Aalto-yliopisto

Avaruustekniikasta hämähäkkisilkkiin ja biotalouteen – yli 2 000 tyttöä ja naista kokoontuu kolmeen teknologiatapahtumaan

Jaa
Teknologiayrityksiin tarvitaan lähivuosina yli 53 000 uutta osaajaa. Lukiolaisten Shaking up Tech, yläkoululaisten Tyttöjen päivä -tapahtuma Heurekassa ja tekniikan ammattilaisten Women in Tech tuovat esiin tekniikan alan rajattomia mahdollisuuksia ja roolimalleja
Viime vuonna Shaking up Techissä tutustuttiin muun muassa Ioncell-menetelmään, jolla voidaan valmistaa ekologisesti tekstiilikuituja eri materiaaleista. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto
Viime vuonna Shaking up Techissä tutustuttiin muun muassa Ioncell-menetelmään, jolla voidaan valmistaa ekologisesti tekstiilikuituja eri materiaaleista. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

10.–11. lokakuuta ympäri Suomea järjestetään tapahtumia, joiden tavoitteena on innostaa naisia ja tyttöjä tekniikan aloille. Torstaina 10. lokakuuta Aalto-yliopisto, LUT-yliopisto ja Tampereen yliopisto esittelevät tekniikan alan rajattomia mahdollisuuksia lukiolaisille Shaking up Tech -tapahtumassa. Perjantaina 11. lokakuuta Pääkaupunkiseudun soroptimistit ja Heureka esittelevät yläkoululaisille kiinnostavia tekniikan alan ammatteja ja Women in Tech kokoaa yhteen tekniikan alan naisosaajia.

Tutkimusten mukaan tytöt ovat 10–11-vuotiaina matematiikassa vielä yhtä hyviä kuin pojat ja yhtä kiinnostuneita luonnontieteistä, matematiikasta ja teknologiasta. 14-vuotiaina osaamisessa ja etenkin kiinnostuksessa on jo eroa tyttöjen ja poikien välillä, ja lukiossa erot kasvavat selkeiksi.

Shaking up Techin suunnittelua vetänyt Aalto-yliopiston kehityspäällikkö Marja Niemi tietää, että innostavilla esimerkeillä ja kohtaamisilla voi olla urasuunnitelmille valtava merkitys.

”Kyselymme mukaan viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Shaking up Tech lisäsi huomattavasti osallistujien kiinnostusta tekniikan aloja kohtaan. Paljon alasta kiinnostuneita oli tapahtuman jälkeen yli kaksinkertainen määrä verrattuna tilanteeseen ennen tapahtumaa.”

Karola Salminen osallistui viime vuonna Shaking up Tech –tapahtumaan, ja tänä syksynä hän on aloittanut kone- ja rakennustekniikan opinnot Aalto-yliopistolla.

”Tapahtuman puheenvuorot olivat kannustavia ja inspiroivia, ja alaa esitelleet kone-ja rakennustekniikan opiskelijat saivat minut vakuuttuneeksi valinnastani.”

Shaking up Techin tapahtumat ja työpajat levittäytyvät kolmen yliopiston kampuksille Espooseen, Lappeenrantaan ja Tampereelle. Niissä voi perehtyä tarkemmin muun muassa aivoihin, avaruustekniikkaan, hämähäkkisilkkiin, elektronimikroskooppiin ja kosmetiikan kemiaan. Heurekan tyttöjen päivän tapahtumassa taas voi syventyä esimerkiksi poliisin rikoslaboratorioon, biotalouteen tai keittiökemiaan.

Women in Tech -viikkoa vietetään 7.–11. lokakuuta. Viikko huipentuu 11. lokakuuta tekniikan alan osaajat kokoavaan Women in Tech Forumiin Finlandiatalolle.

”Teknologiayrityksiin tarvitaan jo vuoteen 2021 mennessä 53 000 uutta osaajaa. Shaking up Techin sekä soroptimistien ja Heurekan tapahtumien tavoite houkutella lisää naisia ja tyttöjä tekniikan aloille on todella tärkeää alan diversiteetin kannalta”, sanoo kasvuohjelmien päällikkö Piia Simpanen Teknologiateollisuudesta.

Eri ikäluokille suunnattujen tekniikan alan tapahtumien kesken on myös monenlaista yhteistyötä. Työelämäprofessori Risto Sarvas kutsuu kansainvälisenä tyttöjen päivänä, perjantaina 11. lokakuuta tusinan verran Otaniemen lukion opiskelijoita Aalto-yliopistoon kokemaan päivän professorina.

”Lukiolaisten päivään kuuluu myös esiintyminen Heurekan tapahtumassa, jossa he kertovat tyttöjen näkökulmasta teknologiaan", Sarvas sanoo.

LUT-yliopiston Johanna Naukkarinen korostaa, että naisten saaminen teknologian suunnitteluun on tärkeää, jos tuotteiden ja palveluiden ominaisuuksia halutaan monipuolistaa.

”Esimerkiksi moneen tekniikan aihepiiriin liittyvä opetus saattaa olla hyvin laitekeskeistä, kun tyttöjä kiinnostaa usein enemmän se, mitä laitteilla voidaan tehdä.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Shaking up Tech:
Marja Niemi
Kehityspäällikkö, Aalto-yliopisto
puh. 050 430 2084
marja.niemi@aalto.fi


Johanna Naukkarinen
Tutkijatohtori, LUT-yliopisto
puh. 040 685 3134
johanna.naukkarinen@lut.fi


Päivi Mäkitalo
Suunnittelija, Tampereen yliopisto
puh. 040 198 1488
paivi.makitalo@tuni.fi

Kuvat

Viime vuonna Shaking up Techissä tutustuttiin muun muassa Ioncell-menetelmään, jolla voidaan valmistaa ekologisesti tekstiilikuituja eri materiaaleista. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto
Viime vuonna Shaking up Techissä tutustuttiin muun muassa Ioncell-menetelmään, jolla voidaan valmistaa ekologisesti tekstiilikuituja eri materiaaleista. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

twitter.com/aaltouniversity

youtube.com/aaltouniversity

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Aalto-yliopisto erottui edukseen kansallisissa ja kansainvälisissä arvioinneissa vuonna 202321.3.2024 13:41:01 EET | Tiedote

Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 19.3.2024 hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2023. Vuonna 2023 Aalto-yliopisto erottui edukseen sekä kansallisissa että kansainvälisissä arvioinneissa ja yliopistovertailuissa. Keväällä yliopisto läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) toteuttaman laatujärjestelmän auditoinnin ja sai arvion erinomainen kaikilta arviointialueilta. Aalto nousi Suomen ykköseksi kansainvälisen QS-rankingin kokonaisvertailussa ja oli koko maailmassa sijalla 109. Alakohtaisissa vertailuissa taide ja muotoilu oli sijalla 6 maailmassa. Times Higher Education arvioi Aalto-yliopiston maailman 53. kansainvälisimmäksi yliopistoksi ja maailman 40. parhaaksi nuoreksi (alle 50-vuotiaaksi) yliopistoksi. Suomen Akatemian vuosittaisessa Tieteen tila -arvioinnissa Aalto-yliopiston kaikki keskeiset tutkimusalat ylittävät julkaisutoimintansa vaikuttavuudessa top 10 -indikaattorilla arvioituna suomalaisten yliopistojen keskiarvon, ja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye