Messukeskus

Ateria 19 -tapahtumassa keskustellaan ruoan vastuullisuudesta ja kasvisruoasta ammattikeittiössä

Jaa

Ateria 19 -tapahtuma tarjoaa ajankohtaista tietoa sekä foorumin keskustelulle julkisen ruoka-alan ammattilaisten kesken. Tänä vuonna tapahtuman kantaviksi teemoiksi nousevat vastuullisuus, kestävyys ja kasvisruoka ammattikeittiössä. Lisäksi luvassa on puheenvuoroja työyhteisöstä ja -hyvinvoinnista sekä ateriakuljetushankintojen paikallisuudesta. Ateria 19 järjestetään Messukeskuksen Siivessä 5.11.2019.

Ateria 19 järjestetään Messukeskuksessa 5.11.
Ateria 19 järjestetään Messukeskuksessa 5.11.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen avaa tapahtuman ohjelmaosuuden puhumalla kestävästä ruoasta vaikuttamisen keinona julkisella puolella. Julkiset ruokahankinnat vaikuttavat paitsi määrällään myös suunnannäyttäjänä yksityisille tottumuksille ja kulutukselle. Opetusneuvos Marjaana Manninen pureutuu puheenvuorossaan siihen, miten kestävä kouluruokailu tehdään yhdessä.

Julkiset ruokapalvelut voivat tekojensa kautta luoda toivoa ilmasto- ja ympäristöahdistukseen, sillä ruokapalveluilla on merkittävä rooli ympäristöongelmien ratkaisussa. Tutkija-kirjailija Panu Pihkala käsittelee aihetta puheenvuorossaan, joka tarttuu ympäristöahdistukseen ja -toivoon.

Ruokaan liittyviä ympäristövaikutuksia muodostuu sen koko valmistusketjun aikana. Luonnonvarakeskuksen emeritatutkimusprofessori Sirpa Kurppa luo puheenvuorossaan katsauksen siihen, mikä osuus niistä muodostuu alkutuotannossa, jalostuksessa ja kuljetuksessa ja kuinka julkisen sektorin elintarvike- ja ruokapalvelukilpailutuksilla voidaan ohjata yrityksiä toimimaan ympäristövastuullisemmin ja taloudellisemmin.

Ruoan terveellisyys on ruokavalion kestävyyden peruspilari, ja ympäristövaikutusten hallinta ruoan tuotannossa rakentuu sen päälle. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, MMT Merja Saarinen kertoo puheenvuorossaan eri ruokavalioiden mahdollisuuksista vähentää ympäristövaikutuksia terveellisyydestä tinkimättä.

Kasvisruoka liittyy oleellisesti vastuullisuuteen ja kestävyyteen, mutta lisäksi se on vahvasti kasvava trendi, joka vaatii ammattikeittiöltä kykyä vastata kasvisruokavaliota noudattavien asiakkaiden tarpeisiin sekä erilaisten raaka-aineiden käyttöä ja tarjontaa. Helsingin yliopiston Ilmastokestävyys keittiössä -hankkeen tutkimusavustaja Pirjo Apell esittelee Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjaa ja sen julkaisemaa sähköistä reseptipankkia.

Kasvisruokailun lisääntyessä ruokailijat toivovat yhä enemmän kotimaisista raaka-aineista valmistettuja kasvisruokia. Biologi-ravintolakokki FT Päivi Lehtonen esittelee uusien maukkaiden kotimaisten kasviproteiinivaihtoehtojen käyttömahdollisuuksia ammattikeittiöissä. Pro Luomun asiantuntija Aura Lamminparras ja Luomussa vara parempi -hankkeen vastuuhenkilö Heli Jurkkola puolestaan puhuvat luomusta ja miten sillä saadaan lisäarvoa kasvisruokaan.

Vastuullisuuden, kestävyyden ja kasvisruoan lisäksi ohjelmassa on puheenvuoroja myös muun muassa työyhteisöistä, hyvinvoinnista ja ateriakuljetushankinnoista. Kuntien kilpailuttamat kuljetukset ovat hankintalain alaista toimintaa, ja alueellisia pk-kuljetusyrittäjiä voidaan kannustaa tekemään yhteistarjous yhdistämällä kuljetukset sopiviin ”paketteihin”. Näin tuetaan paikallista yrittäjyyttä ja elinvoimaa. Lapinjärven kunnan tekninen johtaja Maria Luoma-aho kertoo esimerkin siitä, kuinka kunnan kuljetukset on kilpailutettu kokonaisuutena.

Tapahtuman koko ohjelma ja mukana olevat yritykset ovat nähtävillä nettisivuilla www.julkinenateria.fi. Median edustajat voivat akkreditoitua Ateria 19 -tapahtumaan sähköpostitse antti.karjunen@messukeskus.com

Lisätietoja: Messukeskus Helsinki, tiedottaja Antti Karjunen, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com.

Ateria 19 on alan toimijoiden yhteinen kontaktifoorumi, jonka kävijöitä ovat kunnan ruokapalvelujohtajat, ruokapalveluiden hankinnoista vastaavat päättäjät ja ravitsemusasiantuntijat. Tapahtuma on avoinna Helsingin Messukeskuksen Siivessä tiistaina 5.11.2019 klo 8.30–16. Tapahtuma on alan ammattilaiskävijöille maksuton, kävijät voivat rekisteröityä tapahtumaan nettisivuilla www.julkinenateria.fi

Avainsanat

Kuvat

Ateria 19 järjestetään Messukeskuksessa 5.11.
Ateria 19 järjestetään Messukeskuksessa 5.11.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää mahdollistamalla tuloksellisia kasvokkain kohtaamisia messuilla, kokouksissa, kongresseissa ja muissa tapahtumissa. Messukeskus järjestää vuosittain 65 messutapahtumaa ja 1500 kokousta ja kongressia, joihin osallistuu yli miljoona vierasta. Messukeskuksen omistajayritys Suomen Messut Osuuskunta täyttää 100 vuotta vuonna 2019. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. Annually, 65 exhibitions and 1500 meetings and congresses are held at MessukeskusOver one million visitors take part in the events. The Finnish Fair Corporation, the company that owns Messukeskus Helsinki, celebrates its 100th anniversary in 2019. | Messukeskus – A century in the centre of events 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Helsinki Chemicals Forum’s five themes on chemicals safety selected for debate in the 2020 conference11.12.2019 19:31:15 EETPress release

The discussion topics of the 2020 Helsinki Chemicals Forum conference have this week been proposed by its international Programme Committee and validated by the Advisory Board. The next, twelfth Helsinki Chemicals Forum will be held in Messukeskus convention centre in Helsinki on 4 and 5 June 2020. Its partner, the European Chemicals Agency (ECHA), also offers chemical safety experts and journalists access to its own Conference in the same week, on 2 and 3 June.

Lääkäri 2020 uutuudet: digiteknologia, genomitieto ja uudenlaiset hoitomenetelmät11.12.2019 09:47:07 EETTiedote

Lääkäri 2020 on Suomen suurin lääkärien, lääkealan ja terveysalan vaikuttajien kohtaamispaikka ja vuoden tärkein lääkäreiden koulutustapahtuma. Näyttelyn oheisohjelma esittelee lääketieteen ja terveydenhoidon uusimmat ratkaisut. Aiheina ovat muun muassa hyvinvoinnin edistäminen mittaamalla ja genomitiedon avulla sekä uusien teknologioiden ja hoitomenetelmien hyödyntäminen terveydenhuollossa. Lääkäreille suunnattu Lääkäri 2020 -tapahtuma on avoinna 8.-10.1. Messukeskuksessa Helsingissä.

Matkamessujen ohjelmassa esillä vastuullisuus, maata pitkin matkustaminen ja partnerimaa Viro4.12.2019 08:00:00 EETTiedote

Pohjoismaiden suurimman matkailualan tapahtuman Matkamessujen ohjelman julkistus on aloitettu. Ohjelmassa näkyy entistä voimakkaammin vastuullinen matkailu. Myös Matkamessujen partnerimaa Viro on näyttävästi esillä ohjelmassa. Matkamessut järjestetään Helsingissä Messukeskuksessa 16.-19.1.2020. Matkailun trendit ja matkailun merkitys muuttuvassa yhteiskunnassa ovat voimakkaasti esillä Matkamessuilla. Matkailuteollisuus tuottaa 10 % maailman bruttokansantuotteesta ja työllistää maailmanlaajuisesti joka kymmenennen ihmisen, mutta turismin kasvaessa maapallon kestokyky on kuitenkin koetuksella. Kuinka vastuullisuus tulisi ottaa huomioon matkailuteollisuudessa? Onko vastuullisuus ja kestävyys muuttumassa ”uudeksi normiksi” matkailualalla? Matkailualan ammattilainen ja The Global Sustainable Tourism Councilin Ruotsin edustaja Jeppe Klockareson pohtii puheenvuorossaan matkailun haasteita, mahdollisuuksia, sekä Ruotsin #flygskam -ilmiötä Inspiration Stagella torstaina 16.1. kello 12.30. Samaa

Opiskelijoiden aktiivista osallistumista palkittiin Studia-messuilla3.12.2019 16:18:39 EETTiedote

Studia-messuilla jaettiin stipendejä aktiivisille ja ansioituneille lukiolaisille, jotka ovat tehneet huomattavaa työtä koulunsa toiminnan edistämiseksi. Messukeskuksen lahjoittamasta 4000 euron summasta jaettiin neljä stipendiä, jotka myönnettiin Jyväskylän Lyseon lukion Let’s Get Global -projektin kahdeksanhenkiselle ydinryhmälle, Helsingin normaalilyseon lukion opiskelijakunnan hallitukselle, Sysmän lukion opiskelijakunnan hallitukselle sekä Luostarivuoren Lyseon opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Kasper Vienanlinnalle. Lukiolaisten jatkokoulutustapahtuma Studia järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 3.–4.12.2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme