Autismiliitto ry

Autismi ei ole vika, vaan olemisen tapa

Jaa
Yhteiskunnallisessa keskustelussa autismikirjon ihmiset nähdään usein puutteiden ja vikojen kautta. Autismiliitto toivoo muutosta tähän ajattelutapaan. Puutteiden sijaan tulee keskittyä autismikirjon ihmisten vahvuuksiin ja hyvinvoinnin tukemiseen. Hyvinvoinnin vahvistuminen vaikuttaa myönteisesti autismikirjon ihmisten oppimiseen ja mielenterveyteen.

Monet autismikirjon lasten vanhemmat ovat kertoneet, miten musertavaa on kirjata lomakkeisiin omasta rakkaasta lapsestaan vain puutteita ja rajoitteita saadakseen arkeen tukea ja palveluita. Suuri osa autismitutkimuksesta on tähän saakka keskittynyt siihen, mikä autismia aiheuttaa (Etevan tutkimuskatsaus 2019). Taustalla lienee usko siihen, että autismin syntymekanismit ratkaisemalla oireyhtymä voitaisiin poistaa. Autismiliitto tukee sitä ajatusta, että autismi tulee nähdä yhtenä olemisen tapana, ei vikana, joka tulisi korjata.

Torjuva asenneilmapiiri vahvistaa autismikirjon ihmisten kokemusta vääränlaisuudesta ja vaikuttaa kielteisesti minäkuvaan. Tämä yhdessä korkean stressitason kanssa voi altistaa mielenterveyden häiriöille. Tuoreen suomalaistutkimuksen (Jokiranta-Olkoniemi et al. 2020) mukaan 78 %:lla autismikirjon ihmisistä esiintyy mielenterveyden häiriöitä. Ne taas ovat yhteydessä autismikirjon ihmisten kohonneeseen itsetuhoisuus- ja itsemurhariskiin.

Hyvän olon vahvistaminen alkaa asenteista

Autismiliitto järjestää Autismin talvipäivät 19. kerran 5.-6. helmikuuta virtuaalitapahtumana. Koulutuksellisen tapahtuman teemana on Oppia läpi elämän. Yhdenkään ihmisen oppiminen ei rajoitu vain koulunpenkille. Myös autismikirjon ihmiset oppivat kaikissa elämänvaiheissa uusia taitoja ja asioita itsestään sekä ympäristöstään.

Autismin talvipäivien päätöspuheenvuoron pitää belgialainen autismiasiantuntija Peter Vermeulen (Phd). Hänen mukaansa oppimisen edellytyksenä on autismikirjon ihmisen hyvinvointi.

- Ihminen oppii vain silloin, kun hän tuntee olonsa hyväksi. Stressaantuneena ei ole avoin uusille ajatuksille.

Autismikirjon ihmiset ovat stressiherkkiä. Jotta heidän hyvinvointiaan voidaan vahvistaa, on ymmärrettävä, mitkä asiat vähentävät stressiä ja tuottavat hyvää oloa juuri tälle ihmiselle. Jokainen autismikirjon ihminen tarvitsee autismiystävällisen ympäristön siellä missä elää, opiskelee tai käy töissä.

Autismiystävällisyys nähdään usein asiana, joka vaatii paljon resursseja ja erityisosaamista. Autismiliiton puheenjohtaja Päivi Norvapalon mukaan tämä ei ole totta.

- Autismiystävällisyys tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että asioita ennakoidaan ja selkeytetään, otetaan huomioon aistiyliherkkyydet ja kunnioitetaan jokaisen omanlaista tapaa olla vuorovaikutuksessa. Nämä asiat eivät ole kiinni resursseista, vaan enemminkin asenteesta, Norvapalo korostaa.

Muutos lähtee siitä, että siirretään huomio autismikirjon ihmisen vahvuuksiin ja nähdään hänessä oleva hyvä kuten lahjakkuus, taidot ja persoona. Positiivinen suhtautuminen edesauttaa autismikirjon ihmisen myönteisen minäkuvan syntymistä ja lisää hyvää oloa.

Autismiliitto julkaisee Autismin talvipäivillä Peter Vermeulenin kehittämän Autismi ja hyvä olo -kyselyn. Se on arviointiväline, jonka tavoitteena on antaa ideoita autismikirjon ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Autismin talvipäivät etätapahtuma 5.-6.2.2021 www.autismiliitto.fi/talvipaivat

Autismi ja hyvä olo -kysely: www.autismiliitto.fi/hyvaolo_kysely

Lähteet:

Vammaispalvelujen osaamiskeskus Etevan tutkimusraportti: Tutkimuskatsaus autismiin 

Wallace, Simon; Guldberg, Karen; Bailey, Anthony, Deduktia Oy (2019)

Risk for Premature Mortality and Intentional Self-harm in Autism Spectrum Disorders

Elina Jokirana-Olkoniemi, David Gyllenberg, Dan Sucksdorff, Auli Suominen, Kim Kronström, Roshan Chudal ja Andre Sourander; Journal of Autism and Developmental Disorders (2020)

Yhteyshenkilöt

Päivi Norvapalo, Autismiliiton puheenjohtaja
puh. 040 5712 460, paivi.norvapalo(at)valteri.fi


Tarja Parviainen, Autismiliiton toiminnanjohtaja
050 4097 940, tarja.parviainen(at)autismiliitto.fi

Tietoja julkaisijasta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Autismiliitto ry

Apua tarvitsevat eivät voi taistella tukiensa puolesta – toimiva tuki rakentuu autismikirjon ihmisen tarpeiden ympärille7.2.2024 12:10:00 EET | Tiedote

Samalla kun autismikirjon moninaisuus tunnetaan yhteiskunnassa yhä paremmin, on autismikirjon henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumisessa Suomessa edelleen isoja haasteita. Autismin talvipäivillä Tampereella 9.-10.2.2024 pureudutaan siihen, minkälainen on toimiva tuki autismikirjon ihmisille. Toimiva tuki lähtee asiakkaan ymmärtämisestä ja hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa vastaamisesta. Hyviä ratkaisuja on olemassa jo nyt, ne pitää vain saada käyttöön laajasti.

Autismikirjon ihmisiin kohdistuva kaltoinkohtelu pitää saada loppumaan27.3.2023 07:20:00 EEST | Tiedote

Autismiliitto haluaa nostaa autismitietoisuuden viikolla esiin vahvaa tukea tarvitsevien autismikirjon ihmisten kaltoinkohtelun ja ylilääkitsemisen. Tämä on ongelma, josta usein vaietaan. Hiljattain julkisuudessa olleet tapaukset ovat vain pieni osa autismikirjon ihmisiin kohdistuvista väärinkäytöksistä, jotka pitää saada loppumaan. Henkilöstön resurssipula ei riitä selitykseksi. Nyt on aika toimia.

Autismikirjon Käypä hoito -suositus toi uuden käytännön suositusten tekemiseen8.2.2023 09:36:00 EET | Tiedote

Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin julkaisema tuore Käypä hoito -suositus keskittyy autismikirjon tunnistamiseen, diagnostiikkaan ja kuntoutukseen. Suositusta laativan työryhmän rinnalla kokoontui ensimmäisen kerran autismikirjon ihmisistä ja heidän läheisistään koottu viiteryhmä. Monta suosituksen kohtaa täsmennettiin ja täydennettiin viiteryhmän palautteen pohjalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye