Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Aurinkovoimabuumi hämmentää maanomistajia – vuokrasopimuksiin apua MTK:lta

Jaa
Aurinkovoimahankkeiden määrä on kuluvana talvena lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun. Tämä on näkynyt MTK:n jäsenille aurinkovoimahankekehittäjien yhteydenottoina koskien maanvuokraamista. Hankkeiden kokoluokka vaihtelee muutamista hehtaareista useisiin satoihin hehtaareihin.

”Useammille maanomistajille maanvuokraaminen aurinkovoimalan kaltaiseen ja kokoiseen hankkeeseen on ainutkertainen tilanne. Sen takia maanomistajalla on ollut selvä ja kasvava tarve saada asiantuntijatukea sopimusneuvotteluihin” ympäristöjuristi Jenni Hunnakko MTK:sta sanoo. 

Aurinkovoimasta on tullut tuulivoiman lisäksi toinen tärkeä uusiutuvan energian lähde, jonka avulla voidaan korvata fossiilista energiantuotantoa sekä lisätä energiaomavaraisuuttamme. Molemmat tuotantomuodot vaativat sekä voimaloille että sähkön siirtolinjoille huomattavan määrän maa-alaa.

MTK on laatinut maanomistajien tueksi mallisopimuksen aurinkovoiman maanvuokraa varten. Mallisopimusta voi käyttää tukena omissa sopimusneuvotteluissa. Mikäli vuokrasopimus aurinkoenergian tuottamisesta kiinnostaa, kannattaa maanomistajien kilpailuttaa eri toimijoita.

Sopimukset on mahdollista laittaa MTK:lle kommentoitavaksi osoitteeseen maanvuokrasopimukset@mtk.fi. Kommentoimme sopimusta jäsenpalveluna yhden kerran voimalahanketta kohti. Jäsenmaksuun sisältyvä kommentointipalvelumme on suunnattu MTK-yhdistysten ja metsänhoitoyhdistysten jäsenille. Mikäli sinulla on kysymyksiä liittyen sopimusmalliin, aurinkovoimaan tai maanvuokraan, voit olla yhteydessä MTK:n asiantuntijoihin.

Lisätietoja:

Jenni Hunnakko, juristi, ympäristö, 050 301 5638

Juho Ikonen, maankäytön asiantuntija, 050 567 4103

Anssi Kainulainen, energia-asiantuntija, 050 596 1541

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:lta vahva tuki parlamentaarisen maataloustyöryhmän suosituksille29.3.2023 10:28:47 EEST | Tiedote

MTK kiittää eduskunnan parlamentaarista maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmää alan keskeisten ongelmien tunnistamisesta sekä esityksistä niiden korjaamiseksi. Arviointiryhmä julkisti loppuraporttinsa keskiviikkona. ”On arvokasta, että kaikissa eduskuntapuolueissa nähdään politiikan ja ruokamarkkinoiden muutostarpeet. Raportti antaa vahvan perustan tulevan hallituksen maatalouspolitiikalle”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

Metsänomistajien luottamus talouteen kääntyi positiiviseksi27.3.2023 11:55:38 EEST | Tiedote

Metsänomistajien luottamus talouteen on uudistetun Metsätutka-kyselyn mukaan parantunut, mutta toisaalta metsää omistavien maanviljelijöiden oma taloudellinen tilanne nähdään edelleen alhaisena. Alle kolmasosalla metsänomistajista oli puunmyyntiaikeita tälle vuodelle, kun taas aktiiviviljelijöistä jopa yli puolella oli puunmyyntiaikomuksia. Metsänomistajat odottavat puun hinnan nousun jatkuvan edelleen.

MTK:n metsäpoliittiset ilmastokeinot tarjoavat konkretiaa hiilinielukeskusteluun – Monipuoliset panostukset metsiin kannattavat24.3.2023 13:53:43 EET | Tiedote

MTK julkaisi tammikuussa metsäpoliittiset ilmastokeinonsa. Värikäs hiilinielukeskustelu on noussut vaalikevään alla valtakunnalliseksi pääpuheenaiheeksi ja keskustelu jatkuu pitkään vaalien jälkeen. ”Metsän hakkuiden rajoittamiselle varsinkaan yksityismetsissä ei ole perusteita. Kaikkien vastuulla on kuitenkin metsänhoidon laatuloikka”, valtakunnallisilla yhteismetsäpäivillä puhunut MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola korosti.

Kievari Rantapirtti Jämsästä valittiin Maaseutumatkailun Vuoden Kellokkaaksi - Vuoden Kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustuksen sai Leppävirran Niemilomat22.3.2023 20:30:00 EET | Tiedote

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry valitsi Kievari Rantapirtin Vuoden 2023 Kellokkaaksi. Kievari Rantapirtti sijaitsee luonnonkauniissa keskisuomalaisessa erämaisemassa Koskenpäällä, Salosveden rannalla Jämsässä. Rantapirtin matkailupalveluja ovat majoitus, ruoka ja pitopalvelu sekä laaja valikoima aktiviteetteja ja ohjelmapalveluja. - * - * - Vuoden 2023 kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus annettiin Leppävirran Niemilomille. Tunnustus annettiin huomionosoituksena aktiivisesta ja eteenpäin katsovasta perheyrityksen kehittämisestä ja uusista palveluideoista, joiden myötä yrityksen toiminta on kasvanut ja kehittynyt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme