Stara

Aura-autojen Apuri voitti Staran innovaatiokisan

Jaa

Team Karttis Karttakeskuksesta ylsi voittoon StreetReboot-innovaatiokisan huipentaneessa hackathonissa 6.-7.10. Karttiksen kehittelemä Apuri ehdottaa optimoituja ajoreittejä talvikunnossapidon töihin. Palvelu yhdistelee keli- ja työtietoja sekä tietoa katujen hoitoluokituksista.

Voittoisan Team Karttiksen kuvasi Teemu Heljo.
Voittoisan Team Karttiksen kuvasi Teemu Heljo.

Voittaneen tiimin ideaa kehitellään kohti tuotantokäyttöä 20 000 euron pilottiprojektina Helsingin Kalasatamassa talvella 2017–2018. Karttiksen tiimiin kuuluvat teknologiajohtaja Hannu Korhonen, Senior Developer Jan Wolski ja Full Stack Developer Ville Tenhunen.

Apuri on suunniteltu siten, että sen jatkokehittely ja yhdistely muihin palveluihin on helppoa. Siihen voidaan liittää koneoppimista ja tekoälyä, jolloin se tekee yhä saumattomampaa yhteistyötä kuskin kanssa. Palvelu on myös sovellettavissa muihin toimintoihin kuin talvikunnossapitoon.

Apuri ehdottaa, missä järjestyksessä kadut kannattaisi hoitaa, mutta päätös jää aina kuskeille. Palvelu osaa esittää jatkoehdotuksia kuskin päätöksen pohjalta.  

– Karttiksen valttina oli käyttäjälähtöisyys ja ihmistoiminnan huomioiminen. He myös kutsuivat muut yritykset kehittämään palvelua yhdessä kanssaan, kertoo kilpailun tuomaristoon kuulunut Staran logistiikan yksikönjohtaja Sami Aherva.

Kunniamaininnan kisassa saivat Oulun yliopiston tiimi Medintrex, jonka työ keskittyi myös talvihoidon töiden ennakointiin sekä ohjelmistoyritys Twenty Hexagonsin tiimi, jonka ehdotus sujuvoittaisi autojen siirtoa katujen kevätpesun aikaan.

Arvokkaat tietovarannot auki

Loppukilpailun kahdeksan tiimiä saivat työstettäväkseen raakadataa, jota Staran hyötyajoneuvot ovat keränneet tekemästään työstä ja kulkemistaan reiteistä. Kisassa dataosaajat jalostivat useista eri datalähteistä tietoa ja uusia palveluja, palvelukonsepteja ja liiketoimintamalleja.

Raakadataa on kerätty Staran hyötyajoneuvoihin kiinnitetyillä antureilla sekä kuljettajien mobiilisovelluksilla. Hyötyajoneuvojen käytön tehostamisen lisäksi kisa toimi koelaboratoriona kaupungin tietovarantojen avaamiselle ja uudenlaiselle yhteistyölle dataosaajien ja kaupungin kesken. Tavoitteena on sekä parantaa kaupungin palveluja että luoda yrityksille liiketoiminnan mahdollisuuksia.

Innovaatiokilpailu on osa isompaa kokonaisuutta, jolla Helsingistä rakennetaan älykästä kaupunkia. Jatkoa seuraa pian, sillä innovaatiokisan jatko-osa StreetReboot 2 järjestetään 24-25.11.2017 osana Hackjunction-tapahtumaa Otaniemessä.

Taustalla 6Aika-strategia

StreetReboot-kilpailu on osa kaksivuotista Euroopan unionin aluerahaston tukemaa Massadata kaupunkiympäristön ja -liikenteen kehittämisessä sekä innovaatioalustana palvelulle ja liiketoiminnalle -hanketta, jossa Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara, Tampereen kaupunki ja Tampereen yliopiston tutkimus- ja koulutuskeskus Synergos edistävät kaupunkien tuottaman massadatan hyödyntämistä yhdessä yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Hanke liittyy maamme suurimpien kaupunkien 6Aika-strategiaan, joka edistää tiedolla johtamista sekä avoimien ja älykkäiden palveluiden kehittämistä massadatan pohjalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikönjohtaja Sami Aherva, Stara
Puh. 050 559 1929
sami.aherva@hel.fi

Teknologiajohtaja Hannu Korhonen, Karttakeskus
hannu.korhonen@karttakeskus.fi
Puh. 050 442 0972

Kuvat

Voittoisan Team Karttiksen kuvasi Teemu Heljo.
Voittoisan Team Karttiksen kuvasi Teemu Heljo.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Stara
Stara
Ilmalankuja 2 L, PL 1660
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 17000http://www.hel.fi/stara

Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos – rakentamisen, ympäristönhoidon ja logistiikan moniosaaja. Se huolehtii Helsingin siisteydestä, toimivuudesta ja vehreydestä. Staran hoidossa on noin 70 % Helsingin kaduista ja puistoista. Liikelaitoksessa on lähes 1 500 työntekijää ja sen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stara

Kaupungin työkoneiden päästöt pienentyneet merkittävästi25.5.2018 09:40Tiedote

Kaupungin työkoneet ja muut ajoneuvot siirtyvät vauhdilla biopolttoaineisiin. Päästövähennykset ovat jo nyt huomattavia, vaikka vasta osa kaupungin ajoneuvoista on käyttänyt biopolttoaineita kesästä 2017. Nämä biopolttoaineella kulkevat työkoneet ovat tuottaneet huhtikuun 2018 loppuun mennessä 1 160 tonnia aiempaa vähemmän hiilidioksidia. Se tarkoittaa yli 20 prosentin vähennystä Staran ajoneuvojen yhteenlasketuista hiilidioksidipäästöistä. Myös haitalliset lähipäästöt vähenivät tuntuvasti, kun fossiilisten polttoaineiden käyttö väheni.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme