ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiöELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Att äta tillsammans väcker den finländska matkulturen

Dela
Den finländska mat- och dryckeskulturen är på frammarsch. Firandet av Finland 100-år eskalerar under sommaren och hösten. Sommarsäsongen inleds med färsk potatis på midsommarbordet. På sommarvillorna samlas man kring borden med rökt fisk, grillkorv och bastuöl. Man bjuder gärna in grannarna på sommarens första jordgubbstårta eller blåbärspaj. Sommarens alla evenemang samlar också folk kring borden.

Numera diskuteras mat och dryck mer än tidigare. Mediebevakningen visar att maten och dryckens förmåga att förena mänskor har blivit ett stort samtalsämne. Samtidigt har vi börjat inse vilken rikedom vi har i vår egen matkultur. Vi har genuin och trygg mat, vi har alltid ätit i säsong, vårt vatten är rent och skogens skafferi är välfyllt. Och det finns många kunniga mataktörer.

Ibland hettar det till i matfrågor, men det finns också vissa teman som alla är överens om: När rågbrödet valdes till Finlands nationalrätt protesterade ingen, säger ELO-stiftelsens direktör Seija Kurunmäki. Och alla är överens om att sommarsäsongen inleds med de första inhemska nypotatisarna. Alla vet att ett glas kall mjölk passar till blåbärspajen och att bastuölen ska vara kall. Och den allmänna opinionen är att alla allt oftare borde äta tillsammans med andra.

Vår särpräglade dryckeskultur – koppla av med en bastuöl

Till skillnad från kontinentens dryckeskultur är mjölk och vatten de vanligaste måltidsdryckerna hos oss. En förklaring är att mjölken i Finland är en viktig lantbruksprodukt, liksom vinet är det i Centraleuropa. Traditionellt hör även öl till vår dryckeskultur.

 Alkoholdrycker gjorda på bär, örter och säd har blivit en viktig exportprodukt. I gengäld importerar vi ett rikt utbud viner. Intresset ökar för hur man kombinerar vin och mat. Att tillsammans njuta och prata om drycker har blivit populärt. Även om våra dryckesvanor blir mer lik de europeiska har vi ändå som folk vissa särdrag.

Forskaren i social gemenskap, sociologen Antti Maunu, säger att självreglering hör till den finska dryckeskulturen. Vi dricker inte till vardags. Alkohol hör inte till det dagliga livet. Däremot kan ett glas höra till då man vill koppla av. Det goda drickandet fungerar som smörjmedel i sociala situationer och bygger broar. När man under semestern kopplar av från jobbet kan man ta sig ett glas vid måltider och utflykter. Hos oss är det då fest, medan det i Centraleuropa är en del av vardagen. 

Maunu, som länge forskat i alkoholens verkningar, vet att alkohol även kan bränna broar och åstadkomma utslagning. Att såväl maximera nyttan som att minimera skadorna och att förstå vardera är bra som rättesnöre för såväl finländare som andra européer, påminner Maunu. Den finländska bastun har en speciell plats i våra hjärtan. Basturitualerna och gemenskapen förenar. Bastuölen är ett viktigt element i vår dryckeskultur.

Matjippon den sjätte varje månad

Under jubileumsåret Finland 100 är projektet Vi äter tillsammans ett spjutspetstema.Att utse den sjätte dagen varje månad till en speciell temadag har fått finländarna till bords. Slutspurten börjar nu och självständighetsdagen 6.12 är jubileumsårets höjdpunkt. Sommaren inleddes med grillpremiär den 6 maj. Hela Finland drack kaffe den 6 juni.

Den 7 juli är nationalpoeten Eino Leinos dag. Då uppmanas medborgarna bjuda in sina grannar, hålla tal för finsk mat och dryck samt höja en skål för Finland. Man väljer själv vad man skålar i; mjölk, jordgubbssaft, öl, skumvin eller någonting annat så länge man gör det tillsammans.

I slutet av sommaren firas för första gången blåbärspajens dag. Den 6 augusti uppmanas alla baka och äta blåbärspaj. Blåbärspajen har sin givna plats i det finländska köket och våra vilda blåbär har sin speciella smak och anses vara hälsobringande superfood. Den 6 september är det dags för världsrekord i att äta ekologisk gröt.

Mat och dryck från hela Finland presenteras på Herkkujen Suomi -Delikatessernas Finland på Järnvägstorget i Helsingfors 3–5.8.17. Samtidigt pågår ölfestivalen Syystober med inhemska ölproducenter. Årets tema för Delikatessernas Finland är “Vi äter tillsammans”.

Notera 26.8.2017. Världens största byfester ordnas den 25–27 augustidå det endast återstår 100 dagar till självständighetsdagen 6 december. Hundratals jippon ordnas i hela landet. Körer sjunger i nationalparkerna och man äter tillsamman under bar himmel i många städer. Alla ska ha möjlighet att äta tillsammans med någon. 

Läs mer på www.syödäänyhdessä.fi Bekanta dig också med Syödään yhdessä-kalendern.

  1.   Syödään yhdessä –tutkimus (på finska)
  2.   Humalan tällä puolen–tutkimus, pdf (på finska)
  3.   Forskningsrapport om öl: Norm Shopper Decision Tree 2013 

Samarbetspartner i projektet Vi äter tillsammans per 11.6.2017

A-Lehdet, Alko, Altia, Ammattikeittiöosaajat Ry, Ammattikorkeakoulu Savonian Restonomiopiskelijat, Anton&Anton, Apetit, Arabia, Arkea, Asukastalo Mylläri, Kvartershuset Mjölnaren, Atria, Avecra, Boreal, Chipsters, Creatimagia, Dieta, Docart, Eat My Turku, Elo-Säätiö - Elo Stiftelsen, Eläkeliitto, Eskimo, Espoo Catering, ETL, Elintarviketeollisuusliitto, Euroopan Kulttuuriympäristöpäivät, Europeiska kulturmiljödagarna, Evl, Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, Family Matters, Fazer, Finlayson, Finnair, Finpro, Fiskars, Folkhälsan Välfärd Ab, Food from Finland, Food&Fun, Fredman Group, Gastronomien Seura, Haaga-Helia, Halti, Helsingin Mylly, Helsingin Yliopiston Kotitalousopettajaopiskelijat, HK, Hotelli- Ja Ravintolamuseo, Hotell- och restaurangmuseet, HUS, Hyvää Suomesta, Gott från Finland, Invalidisäätiö, Invalidstiftelsen, Itämeren Alueen Terveet Kaupungit Ry,Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun Restonomiopiskelijat, Kadia, Kajaanin Mamselli, Kalliolan Setlementtitalo, Kanresta, Kanta-Hämeen Savolaiset Ry, Katajanokkaseura Ry, Skatuddssällskapet rf, Katalonian Suomalaisten Suomi100–Juhlatoimikunta, Keittiömestarit, Keliakialiitto Ry, Kestävän Kehityksen Toimikunta, Kommissionen för hållbar utveckling, Kiddielicious Kitchen –Blogi, Kihniön Kunta, Kihniö Kommun, Kirkkohallitus, Kyrkostyrelsen, Kotipizza, Kulttuurirahasto, Kustavin Kunta, Gustavs Kommun, Kuusamon Kaupungin Ateriapalvelut, Koulutuskeskus Salpaus,Katajanokkaseura Ry, Kekkilä, Laihian Mallas, Lamminsahti, Leijona Catering, Leipätiedotus,Liiveri Ry, Lopen Kunta, Loppi Kommun, MLL, Mannerheims Barnskyddsförbund, MMM, Jord- och skogsbruksministeriet, Maa- ja Kotitalousnaiset, Maaseudun Sivistysliitto, Maaseudun Tulevaisuus,Maito ja Terveys Ry, Mjölk och Hälsa rf, Mara, Martat, Martha, Finlands svenska marthaförbund r.f.,Metsähallituksen Luontopalvelut - Forststyrelsens naturtjänster, Metsästäjäliitto - Jägarförbundet, MTK - Jord- och skogsbruksproducenternas centralförbund MTK ry, Myllyn Paras, Myrsky Lasten Ja Nuorten Säätiö - Stormvind Barn och Ungdomsstiftelsen, Naturpolis, Nurmijärven Kunta - Nurmijärvi kommun, OPH - Utbildningsstyrelsen, PTY, Palmia,  Palvelukeskus Helsinki - Helsingfors stads servicecentral, Panimoliitto, Paulig, Perheet Safkaa, Perho Liiketalousopisto, Pernod Ricard Finland, Pielaveden Kunta - Pielavesi kommun, Pienpanimoliitto, Pietarsaaren Kaupunki - Jakobstad, Polli Ry, Pore Ry, Porvoon Kaupunki - Borgå stad, Porvoon Vanhempainyhdistykset Ry, Pro Luomu, ProAgria, ProKala - Pro Fisk RF, Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymä, Päijät-Hämeen Sosiaali- ja Terveysturva Ry, Päiväkoti Ankkalampi - Daghemmet Ankdammen, Päiväkoti Melli, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy - Huvudstadsregionens Återanvändningscentral, Ravitsemustaidoilla Hyvinvointia Päijät-Hämeeseen, Ravintola ABC - ABC-Restaurang, Reilu Kauppa Ry - Rättvis handel rf, Rieskalähteen Vanhempainyhdistys Ry, Roihuvuoren Palvelukeskus -Kasbergets servicecentral, Rosso Ravintolat - Restaurang Rosso, Rotisseurs Fi, Rudolfin Palvelutalon Majakkatiimi, Ruokakulttuurikeskus Ruukku - Centrum för matkultur, Ruokatieto - Föreningen Matinformation, SLC, Sanoma, Satakunnan Museo, Satakuntaliitto - Satakuntaförbundet, Sauna from Finland, Savukosken Kehittämisyhdistys Syty, SEK, Siemenperunakeskus - Finska Centralen för Utsädespotatis Ab, Sinebrychoff, Suomen 4H, Suomen Chaine Des Rotisseurs, Suomen Kylätoiminta ry - Byaverksamhet i Finland rf (SYTY), Suomen Latu, Suurlähetystöt, Suomen Metsäyhdistys, Finska Forstföreningen rf , Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter, Suomi 100 - Finland 100 år, Suomi syö ja juo, Svenska Kulturfonden i Björneborg, Sydänliitto - Finlands Hjärtförbund rf, Talonpoikaiskulttuurisäätiö,Tampere Tutuksi Työterveyslaitos, Tampereen Paistinkääntäjät, Tampereen Voimia, Tapiola Toimii Ry, Teen Ystävät, This is Finland, THL - Institutet för hälsa och välfärd, Turun Messu- ja Kongressikeskus - Åbo Mässcentrum Ab, UM, Unicafe, Vaara-Karjalan Leader Ry, Vaasan, Valio, Vantaan Aikuisopisto - Vanda Vuxenutbildningsinstitut,Vantaan Kuntalaispalvelut ja Katrinebergin Kartano, Visit Finland, Visit Helsinki, Visit Sulkava, VR, Yhteinen Pöytä,  Yhteismaa, Yksi Elämä - Ett Liv, Ympäristöministeriö - Miljöministeriet

Nyckelord

Kontakter

ELO-stiftelsen


Direktör Seija Kurunmäki
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi tel. 0400 460894


Projektchef Sini Garam
sini.garam@elo-saatio.fi, tel. 050 5870929


Informatör Susanna Haavisto
susanna.haavisto@elo-saatio.fi, tel. 040 5060185


Forskare, pol.dr. Antti Maunu
maunuan@gmail.com tel. 040 832 5057

Bilder

Dokument

Länkar

Om

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Pajuniityntie 11
00320 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi

Kort om projektet Vi äter tillsammans

Att äta tillsammans befrämjar välmående och är angenämt. Trots det visar en enkät att man i Finland oftare äter ensam än i något annat europeiskt land. Det här vill man med gemensamma krafter ändra på nu under Finland 100- jubileumsåret. Projektet koordineras av ELO-stiftelsen, d.v.s. stiftelsen för finländsk matkultur,                 

Världens största byfester ordnas den 25–27 augusti runt om i landet.

Mer information: www.syodaanyhdessa.fi/pa-svenska/ samt Facebook: https://www.facebook.com/syodaanyhdessa/ 

Över 150 aktörer samarbetar inom projektet Vi äter tillsammans. Här finns företag, organisationer och andra sammanslutningar.

Också många privatpersoner har aktiverat sig för att samla familj, vänner och bekanta kring ett och samma bord. Den sjätte dagen varje månad firas något speciellt. Tema för hundratals evenemang under jubileumsåret är #syödäänyhdessä #viätertillsammans  

Följ ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote

Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote

Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye