Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Autokaupan siirtyminen verkkoon kiihtyy – erityisesti nuoret tekevät kaupat verkossa

Jaa

16 prosenttia suomalaisista on valmiita tekemään kaikki autokaupan vaiheet verkossa perinteisten autokauppojen sijaan. Erityisen tärkeässä roolissa verkko on auton hintatietojen ja teknisten ominaisuuksien vertailussa. Danske Bankin autolaina.fi-palvelu auttaa kuluttajaa etsimään sopivan auton ja varmistamaan rahoituksen kaupalle.

Auton hankinta tapahtuu yhä useammin kokonaan verkossa. Danske Bankin rahoitusyhtiö Danske Financen mukaan 16 prosenttia suomalaisista on valmiita tekemään kaikki auton hankinnan vaiheet vaihtoehtojen vertailusta valintaan ja maksamiseen verkossa.

Sen sijaan 14 prosenttia ei käytä internettiä millään tavalla osana autokauppa. Vuotta aiemmin tämä luku oli 16 prosenttia.

”Vuosia verkossa kiertäneessä lehtijutussa suomalainen autokauppias sanoo, että koko netti pitäisi räjäyttää, koska se on sotkenut autokaupan. Näin ei ole käynyt, ja se on kuluttajan etu. Autokaupan siirtyminen verkkoon helpottaa kaupantekoa ja tuo läpinäkyvyyttä”, sanoo Danske Financen johtaja Altti Kuuri.

Eniten verkkoa ollaan valmiita käyttämään vaihtoehtojen kartoittamiseen, maksamiseen ja rahoituksen hankkimiseen. Auton lopullisen valinnan ja ostopäätöksen on valmis tekemään verkossa 16 prosenttia suomalaisista. Erityisen suuri osuus on alle 45-vuotiaissa, joista 22 prosenttia on valmis tekemään myös ostopäätöksen netissä.

Danske Bank on rakentanut autolaina.fi-palvelun helpottamaan autojen ostamista verkossa.

”Autolaina.fi on palvelu, jossa voi helposti etsiä ja löytää tarpeisiin sopivia uusia ja käytettyjä autoja, sekä hakea valittuun autoon rahoituspäätöksen jo valmiiksi. Hakutyökaluillamme voi löytää unelmien auton jo muutaman toiveen perusteella”, Kuuri sanoo.

Verkkokauppa jakaa sukupolvia

Autojen verkkokauppa jakaa sukupolvia voimakkaasti. Muutos tapahtuu yli 56-vuotiaissa, joista vajaa viidennes ei halua tehdä mitään autokaupan osaa verkossa.

”Autokauppa ei varmasti siirry kokonaan verkkoon, vaan jatkossa se on yhdistelmä verkossa tehtävää vertailua ja palveluiden hankkimista sekä perinteisessä autokaupassa asioimista.”

Maantieteellisesti positiivisimmin verkkoon suhtautuvat Uudellamaalla asuvat. Heistä 24 prosenttia olisi valmiita hoitamaan koko auton ostoprosessin verkossa.

Edellisessä autokaupassa verkko isossa roolissa

Tutkimuksessa kysyttiin myös, miten suomalaiset käyttivät verkkoa edellisen auton hankinnassaan. Jonkinlaista tietoa ennen autonhankintaa haki 86 prosenttia vastanneista.

Ennen autonhankintaa Internetistä haettiin selvästi eniten hintatietoja, joita vertaili 66 prosenttia vastaajista. Seuraavaksi eniten haetaan automerkin ja -mallin teknisiä tietoja sekä kulutus- ja päästötietoja. Autorahoituksen hinnasta tietoa etsi 19 prosenttia auton ostajista.

”Rahoitus on keskeinen osa autokauppaa. Sen helppo varmistaminen on tärkeä osa ostopäätöstä. Se on myös autokaupan palanen, jonka hoitaminen verkossa on luontevaa”, Kuuri sanoo.

Tietoa tutkimuksesta

  • Kyselyyn vastasi 1465 henkilöä. Tutkimuksen tulokset on painotettu vastaamaan suomalaista väestöä sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin Taloustutkimuksen Internet-paneelissa maaliskuussa 2018.
  • Miehet hakevat Internetistä tietoa naisia enemmän. Yli 65-vuotiaista neljännes ei hae verkosta mitään tietoja. Alle 46-vuotiaat hakevat tietoa kaikkein eniten. Nuorin ikäryhmä (alle 36-vuotiaat) hakee lähes kaikista mainituista asioista keskimääräistä yleisemmin tietoa.
  • Uuden auton ostajat hakevat käytetyn ostajia yleisemmin teknisiä tietoja, kulutus- ja päästötietoja ja käyttäjätestituloksia. Käytetyn auton ostajia kiinnostavat enemmän käyttäjien kokemuksen ja hintatiedot. Käytetyn auton ostajat hakevat ylipäätään yleisemmin jotakin tietoja.
  • Tietoa autorahoituksen kustannuksista (19 %) ja autorahoituksesta ylipäätään (11 %) haetaan melko vähän, kuitenkin hieman enemmän kuin vuosi sitten. Autorahoituksen kustannuksista tietoa hakevat muita useammin alle 46-vuotiaat, Uudellamaalla asuvat, kaikki toimihenkilöt, työväestö, lapsiperheelliset sekä kaikkein suurituloisimmat. Autorahoituksesta ylipäätään hakevat muita yleisemmin tietoja alle 36-vuotiaat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Altti Kuuri, johtaja, Danske Finance, puh: 050 422 0951, altti.kuuri@danskebank.fi
Josi Tikkanen, lehdistöpäällikkö, Danske Bank, puh: 050 326 9701, josi.tikkanen@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme