Duodecim

Autismikirjon häiriön uusi Käypä hoito -suositus korostaa arjen tukitoimia sekä toimintakykyä edistävää ympäristöä

Jaa
Tuore suositus keskittyy toimintakykyä haittaavan autismikirjon häiriön tunnistamiseen, diagnostiikkaan ja kuntoutukseen lapsilla, nuorilla ja aikuisilla. Häiriön diagnostiikassa tärkeää on moniammatillinen yhteistyö. Kuntoutuksessa on keskeistä riittävät arjen tukitoimet sekä ympäristön muokkaus toimintakykyä tukevaksi.
Autismikirjon häiriön Käypä hoito -suositusta laativan työryhmän rinnalla kokoontui potilaista ja heidän läheisistään koottu yhdeksänhenkinen viiteryhmä. Kuva: GettyImages
Autismikirjon häiriön Käypä hoito -suositusta laativan työryhmän rinnalla kokoontui potilaista ja heidän läheisistään koottu yhdeksänhenkinen viiteryhmä. Kuva: GettyImages

Autismikirjon häiriö (autism spectrum disorder, ASD) on keskushermoston kehityksellinen häiriö, jonka ydinoireita ovat toimintakykyä haittaavat, laaja-alaiset ja pysyvät sosiaalisen vuorovaikutuksen ja kommunikaation erityispiirteet sekä rajoittuneet, toistavat ja joustamattomat käytösmallit, kiinnostuksen kohteet tai aktiviteetit. Oireiden kirjo on monimuotoinen ja vaikeusaste vaihteleva.

Autismikirjon piirteitä voi myös ilmetä ilman, että siitä on haittaa yksilön toimintakyvylle. Tällöin lääketieteelliselle arviolle ja kuntoutukselle ei ole tarvetta.

Häiriön synnyn taustalla voi olla useita perintötekijöitä, ulkoisiin syihin liittyviä tekijöitä sekä niiden yhteisvaikutuksia. Autismikirjon häiriö johtuu vain harvoin yksittäisestä geenivirheestä tai kromosomimuutoksesta. Miehillä häiriö on naisia yleisempi.

Suositus korostaa, että häiriön diagnostiikassa eri ammattiryhmien yhteistyö on tärkeää. Toimintakyvyn eri osa-alueiden ja autismikirjon monimuotoisuuden vuoksi tarvitaan mahdollisimman laaja-alainen arvio.

Diagnostisten kriteerien täyttyminen varmistetaan muun muassa havainnoimalla henkilön kommunikointia ja vuorovaikutusta sekä mahdollisia maneereita ja muuta kaavamaisesti toistuvaa käyttäytymistä ja erityismielenkiinnon kohteita. Tyttöjen ja naisten autismikirjon piirteiden tunnistaminen voi olla vaikeampaa kuin poikien ja miesten.

Kuntoutuksessa keskeistä ympäristön muokkaus toimintakykyä tukevaksi

Autismikirjon häiriön varhainen tunnistaminen on tärkeää, jotta arjen tukitoimet, ympäristön muokkaus ja kuntoutus voidaan aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Autismiystävällinen ympäristö on ennakoiva, vahvuuksiin perustuva, sosiaalisesti turvallinen ja aistiesteetön.

Myös psykoedukaatio eli ymmärryksen lisääminen autismikirjon häiriöstä sekä kuntoutuksesta ja tukimuodoista on keskeistä potilaalle ja hänen läheisilleen.

Käypä hoito -suosituksen mukaan kuntoutus tulee suunnitella yksilöllisesti muun muassa ikä, oirekuva, kehitystaso, monihäiriöisyys, elämäntilanne sekä mahdollisuuksien mukaan yksilön motivaatio huomioiden. Autismikirjon häiriöön liittyy suurentunut riski moniin somaattisiin ja neurologisiin sairauksiin sekä psykiatrisiin häiriöihin.

Kuntoutusta ja hoitoa suunniteltaessa on arvioitava, mitkä oireet ja arjen haasteet keskeisimmin vaikuttavat yksilön toimintakykyyn. Kuntoutuksessa tulee hyödyntää autismikirjoon liittyviä vahvuuksia ja voimavaroja, kuten erityistaitoja, tarkkuutta tai kykyä keskittyä erityisiin mielenkiinnon kohteisiin. Lasten ja nuorten vanhemmille ja lähipiirille annettava ohjaus on olennainen osa kuntoutusta.

Kuntoutuksen tarkoituksena on tukea yksilön toimintakykyä, omien tavoitteiden saavuttamista ja vahvistaa myönteistä minäkuvaa.

Tutustu uuteen Autismikirjon häiriön Käypä hoito -suositukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Autismikirjon häiriön Käypä hoito -suositusta laativan työryhmän rinnalla kokoontui potilaista ja heidän läheisistään koottu yhdeksänhenkinen viiteryhmä. Kuva: GettyImages
Autismikirjon häiriön Käypä hoito -suositusta laativan työryhmän rinnalla kokoontui potilaista ja heidän läheisistään koottu yhdeksänhenkinen viiteryhmä. Kuva: GettyImages
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Duodecim
Duodecim



Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys, joka kehittää lääkärin ammattitaitoa ja käytännön työtä täydennyskoulutuksen, julkaisujen ja tutkimusapurahojen avulla.

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duodecim

Päivitetty Käypä hoito -suositus: Kaikki vieroitushoidot ovat edullisempia kuin tupakoinnin jatkaminen6.3.2024 07:06:00 EET | Tiedote

Nuorten nikotiiniriippuvuus alkaa ja kehittyy usein nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käytöllä. Ehkäisy tulee kohdistaa lapsiin ja nuoriin, todetaan päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa. Uusista nikotiinituotteista tiedetään vielä melko vähän, mutta nikotiinin haitat ovat hyvin tiedossa. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on pitkäaikaissairaus, joka vaatii toistuvaa tukea ja seurantaa.

Uudeksi Käypä hoito -päätoimittajaksi valittu Raija Sipilä: ”Toivon, että suosituksia käytetään entistä enemmän hyvinvointialueiden kehittämiseen”24.1.2024 13:00:00 EET | Tiedote

Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -toimitus saa uuden päätoimittajan Raija Sipilästä, joka aloittaa uudessa pestissä 1.7.2024. Terveydenhuollon 100 vaikuttajaa -listalle kahdesti valittu Sipilä muistuttaa, että näyttöön perustuvien hoitosuositusten toteutumiseen tarvitaan aktiivista käyttöönottoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye