Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Autolla luisuttelu ja muu tonttuilu ei kuulu tieliikenteeseen

Jaa
Niin Kouvolassa kuin muuallakin Suomessa on havaittavissa ilmiö, jossa autolla luisutellaan ja videomateriaalia temppuilusta jaetaan sosiaalisessa mediassa. Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmä herättelee niin nuoria kuin nuorten vanhempia luisuttelun riskeihin: pahimmillaan temppuilu vaarantaa kuljettajan lisäksi niin matkustajien kuin reitille osuvien sivullisten turvallisuuden.

Luisuttelu, linttaaminen tai sladittelu tarkoittavat kaikki ajoneuvon perän huljuttamista niin, että menopeli menee tarkoituksellisesti sivuluisuun. Kouvolassa on huolestuttu ilmiöstä, jossa temppuilua myös kuvataan ja jaetaan sosiaalisessa mediassa.

”Vaikka omaisi tehokkaan ja tuunatun auton, jolla haluaa kilpailla ja näyttää kavereille, ei tällainen pelleily kuulu liikenteeseen. Toimintaa ei myöskään kannata tukea: ei matkustajana autossa tai somessa tykkäämällä”, ruotii Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen.

Matkustaja voi vaikuttaa kulun turvallisuuteen

Auton kyydissä olevat voivat vaikuttaa sekä omaan että muiden turvallisuuteen puuttumalla tarvittaessa kuljettajan ajotapaan, nopeuteen ja huolehtimalla että kaikilla autossa on turvavyöt kiinni. Korhonen rohkaisee sanomaan ääneen, jos kaverin kyydissä pelottaa.

Liikenneturvan kysely vahvistaa sen, että moni nuori kuljettaja suhtautuu myönteisesti matkustajalta saamaansa palautteeseen. Kolme neljästä nuoresta (15–24-vuotiaista) kokee, että matkustajan olisi hyvä kertoa, jos häntä pelottaa kuljettajan kyydissä, ja vastaavasti fiksusti toimivaa kuljettajaa kannattaa kiittää ja kannustaa jatkamaan samaan malliin.

”Myös vanhempien on hyvä olla kiinnostunut nuortensa elämästä ja kysellä mitä heidän vapaa-ajallaan tapahtuu ja millainen autoilukulttuuri kaveriporukassa on. Yhdessä nuoren kanssa voi pohtia, miten riskialttiista tilanteesta voi päästä fiksusti pois. Ryhmäpaineenkin alla kannattaa olla oman turvallisuutensa puolesta rohkea ja itsekäs”, Korhonen evästää. 

Törmäys kylki edellä voi koitua kohtalokkaaksi

Liikenneympäristössä on paljon vaarallisia paikkoja törmätä: rakennuksia, siltapilareita, kiviä, kallioleikkauksia, valaisinpylväitä jne. Jos törmäys tapahtuu sivuluisussa, suurin voima kohdistuu auton kylkeen.

”Autojen kori ja turvalaitteet kuten turvavyöt ja turvatyynyt, on suunniteltu erityisesti edestäpäin tapahtuvien törmäysten varalta. Auton ovet ja kyljen pilarit ovat ohuita ja heikkorakenteisempia. Kylki edellä törmätessä auto ei suojaa matkustajia juurikaan, vaan pahimmillaan auto ja sen sisällä olijat voivat rusentua” korostaa Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmän puheenjohtaja Janne Saarikoski Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta. 

Poliisi puuttuu luisutteluun tiukasti 

Ajoneuvolla luisuttelija saattaa syyllistyä tarpeettomaan ja häiritsevään ajoon, josta aiheutuu vaaraa toisen turvallisuudelle. Tällöin asiaa käsitellään liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuljettajalle kirjataan temppuilusta päiväsakkoja. 

”Oman ja kanssamatkustajien turvallisuuden vaarantamisen lisäksi myös paikalle osuvia sivullisia saattaa jäädä holtittomasti etenevän auton alle”, toteaa komisario Jukka Tylli Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta. 

”Driftailu ja linttaaminen ei ole sallittua edes parkkipaikoilla. Partiot puuttuvat siihenkin. Suljetuilla ajoradoilla voi kokeilla luisuttamista, liikenteeseen temppuilu ei kuulu”, Tylli painottaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmän puheenjohtaja Janne Saarikoski, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, p. 0295 029 000
- Yhteyspäällikkö Tarja Korhonen, Liikenneturva, p. 040 5341183

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, helmikuu 202321.3.2023 08:34:47 EET | Tiedote

Työttömyysluvut Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa ovat helmikuun mittaushistorian matalimpia (tilastot vuodesta 2006 alkaen). On kuitenkin merkkejä siitä, että pitkään jatkunut työttömyyden väheneminen alkaa taittua. Kaakkois-Suomessa työttömien määrä väheni enää kahden prosentin verran vuodentakaisesta. Kymenlaaksossa työttömien määrä väheni neljällä prosentilla, mutta Etelä-Karjalassa määrä nousi prosentin verran vuoden 2022 helmikuun lukuihin verrattuna. Työttömien määrä laski alueella eniten Kouvolan seutukunnassa (-5 %). Uusia avoimia työpaikkoja oli helmikuun aikana avoinna 2762, mikä on 24 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten helmikuussa.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, tammikuu 202321.2.2023 08:16:47 EET | Tiedote

Työttömyyden kehitys Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa näyttää edelleen hyvältä. Työttömyysluvut ovat tammikuun mittaushistorian matalimmat (tilastot vuodesta 2006 alkaen). Kymenlaaksossa työttömyys väheni kahdeksan prosentin ja Etelä-Karjalassa kolmen prosentin verran vuoden 2022 tammikuun lukuihin verrattuna. Työttömien määrä laski erityisesti Kouvolan seutukunnassa (-11 %). Uusien avointen työpaikkojen lukumäärä Kaakkois-Suomessa on tammikuisen mittaushistorian toiseksi suurin heti vuoden 2022 tammikuun jälkeen, jolloin työpaikkoja oli avoinna peräti 5085.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme