Stara

Aurataanko Helsingissä lunta tänä talvena? Osallistu leikkimieliseen kisaan!

Jaa

Staran ensilumikisa tulee varmemmin kuin lumi! Viime vuonna kisa päättyi ratkaisemattomana, mutta miten käy tällä kertaa? Staran perinteisessä kisassa arvuutellaan päivää, jolloin aurausta vaativa ensilumi sataa Helsinkiin.

Staran aurat puhdistavat Mannerheimintietä lumesta. Kuva: Niklas Sjöblom.
Staran aurat puhdistavat Mannerheimintietä lumesta. Kuva: Niklas Sjöblom.

Aurattava ensilumi on Helsingissä satanut useimmiten marraskuun puolivälin jälkeen, mutta 2010-luvulla lumi on saatu vasta vuodenvaihteen jälkeen peräti kolmena talvena. Viime talvi oli vieläkin historiallisempi, sillä aurausta vaativaa lunta ei käytännössä satanut koko talvena. Vaikka maa peittyi välillä valkoiseksi, aurauskalustoa ei tarvittu katujen ja reittien avaamiseen.

– Viime talvena pidimme kadut turvallisina ja ajokunnossa liukkaudentorjunnalla eli hiekoittamalla ja välillä suolaamalla. Suksipari arvottiin kaikkien kilpailuun osallistujien kesken. Toivon todella, että tänä talvena saamme kaupunkiin pysyvän lumen ja sen valaisevan vaikutuksen, Staran yksikönjohtaja Ville Alatyppö sanoo.

Talven lumimäärien näin suuri vaihtelu asettaa isoja haasteita talvihoitoon varautumiselle, sillä kalusto ja henkilöstö pitää osata mitoittaa myös runsaslumisiin talviin. Myös kovimmat lumitalvet on koettu 2010-luvulla. Ilmastonmuutos sekä nostaa lämpötiloja että lisää ääri-ilmiöitä kuten lumimyrskyjä.

Osallistu kisaan Staran verkkosivuilla 27.11. mennessä

Kisan sääntöjen mukaan ensilumi katsotaan sataneeksi, kun kolme Staran kuudesta hoitopiiristä ryhtyy lumitöihin. Aura-autoja tarvitaan, kun sulamatonta lunta kertyy maahan viitisen senttiä. Kilpailuun voi osallistua Staran verkkosivuilla osoitteessa www.hel.fi/stara tai verkkolomakkeella >

Ensilumikisan vastausaika päättyy perjantaina 27. marraskuuta 2020. Jos ensilumi aurataan ennen vastausajan päättymistä, hyväksytään viimeistään lumisadetta edeltävänä päivänä saapuneet vastaukset. Jos vastaaja jättää arvauksia useamman kuin yhden, vain ensimmäinen arvaus otetaan huomioon. Oikein arvanneiden kesken arvotaan vapaavalintainen suksipaketti.

Liukasta jo ennen ensilunta

Alatyppö muistuttaa, että jo nyt on syytä olla varovainen liikenteessä, sillä tienpinnat ovat liukkaita heti yöpakkasten alettua. Myös kaduille putoavat lehdet voivat lisätä liukkautta.

Stara hoitaa talvityöt noin 70 prosenttisesti Helsingin katualasta. Yksityiset urakoitsijat vastaavat lopusta. Haastavimmat lumityöt kantakaupungin kapeilla ja täyteen pysäköidyillä kaduilla ovat Staran vastuulla.

Kovien lumisateiden aikaan työt priorisoidaan niin, että asuntokatujen vuoro tulee pääkatujen ja joukkoliikennekatujen jälkeen. Yhä uuden lumen sataessa syrjäisempien asuntokatujen auraus väistämättä viivästyy.

– Meille on tärkeää, että voimme huolehtia turvallisista olosuhteista kaikille liikkujille, mutta työjärjestyksessä korostuu pääkatujen ja joukkoliikenteen sujuminen sekä jalankulun turvallisuus, Alatyppö sanoo.

Palautetta katujen ja viheralueiden hoidosta voi antaa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelun (puh. 09 310 22 111) ja kaupungin palautejärjestelmän kautta. Tätä kautta palaute päätyy kunkin alueen hoidosta vastaavalle taholle, myös Staralle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot kilpailuista:
viestintäpäällikkö Päivi Seikkula
paivi.seikkula@hel.fi
Puh. 050 4280 516

Lisätiedot lumitöihin varautumisesta:
yksikönjohtaja Ville Alatyppö
ville.alatyppo@hel.fi
Puh. 040 334 5430

Kuvat

Staran aurat puhdistavat Mannerheimintietä lumesta. Kuva: Niklas Sjöblom.
Staran aurat puhdistavat Mannerheimintietä lumesta. Kuva: Niklas Sjöblom.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Stara
Stara
Ilmalankuja 2 L, PL 1660
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 17000http://www.hel.fi/stara

Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos – rakentamisen, ympäristönhoidon ja logistiikan moniosaaja. Se huolehtii Helsingin siisteydestä, toimivuudesta ja vehreydestä. Staran hoidossa on noin 70 % Helsingin kaduista ja puistoista. Liikelaitoksessa on lähes 1 500 työntekijää ja sen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. www.hel.fi/stara

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stara

Helsingin ensilumikisa ratkesi – veikkauksia saapui yli 1 200, voittajalle suksipaketti5.1.2021 11:17:53 EET | Tiedote

Helsingin perinteinen ensilumikisa ratkesi tiistaina 29.12.2020, kun lumitöitä tehtiin auraamalla pääkadut ja tärkeimmät kävelyn ja pyöräilyn reitit. Kisa keräsi tällä kertaa yli 1 200 arvausta ensilumen tulosta. Arvonnassa onni suosi Kristina Kurténia Punavuoresta. Hän sai palkinnoksi suksipaketin. Haastetta Helsingin katujen talvihoitoon tuovat ääripäästä toiseen vaihtelevat talvet. Meidän tulee varautua ihan kaikenlaisiin olosuhteisiin, toteaa Staran yksikönjohtaja Ville Alatyppö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme