Autofiktiv dikt av Heidi von Wright nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2021
"Storartad miniatyrkonst"

Författaren Heidi von Wrights åttonde bok har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris 2021.
Nedan ett utdrag ur juryns motivering (hela motiveringen bifogad):
"Minnena i Autofiktiv dikt av Heidi von Wright har vaskats fram under lång tid, fått en genomtänkt konstnärlig form, med små dissonanser eller luckor, som bildar ett slags sprickor som öppnar dem mot en mångtydighet, humor, eller rentav sorg. Genom sin öppenhet inbjuder de också läsaren att själv minnas. Autofiktiv dikt av Heidi von Wright utgör storartad miniatyrkonst, och är samtidigt en inkörsport till hela Heidi von Wrights författarskap."
Polera fram något fint
von Wright säger att den här boken är mera personlig och mindre minimalistisk än hennes andra böcker.
– Jag har också fått många fler läsarkommentarer än efter tidigare böcker, både vänner och människor jag inte känner har hört av sig. Det är roligt att boken berört så många.
Här kan du läsa mera om Heidis tankar kring innehållet i Autofiktiv dikt av Heidi von Wright
Författaren von Wright har för tillfället flera litterära arbeten på gång. På hennes Instagram kan du följa med hur hon kombinerar ord och teckningar.
– Jag har en idé om en helhet i bokform.
Snart kan von Wright också titulera sig guldsmed. Hon har precis avslutat sin praktik i en liten verkstad i Purmo i Pedersöre. Hon ser likheter mellan smide och poesi.
– Båda handlar om att bygga upp och polera fram något fint av bitar som kanske i sig inte är så märkvärdiga.
Framåt, inte tillbaka
Heidi von Wright är uppvuxen i Vasa, och efter nästan 15 år i Helsingfors och Åbo flyttade hon för ett halvt år sedan till i Sundom i Vasa, platsen hon lämnade efter studenten år 1999. Hon tycker ändå inte att hon har flyttat tillbaka till sin barndoms bygder, snarare tvärtom.
– På många sätt tänker jag att jag flyttat framåt, och inte tillbaka. Jag har alltid känt mig både hemma och borta på de ställen jag bott, så också här, men mer hemma än borta.
Kontrasten mellan att bo på landsbygden jämfört med de urbana åren har hittills inte varit stor.
– Nu när så mycket varit annorlunda med alla coronarestriktioner, lever vi ungefär ett likadant liv här som i Helsingfors, men med lite mer frihet. Vi har mer utrymme och natur utanför dörren, mer lugn och ro.
von Wright ser inga större motiv med flytten, men livskvaliteten höjdes rejält.
– Att det dessutom blev en kall och snöig vinter känns nästan lyxigt, trots all snöskottning det innebär. Jag ser fram emot våren och sommaren, och att kunna plantera lite mer än bara örtkrukor och chiliplantor i fönstret.
14 verk är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2021. Priset delas ut i Köpenhamn den 2 november.
Nyckelord
Kontakter
Jonas SundströmKommunikations- och marknadsföringschef
Glöm ovanstående titel, jag är en fixare.
Bilder
Dokument
Länkar
Om
Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.
Vi ger ut ungefär 40 nya titlar varje år: romaner, noveller, lyrik, barn- och ungdomslitteratur, essäer och sakprosa. Varje bok vi ger ut är vald med omsorg. För oss är det viktigt att våra böcker är engagerande, välgjorda och vackra.
Följ Schildts & Söderströms
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms
Eva Frantz ger ut historisk rysare för barn – läsaren dras in bakom operans kulisser i Helsingfors år 191515.4.2021 09:17:53 EEST | Tiedote
"Barn gillar att läsa skräck för att de vill utmana sina gränser, och då är en bok ett bra format."
Höstens böcker lämnar ingen oberörd – längtan, beroende och en liten häxa får känslorna att reagera8.4.2021 10:00:40 EEST | Tiedote
Bokhösten på Schildts & Söderströms rör sig över hela känslospektret – allt från sorg, skam och utanförskap till nyfikenhet, glädje och kärlek.
Serietecknaren skrev en fantasyroman – mobbning, vänskap och onda krafter centrala teman1.4.2021 08:30:00 EEST | Tiedote
Sebastian Nyberg skrev en roman om ungdomar, för ungdomar: "Det var enkelt för jag känner mig fortfarande som en tonåring.”
Journalisten Magnus Londen debuterar som skönlitterär författare med en satir om konsulter år 202826.3.2021 08:40:23 EET | Tiedote
Konsult Leif "Lefa" Storvik är en avdankad konsult i ett framtida Helsingfors. Likt författaren Magnus "Manu" Londen är han trött på det ständiga kravet på förändring och resultat. Framtidens företagsvärld är sig inte lik efter Lefas och Manus revolution.
Nattexpressen nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris av Åland25.3.2021 13:00:59 EET | Tiedote
"Boken utspelar sig i en magisk drömvärld bortom tid och rum och är en oerhört mångfacetterad berättelse."
Martin Welander blir förläggare med ansvar för facklitteratur: "Läsarna törstar efter sakprosa"16.3.2021 08:55:00 EET | Tiedote
Efter fem år som förlagsredaktör på Schildts & Söderströms tillträder filosofie doktor Martin Welander den nya tjänsten som förläggare för sakprosa.
Merete Mazzarella betraktar undantagsåret med visdom i sin nya bok: "Också den som har det bra har rätt till sorg"10.3.2021 12:39:01 EET | Tiedote
Insiktsfullt reflekterar författaren över ett märkligt år av katastrofer, virus och världspolitik. Trots att händelserna är stora, är perspektivet personligt och nära människan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum