Suomen Palopäällystöliitto ry

Auta pelastaja ehjänä kotiin – toimi näin liikenneonnettomuuspaikalla

Jaa
Oikeanlainen toiminta onnettomuuspaikalla vähentää lisäonnettomuuksien ja vaaratilanteiden riskiä sekä mahdollistaa pelastajille työrauhan. Turhia riskejä aiheuttavat erityisesti kuvaaminen ja keskittymisen herpaantuminen onnettomuuspaikkaa lähestyessä.
Tieliikenneonnettomuuksien vaatimia pelastustekniikoita käytiin läpi Palopäällystöliiton Road Rescue tapahtumassa lokakuussa 2019. Kuva: Ossi Pietiläinen
Tieliikenneonnettomuuksien vaatimia pelastustekniikoita käytiin läpi Palopäällystöliiton Road Rescue tapahtumassa lokakuussa 2019. Kuva: Ossi Pietiläinen

Ajoneuvon kuljettajien keskittymisen herpaantuminen onnettomuuspaikoilla on huolestuttava ilmiö erityisesti auttamistilanteessa työskenteleville pelastajille ja muille viranomaisille, joiden tulee saada työrauha pelastustehtävään. Suomen Palopäällystöliitto kannustaa järkevään ja rauhalliseen käyttäytymiseen tieliikenteessä.

Palopäällystöliiton tieliikennepelastamisen toimikunnan puheenjohtaja, sisäministeriön erityisasiantuntija Tommi Luhtaniemi listaa napakat ohjeet turvalliseen toimintaan onnettomuuspaikalla.

Lähestyessäsi onnettomuuspaikkaa pelastustöiden jo alettua:

  • Pidä katse edessä olevassa liikenteessä ja keskity ohittamaan onnettomuuspaikka turvallisesti.
  • Hiljennä rauhallisesti ajonopeutta jo hyvissä ajoin ennen onnettomuuspaikkaa. Huolehtimalla riittävästä turvavälistä muihin autat välttämään ylimääräiset törmäykset.
  • Älä kuvaa onnettomuuspaikalla. Kuvaaminen ja onnettomuuspaikan tarpeeton vilkuilu kasvattaa lisäonnettomuuksien ja vaaratilanteiden riskiä niin autoilijoille kuin pelastushenkilöstöllekin.
  • Aja onnettomuuspaikan ohi poliisin tai pelastushenkilöstön ohjaamaa reittiä.

Jos osut onnettomuuspaikalle ensimmäisenä:

Erityisesti vilkkaalla tiellä onnettomuus havaitaan usein hyvin lähellä onnettomuuspaikkaa tai jopa vasta sen kohdalla.

  • Hiljennä ja pysäytä ajoneuvo pientareelle onnettomuuspaikan jälkeen.
  • Siirry onnettomuuspaikalle piennarta pitkin.
  • Toimi onnettomuuspaikalla kuten aina onnettomuuden kohdalla: soita hätänumeroon 112.
  • Tee nopea tilannearvio ja aloita mahdolliset akuutit pelastustoimet.
  • Muista aina varmistaa oma turvallisuus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tieliikenneonnettomuuksien vaatimia pelastustekniikoita käytiin läpi Palopäällystöliiton Road Rescue tapahtumassa lokakuussa 2019. Kuva: Ossi Pietiläinen
Tieliikenneonnettomuuksien vaatimia pelastustekniikoita käytiin läpi Palopäällystöliiton Road Rescue tapahtumassa lokakuussa 2019. Kuva: Ossi Pietiläinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto ry
Suomen Palopäällystöliitto ry
Iso Roobertinkatu 7 A 5
00120 Helsinki

0440 345 112http://www.sppl.fi

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Vuoden 2023 Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinto on myönnetty Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen Kaatumisen ehkäisyn toimintamallille10.1.2024 12:57:23 EET | Tiedote

Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli on saanut vuoden 2023 turvallisuuspalkinnon. Palkinnon myönsi Suomen Palopäällystöliiton Sosiaali- ja terveysalan turvallisuustoimikunta. Toimintamalli on tuotettu Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hallinnoimassa Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeessa, ja se on merkittävä panos alueen ikääntyvien asukkaiden turvallisuuden parantamiseksi.

Terveiset Kanadasta: Mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa?5.7.2023 11:38:14 EEST | Tiedote

Kanadassa kärsitään yhdestä historiansa pahimmasta metsäpalokaudesta. Erittäin vaikeiden palojen taustalla on osaksi luonto ja sään ääri-ilmiöt ja osaksi ihmisten huolimattomuus. Myös Suomessa koettiin tänä keväänä ja kesänä pitkä ja kuiva ajanjakso, jolloin metsäpaloja syttyi ympäri maan. Metsäpalojen yleisimmät syttymissyyt Suomessa liittyvät ihmistoimintaan. Ilmastonmuutos alkaa näkyä myös Suomessa aiempaa pidempinä alkukesän kuivina kausina. City of Red Deerin pelastuslaitoksen johtaja ja Kanadan Palopäällystöliiton puheenjohtaja Ken McMullen kertoo, miten Kanadan paloja vastaan taistellaan ja mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye