Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Aurinkoiset kevätpäivät lisäävät polttopuiden tekemiseen liittyviä vakavia käsivammoja

Jaa

Käsikirurgian ylilääkäri Olli Leppänen on huolissaan viimeisten viikkojen aikana kasvaneesta käsivammojen määrästä. Tänä keväänä on erityisen tärkeää olla varovainen polttopuita tehdessä, sillä koronavirusepidemian edetessä terveydenhuolto kuormittuu muutenkin.

Kevät on polttopuiden tekemisen aikaa. Lähes 80 prosenttia kaikista sirkkelien ja klapikoneiden aiheuttamista vakavista käsivammoista ajoittuu huhti-toukokuulle.

– Kevät on aikaisessa ja niin ovat käsivammatkin. Viimeisen viikon aikana olemme joutuneet hoitamaan useampaa polttopuun tekemiseen liittyvää käsivammaa päivässä, sanoo käsikirurgian ylilääkäri Olli Leppänen Taysista.

Leppänen epäilee, että aurinkoisen sään lisäksi vammojen suureen määrään vaikuttaa se, että suomalaisilla on nyt aikaa tehdä polttopuita, kun koronavirus rajoittaa muita kiireitä.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuualueella, jonne käsikirurgiakin kuuluu, on vähennetty kiireetön hoito vähäiseksi. Koko henkilökuntaresurssi käytetään nyt koronavirusepidemiaan valmistautumiseen sekä päivystystoiminnan turvaamiseen.

Käsivammojen hoito vaatii paljon resursseja

Vakavat käsivammat ovat paljon resursseja kuluttavaa toimintaa. Leikkaus itsessään sekä jatkohoito osastolla vievät enemmän aikaa kuin äkkiseltään arvaisi.

– Sormen takaisinistutustoimenpide saattaa varata leikkaussalin yli kymmeneksi tunniksi, Leppänen kertoo.

Toistaiseksi Taysissa on mahdollisuus ylläpitää tavanomaista ympärivuorokautista päivystystä. Epidemian edetessä sairaalan palveluiden tilannetta jouduttaneen kuitenkin arvioimaan uudelleen.

Polttopuiden tekemisessä kannattaa olla nyt erityisen tarkkana. Leppänen suosittelee olemaan tänä keväänä sirkkelien ja klapikoneiden kanssa varovaisempi kuin koskaan.

– Sirkkelin suojavälineiden tulee olla kunnossa, ja klapikoneella saavat työskennellä vain yhdet kädet kerrallaan. Näin vältettäisiin noin joka toinen vakavista vammoista.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Olli Leppänen, käsikirurgian ylilääkäri, Tays
03 311 67745
etunimi.sukunimi@pshp.fi

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Koronaan sairastuneiden kontakteja selvitetään sähköisellä kyselyllä – nopeuttaa altistuneiden jäljittämistä15.5.2020 07:26:50 EESTTiedote

Koronatartunnan jäljittäminen on tärkeää epidemian hillitsemiseksi. Tähän saakka Pirkanmaan sairaanhoitopiirin jäljitystiimi on soittanut koronatartunnan saaneille henkilökohtaisesti ja kartoittanut, mistä potilas mahdollisesti on saanut tartunnan ja keitä muita virukselle on voinut altistua. Nyt asiakas voi täyttää koronajäljityskyselyn OmaTays-palvelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme