 järjestetään Messukeskuksessa 5.11.
Ateria 19 järjestetään Messukeskuksessa 5.11.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää tekemällä kasvua kohtaamisista. Tarjoamme messuille, kokouksiin, kongresseihin ja muihin tapahtumiin 7 muuntautuvaa hallia, 40 erilaista kokoustilaa, 21 ravintolaa, uudistuneen tapahtumahotellin ja täydelliset tapahtumapalvelut. Messukeskus järjestää vuosittain 65 messutapahtumaa ja 1500 kokousta ja kongressia, joihin osallistuu yli miljoona vierasta. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. We host 65 exhibitions and 1,500 meetings and congresses each year providing a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services. Over one million visitors take part in the events. | Messukeskus – A century in the centre of events 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Matkailuajoneuvoalalla hyvä syke17.1.2020 08:30:00 EETTiedote

Matkailuajoneuvolla liikkuminen ja lomailu on kasvussa. Ajoneuvomatkailun etuja ovat erityisesti liikkumisen ja olemisen vapaus, soveltuvuus kaikenlaisiin elämäntilanteisiin sekä ympäristölle vähäisempi kuormitus lento- ja risteilymatkustamiseen verrattuna. Lisäksi nykyaikainen suunnittelu mahdollistaa ympärivuotisen ja mukavan liikkumisen. Helsingin Caravan-messuilla kerrotaan ajoneuvomatkailun mahdollisuuksista ja esitellään lähes 200 erilaisiin tarkoituksiin soveltuvaa ajoneuvoa. Caravan-messut järjestetään perjantaista sunnuntaihin 17.– 19.1. Messukeskuksessa Helsingissä.

PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordicissa puhutaan alan vastuullisuudesta ja tulevaisuuden trendeistä17.1.2020 07:55:00 EETTiedote

Pakkaus-, elintarvike- ja muovialan ammattitapahtuma PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic tuo esille alojen tulevaisuutta ja nykyhetkessä vaikuttavia trendejä. Ääneen pääsevät erityisesti vastuulliset tuotantomenetelmät ja materiaalit, sekä tulevaisuuden työnantajat. Tapahtumakokonaisuus PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic järjestetään Helsingissä Messukeskuksessa 11.-12.3.2020.

AJONEUVOMATKAILU ON NYT TRENDIKÄSTÄ – UUTUUDET ESILLÄ HELSINGIN CARAVAN-MESSUILLA15.1.2020 16:31:20 EETTiedote

Matkailuautolla, -vaunulla tai retkeilyautolla matkustamisesta on omatoimimatkailun myötä tullut entistä suositumpaa. Nyt ei enää körötellä autojonoissa vaan nautitaan matkustamisen vapaudesta vaikkapa talvella Lofooteilla surffausmatkalla perheen kanssa. Helsingin Caravan-messuilla kerrotaan ajoneuvomatkailun mahdollisuuksista ja esitellään lähes 200 erilaisiin tarkoituksiin soveltuvaa matkailuajoneuvoa. Caravan-messut järjestetään perjantaista sunnuntaihin 17. – 19.1.2020 Messukeskuksessa Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme